:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,762,870
Активни 183
Страници 10,493
За един ден 1,302,066

Тръмп създаде криза без причина

Решението му да оттегли САЩ от иранската ядрена сделка излага на риск живота на много хора в САЩ и в Близкия изток
Доналд Тръмп обяви гръмко решението си да излезе от ядреното споразумение с Иран, но не предложи никаква алтернатива.
Представете си как президентът на САЩ седи в Ситуационната зала на Белия дом със съветниците си по национална сигурност и решава, че няма достатъчно заплахи за националната сигурност на САЩ. Войните и хуманитарните кризи по света не са достатъчни. САЩ скучаят. Представете си как президентът решава да изработи нова криза в националната сигурност, която пряко застрашава Америка, нейните съюзници и целия свят.

Звучи ви като нещо измислено, нали? За жалост, не е. Президентът Тръмп обяви решението си САЩ да нарушат дипломатическото споразумение, което в момента възпира Иран от това да се сдобие с ядрено оръжие, и с това свое решение Тръмп произведе нова, напълно ненужна криза.

Нека набързо си припомним как се стигна до това. Само допреди няколко години Иран разработваше ядрено оръжие и напредваше в това начинание. След години на добре координирана кампания от санкции, подкрепяна от почти целия свят, икономическият натиск принуди Иран да седне на масата за преговори. САЩ, ЕС, Великобритания, Германия, Франция, Китай и Русия накараха Иран да се съгласи да спре ядрената си програма и никога повече да не се опитва да се сдобие с атомно оръжие.

Почти три години след подписването на споразумението за това не само МААЕ потвърждава, че Иран спазва сделката, но и администрацията на Тръмп, същата тази, която сега я нарушава, неколкократно установи, че Иран се придържа към ангажиментите си. Американският министър на отбраната Джеймс Матис съобщи, че механизмите за проверка са надеждни, а шефът на МААЕ ги определи като най-надеждните в света.

Но да забравим фактите и подробностите. Тръмп иска да излезе от споразумението. Какво правим сега?

Най-логичната последица от това решение на Тръмп би била



евентуална война



с Иран, която да обхване целия Близък изток. Иран може да изгони инспекторите и да продължи с разработването на ядрено оръжие. Иран може да увеличи подкрепата си за тероризма и намесата във военни конфликти. Арабски държави като Саудитска Арабия могат също да се опитат да се снабдят със свои ядрени оръжия и да отвърнат на ескалацията от страна на Иран с ескалация на конфликтите в Сирия и Йемен. А всичко това може да доведе до повече конфликти в Близкия изток, включително потенциални войни с Израел и САЩ.

В момент, когато Тръмп вече създаде проблем в отношенията с европейските съюзници за климата, търговията и какво ли не, нарушаването на сделката с Иран нагнетява напрежение не само с Техеран, но и оказва натиск и върху Европа, която също е изправена пред потенциални санкции от страна на САЩ. А в Европа са истинските съюзници на САЩ, които ще са нужни на Тръмп дори и за ново споразумение с Иран, каквото той може би цели да постигне. Да се отнасяш към съюзниците си като към неприятели, определено не е рецепта за успех. И както се и очакваше, малко след като Тръмп обяви решението си, лидерите на Великобритания, Германия и Франция обявиха, че продължават да се придържат към ядреното споразумение с Техеран.

Останалите страни, чието участие е важно за оказване на натиск върху Иран за ядреното споразумение - Китай, Русия, Индия, Япония и други, изглеждат по-малко склонни да помогнат. Повечето от тях се нуждаят от петрол от региона и бяха нужни години болезнена дипломация, за да се стигне до това тези страни да свият икономическите си връзки с Иран, преди да се стигне до споразумението от 2015 г. Много



малко вероятно е



сега те да се обърнат срещу Иран, особено когато няма доказателства, че страната нарушава обещанията си.

А ако целта на САЩ сега е да принудят Иран да сключи "ново и трайно споразумение", както каза Тръмп, защо Иран би приел да преговаря със САЩ, след като вече знае, че на думата на тази страна не може да се разчита?

Така че в какво положение са сега САЩ? Сами, с рана, която сами са си нанесли и която ще засегне и много други. Най-благоприятният сценарий е Иран да остане засега в споразумението, за което Рохани даде сигнал и заедно с другите страни да продължава да се придържа към него в очакване на потенциални американски санкции, които биха сблъскали САЩ със съюзниците и партньорите им по света.

Най-лошият сценарий е война.

Имаше и все още остава далеч по-добър сценарий. САЩ могат да продължат да упражняват натиск върху Иран в региона. Могат да започнат да работят със съюзниците и партньорите си по разработването на планове за това как да се продължи да се възпира Иран от разработване на ядрено оръжие, когато отделните сегменти от споразумението изтекат в близките години.

Ядрената сделка не е перфектна, но тя намалява възможностите за конфликт и постига ключова цел за САЩ, Израел и съюзниците, за която се работеше дълго - да се попречи на Иран да има ядрено оръжие. Но като отхвърли споразумението, Тръмп не предложи никаква алтернатива за постигане на целта.

Не е ясно дали Тръмп наистина иска да задълбочи конфликта. Но решението му да оттегли САЩ от иранското споразумение може да изложи на опасност живота на повече американци и на много хора в Близкия изток. И всичко това - за нищо.



*Авторът е старши изследовател в Центъра за американски прогрес, бивш зам. помощник държавен секретар на САЩ за Източна Азия и Тихоокеанския регион.
 Столицата на Иран - Техеран

Как подкрепен от ЦРУ преврат доведе до възхода на аятоласите

Защо Иран не може да има светско, демократично правителство? Американците често задават този въпрос на дългогодишния си неприятел в Близкия изток, особено когато видят кадри на демонстрации срещу режима по улиците на големите ирански градове, скандиращи за повече свободи.

За разлика от гражданите на Ислямската република, гражданите на САЩ имат по-кратка памет. Историческата реалност е, че Иран имаше светско, демократично правителство, водено от премиера Мохамед Мосадък в периода 1951-1953 г., но той бе свален от власт с преврат, организиран и финансиран от ЦРУ и британското разузнаване МИ6.

С малки изключения - Мадлин Обрайт през 2000 г., Барак Обама през 2009 г. и 2015 г., повечето американски политици не могат да кажат почти нищо за тази мрачна история. Във Вашингтон иранската враждебност към САЩ отдавна се възприема като необяснима и ирационална, а ролята на ЦРУ в преврата от 1953 г., отключил поредица от събития, довели до възхода на аятоласите и Ислямската революция от 1979 г., потъва в забрава.

Трябваше сенаторът от Върмонт Бърни Сандърс да припомни на американците катастрофалните последици от този преврат - това се случи в тв дебат с Хилари Клинтън по време на кампанията за първичните избори на Демократическата партия през февруари 2016 г. : "Никой не знае кой е Мосадък. Демократично избраният премиер на Иран. Той бе свален от британски и американски интереси, защото заплашваше петролните интереси на британците. В резултат на това дойде шахът на Иран - ужасен диктатор, след него дойде иранската революция и ето къде сме днес. Непреднамерени последици".

Това, което Сандърс нарече "непреднамерени последици", в ЦРУ му казват "ответен удар". ЦРУ за пръв път използва това определение при Операция Аякс - кодовото име в управлението на преврата срещу Мосадък. "Всички агенти на ЦРУ, участващи в подобен тип операции, винаги трябва да имат едно наум за възможността за ответен удар срещу САЩ", пише във вътрешен доклад на ЦРУ за падането от власт на Мосадък през 1954 г. "Едва ли има по-експлозивно опасни операции от този тип."

Въпреки това обаче САЩ не се отказват от действията по смяна на режимите в последвалите десетилетия и продължават да организират преврати, да ликвидират чуждестранни лидери, да свалят избрани правителства и да нападат суверенни страни. Дори днес ястребите в администрацията на Тръмп са решени да сменят правителството в Техеран. Отново. Нищо ли не са научили? Например от изказването на Майкъл Морел, бивш зам.-шеф на ЦРУ, за последствията от усилията за смяна на режима в Ислямската република, подкрепени от САЩ: "Не само че е малко вероятно да постигнете успех, но е много вероятно да получите мощен ответен удар". Отново се говори за "ответен удар". Но дали някой в тази администрация чува?
 Иран отбеляза националния Ден на армията с парад в центъра на Техеран на 18 април. Президентът Рохани заяви, че Иран не иска военно напрежение, но ако се наложи, армията е подготвена да защити страната.
СНИМКИ: ЕПА/БГНЕС
Хиляди иранци се стичат на церемония в мавзолея на аятолах Хомейни.
 Върховният ирански духовен водач Али Хаменей приветства привърженици на церемония в Техеранския университет вчера, където заяви, че не вярва на Доналд Тръмп.
13
3006
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
13
 Видими 
09 Май 2018 20:17
Причината е позната - използва я Бил Клинтън за отклоняване на вниманието от Оралния кабинет...
------
Блогът на Генек
09 Май 2018 20:40
Тръмп само задълбочи кризата с преместването на посолството в Йерусалим на 14т.м..Какво можем да очакваме тогава? Интифада на макс + иранска ракетна атака?Война. Поредната в Близкия изток. Близко до Европа, далеч от САЩ, прекъсва пътя на коприната, нефта- 200 долара.
09 Май 2018 21:08
Соглашение шести стран по ядерной программе Ирана позволило ему выйти из режима санкций и при этом сохранить все наработки по ядерной программе. Президент Ирана Хасан Роухани 30 апреля заявил, что Совместный всеобъемлющий план действий по ядерной программе, заключенный Ираном в 2015 году с шестью державами, не подлежит обсуждению. Тегеран не согласится ни с какими новыми ограничениями, на которых настаивает США, которые считают, что достигнутое администрацией Обамы соглашение Америке не выгодно, ибо сохраняет потенциал Ирана в неприкосновенности, давая возможность выиграть время.

Трамп, конечно, прав – так оно и есть. Но ситуация очень сложна: Европа и, прежде всего, Германия активно покупает иранскую нефть и имеет свои интересы в Иране. Если Трамп станет давить на Германию и по России, и по Ирану, и по СПГ, то он рискует перегнуть палку. Так Иран высвечивает пределы возможного в отношениях США и вассальной Европы. Простить такое США не могут.
Пока Иран был враждебен России или просто недружественен, это было выгодно США, так как Иран служил барьером для проникновения русских на Ближний Восток, что угрожало американским интересам. Но когда Иран и Россия сблизились в Сирии, и Россия на Ближний Восток не только проникла, но и совместно с Ираном вытесняет оттуда США, необходимость разрушения Ирана встала во весь свой рост, ибо возникла реальная угроза Израилю - главному форпосту США на Ближнем Востоке.

Выход обладающего ракетами и авиацией Ирана к Средиземному морю через построение железной дороги протяженностью всего в 30 километров через Ирак и вовсе становится для США геополитическим кошмаром. Если Иран решится, он в состоянии заблокировать и Персидский залив, и Средиземное море. И пусть США многократно превосходят Иран в вооружениях, сам факт возможности удара и блокады судоходства неприемлем, ибо его придётся всегда учитывать в расчётах.
Но главное то, что Иран создал угрозу, а США её вынуждены терпеть. То, что это само по себе есть демонстрация слабости США, уже и говорить нечего - последствия не заставят себя долго ждать. Мир выйдет из повиновения Америке. Компенсировать такие потери сильной позиции просто нечем. Без разрушения Ирана США не обойтись.


да сложа и тук този анализ- Защо Америка ще нападне Иран http://www.iarex.ru/articles/57468.html

излиза, че просто нямат избор???
09 Май 2018 21:31
Американската валута е единствената причина или по -точно отказат от нея.
09 Май 2018 21:52
Казано накратко тоя идиот плю в суратя на Европа за да угоди на как беше "стратегическия си съюзник", дето без Америка не мое да оцелее и един ден.
10 Май 2018 05:01
село

то по тоя начин може да се оправдае всяко едно унищожаване на държава. от сащ.


а и израел постоянно там си търси белята. с това бомбене и завземане на арабски територии.
10 Май 2018 06:59

mick
10 Май 2018 05:01


Не си прочел цялата статия, щом говориш за оправдаване.
за други неща става дума, и автора просто прави анализ на процесите и тенденциите.
пък и този не е автор, дето ще вземе да оправдава
10 Май 2018 08:13
Всичко е така както трябва да бъде...

Brent - 77,77$.

10 Май 2018 12:08
излиза, че просто нямат избор???


Всеки може да измисли един такъв анализ за всяка една държава.. и след това - нямаме избор, трябва да я разрушим. - Имаме интереси еди къде си, взимат ни петрола/нищо, че не е техен/.. или пречат ни или гледат ни накриво.. или много ни уйдисват. Затова нямаме избор. Трябва да бомбим наред. И това като се пусне по ла*нометите нонстоп и готово.
10 Май 2018 12:13
Хайде стига ни пробутвали плява. Тръмп нищо не е създал.

https://www.youtube.com/watch?v=9RC1Mepk_Sw

Просто следва плана, който залежаваше из разни чекмеджета в Пентагона.

10 Май 2018 12:47
Сетих се за още едно интересно интервю с американски генерал.

https://www.youtube.com/watch?v=T2XV3Edd2dc

Между другото, ако не сте гледали "The Men Who Stare at Goats", гледайте го!

Стъбълбайн е първообраз на генерал Хопгууд.

https://www.youtube.com/watch?v=GC2TzspJn5A
10 Май 2018 15:59
"Но да забравим фактите и подробностите" - с добавката "когато не ни отърва" - и ще получим точното описание на "демократичния запад".
10 Май 2018 21:49
Поредната дивотия, която започват пиндостанците, без много да си напъват черепната кухина за възможните последствия. А последствияка, като правило, са винаги различни от розовите очаквания...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД