:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 281
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Учени, общественици и индустриалци обявиха "неотложни мерки" за реализиране на националните приоритети

 
Снимка: СЕГА

Учени, общественици и индустриалци, обединени в сдружение "Инициатива Единение", представиха публично своите "Неотложни мерки за определяне и реализиране на национални цели и приоритети на България". Сред водещите фигури на сдружението са бившият председател на БАН акад. Стефан Воденичаров и историкът академик Георги Марков.
От сдружението са категорични, че не преследват политически цели, а искат да представят основа за дискусии, чрез които да се формулира и приеме "консенсусна национална рамка от цели и приоритети с хоризонт 20-25 години", ангажиращи цялата нация, държавния и частния сектор за тяхното осъществяване. Материалът ще бъде предоставен на всички членове на Министерския съвет, на парламентарните и извънпарламентарните партии. Сдружението предвижда да проведе и редица срещи и дискусии в страната. "Надяваме се, че това, което ще се чуе от страната, ще накара доста от политиците да преосмислят своето поведение", заяви Стефан Воденичаров.
"Държавата няма единна визия за бъдещето й, а България жадува за единение, за възраждане и съхраняване на българския дух, нация и държава, за цели, които да съберат енергиите на всички български граждани. Пазарът е основен фактор, но историческото, а и съвременното развитие на света, недвусмислено показва, че държавата не трябва да абдикира от своите роли и задължения за развитието на икономиката и обществото и трябва да работи в интерес на всеки гражданин, а не в интерес на различни частни или държавни монополи", смятат в "Инициатива Единение".
В сферата на държавността и институционалния ред сдружението набляга на необходимостта от въвеждане на пълноценно и функциониращо електронно правителство, оптимизация на администрацията и съкращаване на излишните звена, намаляване на ДДС за книги, хляб и лекарства до 10%, прехвърляне на 50 на сто от приходите от данъци и такси в общините и въвеждане на индивидуалната конституционна жалба.
Като мерки за икономическото развитие предлагат акцент върху експортно-ориентираните отрасли на индустрията, създаване на Национален холдинг на държавната собственост, който да се управлява на пазарен принцип, предприемане на мерки срещу монополите - частни и държавни, финансово стимулиране на научно-изследователската дейност и на приоритетните икономически сектори.
Правосъдната реформа трябва да стартира с конституционна промяна, която да ограничи максимално членовете на Висшия съдебен съвет, избирани от парламента, смятат от "Инициатива Единение". Предлагат и възстановяване на двуинстанционната система на съдебно производство чрез обединяване на районните и окръжните съдилища в 50 до 70 първоинстанционни съдилища и създаване на 9 апелативни съдилища като окончателна инстанция по делата. По отношение на прокуратурата настояват за "качествена децентрализация", която разбират като отговорност на всеки прокурор за дадения му случай и независимост при решаването му.
За образованието предлагат въвеждане на по-дълга учебна година в дни, по-къса лятна ваканция, но с повече ваканции през годината. Акцентът на обучението в средното образование следва да бъде преместен върху професионалното образование, а във висшето - в подготовката на специалисти, които са реално необходими на пазара на труда и стратегическите сектори на икономиката.
Здравеопазването смятат, че ще се подобри, ако се отмени регистрацията на държавните и общинските болници и на общопрактикуващите лекари по Търговския закон, ревизира се моделът на финансиране на здравната система и се въведе електронната регистрация и контрол във всички нейни елементи.
27
1919
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
27
 Видими 
11 Май 2018 12:51
Добре звучи всичко.
11 Май 2018 12:58
11 Май 2018 13:05
Толкова добре звучи всичко, че управниците ни няма да се съгласят. Всичко изписано в дописката е предпоставка да не се краде. Значи - няма да се приеме!
11 Май 2018 13:05
"Единение" да не би да се казва бъдещата партия на Радев ?
11 Май 2018 13:06
Ти да видиш! След век и половина България най-накрая има "националноотговорна буржоазия". Само дето е доста съмнително, защото националноотговорната буржоазия по дефиниция е готова да загуби някой лев в процеса на реализация на тази или онази национална идея, а днешната и тя не обича.
11 Май 2018 13:07
11 Май 2018 13:11
прехвърляне на 50 на сто от приходите от данъци и такси в общините
80% вече са забравили как Баце, като кмет, ревеше точно за това и обещаваше, като вземе властта да го изпълни.
11 Май 2018 13:19
Най-големите крадци у нас са феодалите с робовладелски инстинкт, назначени за "бизнес" "дами"/"мен".
11 Май 2018 13:22
в подготовката на специалисти, които са реално необходими на пазара на труда и стратегическите сектори на икономиката.

Само това изречение е достатъчно да не се чете другото - това показва пълно непознаване на проблема с образованието. И това, че там седи човек от БАН още повече задълбочава проблема, защото БАН никога не е разбирала темата (тя е консуматор на резултатите от образованието, но не и част от процеса).
НЯМА НАЧИН образователна система да се сменя бързо, НЯМА НАЧИН. Един от най-добрите измерители за добра учебна програма се дефинира така: "Колко човека 5 г. след завършването работят по специалността и могат сами да си повишават квалификацията (това е по оценка наработодателя) ?"
НИКОЙ НЕ МОЖЕ да каже дали една учебна програма е добра, докато не завърши един пълен цикъл и не се види реализацията на обучаваните по тази програма. Затова много от големите фирми в ИТ-бранша май след 2002 г. изповядват една и съща практика - финансират вузове за нови програми с насока, определена от плана на компанията какво иска след 4-5 г. да пусне на пазара - не може да пускаш нова електроника, ако няма подготвени кадри да я сервизират, да обучават потребителите, да ... ако няма хора за инфраструктурата за използване в ежедневието на този продукт.
11 Май 2018 13:36
Тюрлю гювеч...
България нямала визия за бъдещето си - ДА! ТОВА е проблема.
Ама дайте предложение, бе,
а не глупости за ДДС-то и държавен холдинг на пазарен принцип...
Слабо, управленчески неграмотно.
Жалко, очаквах повече.
11 Май 2018 13:36
Пълно отрицание на резултатите от всичко , направено в България през последните 29г.
Нормално е да почнем да се усещаме, че нищо не може да се изгради само с рушене.
11 Май 2018 13:50
Не разбрах с кого точно трябва да се "единявам"? Със тези дето са ме ограбили и продължават да го правят ли? Не ! Благодаря.Начините за такова единение са два: Или аз да изям тях или те мене. Вторият начин е по вероятен но независимо от всичко и двата не ми харесват.
11 Май 2018 13:51
Не беше толкова отдавна, през 2015:
В БАН представиха книгата на Ахмед Давутоглу „Стратегическа дълбочина“

В БАН беше представен българският превод на книгата на сегашния премиер на Турция Ахмет Давутоглу „Стратегическа дълбочина:Мястото на Турция в международните отношения“, предаде репортер на БГНЕС.

Представянето беше открито от председателя на БАН акад. Стефан Воденичаров, който отбеляза дълбочината на разработката на Давутоглу и пожела и у нас да бъде разработена перспективна позиция на българската външна политика.

Посланикът на Турция Сюлейман Гьокче подчерта, че Давутоглу е написал книгата през 2001 г., т.е. преди да се захване с политика и че съдържанието на „Стратегическа дълбочина“ няма политическо измерение. Досега книгата е преиздавана стотина пъти. Има преводи на всички балкански езици с изключение на македонски, скоро предстои и издаването й на английски.

Посланик Гьокче подчерта, че книгата съдържа философията за формиране на отношенията на Турция с нейните съседи. Като цяло дипломатът определи целта на книгата като философия и препоръка, като идея как Турция през XXI век би могла да развива отношенията със съседните й страни.

Най-обстойно за „Стратегическа дълбочина“ се изказа министърът на образованието Тодор Танев. Направи анализ на целта на автора и определи стратегията като архитектура на бъдещето, а не като план с крайна цел. За по-голяма образност той използва и фразата „Само народ, който не е наметнат с бял чаршаф и не е тръгнал към Бакърена фабрика, може да следва стратегията“, заяви министърът в дългото си изказване, което приличаше на лекция. Той допълни, че е карал свои студенти от турски произход да му превеждат отделни части от първото издание на книгата на Ахмет Давутоглу.

На представянето на „Стратегическа дълбочина“ присъстваха председателят на ДПС Лютви Местан и бившият премиер Симеон Сакскобургготски.
Между другото, кво стана с тоя хубав човек Давутоглу? Сякаш изчезна вдън земя след преврата...

11 Май 2018 14:06
Предложенията, разбира се, подлежат на обсъждане.
Но все пак е поне някакво начало на осъзнаване, че вече едва ли не ни няма. Както е започнало Възраждането. Това чудо - с нищо необяснимо - след векове на забрава кои са и какви са, българите изведнъж вътре в някакви си три десетилетия основават 1 300 български училища, само си представете. Със свои средства, а не с "държавни". Все някой трябва да започне от някъде.
Дай боже!
11 Май 2018 14:10
А най-първо - трябва да си върнем българския език! Прекрасната си реч омайна сладка. Че вече ми се гади от тоз новоговор - карашик от криво разбрани и неразбираеми чудовищни чуждици, полуграмотни калки и клишета в комплект със злокачествена неграмотност.
Защото в началото винаги Словото.
11 Май 2018 14:14
Никъде не видях думата 'демография'.
На празни приказки всеки е силен.
11 Май 2018 14:19
Никъде не видях думата 'демография'.


Възможно е в антрефилето по-горе да са я изтървали.
С възраждането на духа и самосъзнанието ще дойдат и децата.
11 Май 2018 14:23
Зависи откъде е чопнато матрялчето.
Тук например за друго се говори:


Учени, индустриалци и общественици обявиха създаването на ново сдружение "Инициатива Единение", което ще има за основна цел намаляване на бедността и обединение на нацията.

Ето - да не плачкаш:

"След 15-20 години ще видим промените в сегашните проблеми в обществото - демография, здравеопазване, образование. Ето защо трябва да имаме национални програми, които да не се променят с всички следващи управляващи",

Тъй че не бързай като теленце пред мама.
11 Май 2018 14:24
По думите му големият проблем на България е бедността, който идва от там, че страната ни не произвежда нищо. "Да възстановим нормалният стопански живот", призова акад. Воденичаров. Той изтъкна, че доходите се повишават, но това се случва на нищожна основа спрямо европейската.

Воденичаров каза и, че през април ще бъде подготвен подробният списък с предложения за неотложните мерки за определяне и реализиране на националните цели и приоритети в двугодишен период и започването на програми със средносрочен и дългосрочен времеви хоризонт в областта на държавността и институционалния ред, на образованието, науката, културата, икономиката, земеделието и опазването на горите, туризма, здравеопазването, демографската политика, системата за сигурност и отбрана.



https://www.actualno.com/politics/sdrujenie-iniciativa-edinenie-objavi-vojna-na-bednostta-i-razedinenieto-news_667240.html


11 Май 2018 14:37
Най-големите крадци у нас са феодалите с робовладелски инстинкт, назначени за "бизнес" "дами"/"мен".


Думата "феодал" предполага някакво благородство, но у нас след 5 века турска държава имаме чиста проба "БАШИБОЗУЦИ".
11 Май 2018 14:39
консенсусна национална рамка от цели и приоритети с хоризонт 20-25 години
Майтапчии!
У нас това може да се случи само, ако пак върнат член първи!
11 Май 2018 14:40

Han
11 Май 2018 13:51


Ето такива се грижат за нацията, образованието, здравеопазването, културата..., стана 3 десетилетия. Резултатите - очеизвадни.
Като чуя, че някой от такивато отново се е загрижил..., косата ми се изправя. Както се изправи, когато онез професорес и протесторес (ЕД, ОМ, АК) обявиха, че републиката била в опасност. В опасност е, вярно, щото е фасадна, като демокрацията и държавата, ама нали със съдействието и активното участие именно на загрижените е докарана до тук.
11 Май 2018 14:42
SvSophia
11 Май 2018 14:40
Кво да ти кажа, слънце - смешници Начи, те ся щя земат мерки, онаа пу€€а Караянчева и т.н.
11 Май 2018 15:08
Я па тия!
11 Май 2018 15:47
Предложенията, разбира се, подлежат на обсъждане.
Но все пак е поне някакво начало на осъзнаване, че вече едва ли не ни няма. ...

Последната версия на тези предложения е от миналата есен, а предпоследната - преди май около 5 години. Звучат добре, но повечето казват неща в смисъла на това как е по-добре да си богат и здрав отколкото беден и болен.
Все пак хората поне опитват нещо да направят, което трябва да се отбележи.
11 Май 2018 18:00
сдружение "Инициатива Единение", което ще има за основна цел намаляване на бедността и обединение на нацията

Намаляване на бедността - Цел? КАква глупост...
Целта, значи, е винаги да има бедност, ама щяла да е по-малка... ето ви една академична неграмотност.
Обединение на нацията - Цел?... И какво ще стане с Обединението - яде ли се, пие ли се?
Обединение е необходимо УСЛОВИЕ за постигане на нещо... даже не е средство...
А и не може да има обединение изобщо. То е само в контекст...
ПАК академична неграмотност...
А такива има десетки в документа на сдружението
"ВЪЗГЛЕДИ ЗА НАЦИОНАЛНИ ЦЕЛИ И ПРИОРИТЕТИ ЗА УСТОЙЧИВО РАЗВИТИЕ НА БЪЛГАРИЯ"
Втора точка в документа е озаглавена
2. Създаване на условия за високо благосъстояние на
българските граждани

Обаче..., такова благосъстояние НИКЪДЕ не е посочено като ЦЕЛ!
Така, че за какво са тези условия?
Още се казва, че
Държавността, това е системата от
институции, осъществяващи цялостното управление на една нация, което
означава ред за постигане на всеобщ просперитет и сигурност.

И пак, ... намеква се, че можело нещо да помогне за просперитет и сигурност...
Ама, КЪДЕ те са поставени като нещо важно за постигане? КАто Цел?
Никъде.
...
Та...
проблемът е голям, той съществува,
добре е, че го поставят, но само отбиват номера.
Аз казвам, че щеше да е идеално :
просто да обявят за обсъждане "национална цел"
Просперираща държава и благоденстващи граждани.
ВСИЧКО се подрежда само след като има цел.
И няма никаква нужда да се навлиза в блатото на секторните подробности.
11 Май 2018 18:38
Идеята е отлична, но и Сидеров, слаФчо 3фоноff и Марешки имаха/имат "отлични идеи", само дето не си ги проумяват и някой трЕбва да им ги разЯСНИ.. В случая инициаторите очевидно са по-умни от изброените, а и главният ПРОБЛЕМ е, че всичко читаво у нас е наритано в ъгъла и под миндера. На държавата проблема и е, че има спукани гуми, движи се уж, но трака яко и подскача, ауспуха е на дупки, пърпори силно не може и да мечтае за катализатор, кормилото се върти на където му кефне и няма печени мастори да го стегнат според законите за движение по пътищата. И акУ някой го е грижа "жигулата" БГ да се приведе в движение ПЪРВО трябва НЯКОЙ да вкара в крачка пУлитици и олигарси, пропагандисти, магистрати, учени, доктори, ОПщественици, добре облечени бизнесмени и индустриалци.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД