:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Гарет Бейл и нелеп вратар осигуриха победата с 3:1 над "Ливърпул"
Силите на реда блокираха украинската столица
Пърформансът има за цел да припомни жестокостите срещу местното население при завладяването на острова от британците
Ким Чен Ун и Мун Дже Ин се виждат за втори път за месец
Бившият кмет на Трън, ударил дете с джипа си - оправдан
СТАТИСТИКИ
Общо 382,148,725
Активни 419
Страници 13,215
За един ден 1,302,066

Изложбата „ArtExtreme СТРАЖА” намери място в Етнографския музей

Андари - Анатолий Радев и Дария Василева търсят божественото в глаголицата
----
До 30 май

Преди ден в Националния етнографски музей в София бе открита многожанровата изложба "ArtExtreme СТРАЖА". Тя е дело на АНДАРИ - Анатолий Радев и Дария Василева.

"ArtExtreme СТРАЖА" е вече петото издание на многожанровата изложба "ArtExtreme" - изкуство на предела в образ на вътрешни преживявания в пространствени среди. Изследва и показва образа на "СТРАЖА" - свят пазител на същността в пространство, сътворено от божествената азбука глаголица. Темата е пресъздадена чрез 16 художествени творби; археометрирана мелодия на името на изложбата и буквите от глаголицата ведно с български ритми; видеофилми с преживявания, вплетени в танцови изпълнения.

"ArtExtreme" модели са световни балетни изпълнители и хореографи от България, Канада, САЩ, Куба, Южна Африка, Швейцария, Украйна и Италия. Националният етнографски музей участва с накити, отличителен знак в облеклото на "СТРАЖА", куратор от страна на музея е гл.ас. д-р Андрей Тонев.

Изложбата в цялост съхранява, обогатява и развива представата за големите дела на българския народ - създаването на глаголицата и собственото културно-историческо богатство. Според създателите й това е една съкровищница, която трябва да бъде споделена и отново да обогати фонда на световното културно наследство.

В нейната програма ще се проведат и т. нар. "АртЕкстремни разговори", Български исторически четения "Образ Български", пешеходна обиколка "ArtExtreme СТРАЖА" и работилница "Азбука глаголица".

Изложбата може да бъде посетена до 30 май в работното време на музея от вторник до неделя на пл. "Княз Александър I" №1.
 ----
 ----
641
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД