:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Огромни глоби заплашват България, ако не ги закрие, предупреди Михаил Константинов
Идеята била да се използва алтернативно гориво за парното
Комисия на Алианса публикува доклад с констатации и препоръки
Бившият кмет на Трън, ударил дете с джипа си - оправдан
СТАТИСТИКИ
Общо 382,314,942
Активни 1,663
Страници 59,855
За един ден 1,302,066

Промени за хората с увреждания ще има най-рано догодина

Хората с най-тежки увреждания - 90 и над 90%, ще получават лична помощ до една минимална заплата, която ще се отпуска на базата на социалната оценка на индивидуалните потребности, извършена на терен, а не по документи. Това обяви социалният министър Бисер Петков. Обещанието идва след многократни протести на близки на хора с увреждания, които година и половина се бунтуват срещу абсурда държавата да дава 930 лв. на децата с тежки увреждания, а когато те навършат 18 г. да им спира тази помощ, въпреки че здравето им не се е променило.

Кой точно и как ще получава помощта, все още не е ясно. Първо трябва да влезе в сила нова система за индивидуална социална оценка. Няма яснота и как ще се определя нейният размер - практиката била тя да се разписва в часове месечно, които зависят от степента на увреждане и индивидуалната необходимост на съответния човек да получава такава лична помощ. Всички тези въпроси ще се решат с изцяло нов проект на закон за хората с увреждания, който ще се пише до края на годината. С това ситуацията около реформата в сектора, която обхваща и трудово-експертните лекарски комисии, става още по-неясна - след протести МЗ първо оттегли, а после пусна почти в същия вариант предложенията си за промени в медицинската експертиза, а социалното министерство замрази плановете си да прави две комисии за оценка на нуждите на човека.

Мижави и половинчати обещания, които все още не са решения - така определиха майки на деца с увреждания опитите на управляващите за сближаване на позиции с протестиращите.
870
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД