×

Здравейте, по повод новата страница на в. "СЕГА" ви молим да прегледате информацията, която сте въвели за вашия потребителски профил. При стартирането на новия сайт ще бъдат прехвърлени единствено потребителите, които са потвърдили имейл адреса си. Ще виждате това съобщение, докато не потвърдите вашата информация. Имейлът, който сте използвали за създаването на този потребителски профил е:

(Ако полето е празно, значи нямате въведен имейл адрес и при прехвърлянето на новата страница ще изгубите акаунта си.)


Потвърди по-късно Потвърди СЕГА
:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Три отбора в група В запазиха шанс за 1/8-финалите
Кирстен Нилсен била обградена от гневни клиенти, които викали "Срамота"
Facebook, Alphabet, Amazon, Netflix и Apple също се повишават
Променена е и Конституцията, според която т.нар. "чуждо население" не може да се заселва в Унгария
На нея щели да бъдат лидерите на България, Франция, Италия, Австрия, Гърция, Германия и Испания
Депутатите от опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ не присъстваха в пленарната зала
Наводнение в подлеза на СУ Св."Климент Охридски"
СТАТИСТИКИ
Общо 385,585,723
Активни 575
Страници 17,841
За един ден 1,302,066

Държавно предприятие поема контрола върху язовирите

 
С пълно единодушие депутатите приеха на първо четене промените в Закона за водите, съобщи БНР. Само един народен представител се въздържа.

Промените предвиждат държавата да носи отговорност за язовирите. След влизането на закона в сила общините ще имат три месеца да решат кои язовири да запазят за стопанисване и кои да прехвърлят. След изтичането на този срок ще бъде създадено държавно предприятие, което да поеме собствеността и стопанисването както на общинските язовири, както и върху останалите съоръжения - държавни и частни, при желание на собствениците им.

Въвежда се категоризация на язовирите. Те се разделят на малки и големи, като по този начин се дава възможност за регламентиране на различните изисквания по поддръжката и безопасната им експлоатация.
9
1125
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
9
 Видими 
22 Май 2018 17:24
Промените предвиждат държавата да носи отговорност за язовирите. След влизането на закона в сила общините ще имат три месеца да решат кои язовири да запазят за стопанисване и кои да прехвърлят.

Тоя, хмм, такова, не го ли дъвкахме преди 10-12 години. И все мек...
22 Май 2018 17:30
Първо беше мантрата "държавата е лош стопанин", последва приватизация, но под компетентното и адекватно експлоатиране от честните и почтени частници почнаха да се късат язовирни стени, да гинат хора и се ограби и опропасти граденото с години. Та сега държавата ще оправя щетите нанесени от честните частни бизнесмени и инвеститори. После някак естествено изплува идеята за Народен съд 2.0
22 Май 2018 17:54
Нещо не ми харесва идеята. Защото язовирите ще си останат частни, просто държавата с народни пари ще ги поддържа, а частниците ще продължат да прибират печалбата. Поне така звучи дописката.
22 Май 2018 19:15
Инспекторе, доста сте прав в дедуктивно отношение

Много язовири (и други водни хранилища) са отдадени на концесии и едва ли наемателите са в състояние да изпълняват поддържането на изискуемото ниво. Това най-вероятно е изпуснато по някаква причина в договорите.

Та нищо чудно - "Идеите държавни, бензинът - от нас, а ползите от файдата - за тех!"
22 Май 2018 21:20
Който е казал "А", трябва да каже "Б" и нататък цялата азбука. Щом ще поема контрола държавата, язовирите трябва да се национализират. А после и всичко останало без дребната частна собственост. Повече социализъм – повече живот. Повече капитализъм – повече смърт. Или накратко социализъм = живот, капитализъм = смърт.
22 Май 2018 21:52
Един язовир включва водата, земята и стената и май тези части се раздават поотделно. Кое ли от трите ще е държавно?
22 Май 2018 21:56
Някой измислил нова държавна хранилка!
Правилно! При САМО 130 хил. държавни копанки, за кого по-напред?
23 Май 2018 01:50
Много язовири (и други водни хранилища) са отдадени на концесии и едва ли наемателите са в състояние да изпълняват поддържането на изискуемото ниво.
Правилно. Концесионерите са в състояние само да ловят рибата и да правят партита на бреговете. Така е сигурно по договор.
23 Май 2018 06:22
Нали виждате дереджето на Напоителни системи ? След първото запълване на щатове, закупуване на бюра, компютри и коли ,пак ще стане дума за едни пари, които ще са от бюджета.Общините ще се освободят от ненужните им язовири / около 1/3 от общия брой/ , доста от концесионерите ще се откажат поради завишените изисквания/разходи/ . Защото този брой язовири е бил необходим за един друг вид селско стопанство.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД