×

Здравейте, по повод новата страница на в. "СЕГА" ви молим да прегледате информацията, която сте въвели за вашия потребителски профил. При стартирането на новия сайт ще бъдат прехвърлени единствено потребителите, които са потвърдили имейл адреса си. Ще виждате това съобщение, докато не потвърдите вашата информация. Имейлът, който сте използвали за създаването на този потребителски профил е:

(Ако полето е празно, значи нямате въведен имейл адрес и при прехвърлянето на новата страница ще изгубите акаунта си.)


Потвърди по-късно Потвърди СЕГА
:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Той е имал ключова роля в срещата между Тръмп и Ким Чен-ун в Сингапур
Целта била да се избягват задръстванията
Съжаляваме за резултата от състоялото се гласуване, обяви официално Москва
Новата заплаха на американския президент се отнася до европейските автомобили
Наводнение в подлеза на СУ Св."Климент Охридски"
СТАТИСТИКИ
Общо 385,875,771
Активни 1,377
Страници 34,465
За един ден 1,302,066

Бизнесът призова президента да пусне бързо Закона за енергетиката

СНИМКА: БГНЕС
Работодателите внесоха още преди две години в прокуратурата сигнали за нарушения в енергетиката, но резултат от това все още няма. Отговор се чака и от ЕК във връзка с работата на американските тецове.
В рамките на един ден Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) призова с две отделни писма президента Румен Радев да ускори обнародването на промените в Закона за енергетиката, а българските евродепутати - да съдействат за по-бърз отговор от страна на ЕК във връзка с евентуалната неправомерна държавна помощ за тецовете "Марица-изток" 1 и 3.

Работодателите критикуват половинчатия свободен пазар у нас, както и липсата на достатъчно търговци на ток. "На свободния пазар участват основно два производителя - АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица-изток" 2 и рядко НЕК, докато потребителите на пазара са над 50 хиляди фирми. Несъвършенството идва в резултат на факта, че останалите производители получават различни видове субсидии, събирани чрез фиксирана компонента в крайната цена на електроенергията, наречена "Задължения към обществото". Такива производители са ВЕИ, когенерациите и т.нар. американски централи. В резултат всяка година се събират около 1.5 млрд. лева "ангария" или помощи за изплащане на субсидиите на тези производители", пишат в своето писмо от АОБР.

Оттам изтъкват, че приетите миналата седмица промени в Закона за енергетиката отразяват и предложенията на Световната банка. Част от тях предвиждат значително да се разшири обхватът на търговците на ток, които продават електроенергия на борсата. Идеята е там да се озоват и всички зелени централи с мощност от 4 и над 4 мегаватчаса.

Работодателите отново изтъкват, че очакват и отговор от ЕК във връзка с евентуалната нерегламентирана държавна помощ за американските централи "Марица-изток" 1 и 3. В писмото си до българските евродепутати бизнесът изтъква, че НЕК изкупува дългосрочно произведената от двете дружества електрическа енергия при условия и цени, които поставят тези електрически централи в по-изгодно икономическо положение спрямо останалите производители на ток в България. "Ежегодно двете централи изземват 486 млн. лева от домакинствата и бизнеса в България чрез високите си преференциални цени за произвежданата от тях еленергия", пишат работодателите. До настоящия момент отговор от Брюксел все още няма.
3
801
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
30 Април 2018 20:42
Ще бъде добре драгата Редакция да се добере до евентуалния ответ на писмото на организациите на работодателите до евродепутатите и да го публикува без съкращения!
А пладнешката кражба от близо 1.5 млрд. годишно маскирана като "задължения към обществото" може да бъде спряна само чрез ОБЕДИНЕНИ усилия - на бизнеса и на битовите потребители! Вече колко години чакаме да прочете в някоя газета ответа на ЕК на писмото на Теменужка! Дали Минчо Христов е прав, като казва, че ответът от една година вече бил в ръцете на Горанката! Защо при него, а не при Теменужка, или пък защо не при башбакана !?!
01 Май 2018 08:06
Какво плачете. Когато скачахте за банани и "свобода" главите ви къде бяха? Като се присъединявахме към "Европата", колко от вас прочетоха условията? Де факто сме нео колония и колонизаторите си прибират парсата. Тук милиард и половина, по линията на банките още милиард. Търговските вериги и те още толкова. После пенсиите били малки, заплатите били малки, за здравеопазване и образование пари нямало. При соца тези пари влизаха в бюджета и затова тока беше 2 ст/квч, градския транспорт 6 стотинки, детските стоки почти без пари и т.н. Като сме си дали задника под смешен наем, кой ни е виновен. Затова всяка сутрин, като станете, погледнете в огледалото и напсувайте това, което видите.
01 Май 2018 09:00
При соца тези пари влизаха в бюджета и затова тока беше 2 ст/квч, градския транспорт 6 стотинки, детските стоки почти без пари и т.н. Като сме си дали задника под смешен наем, кой ни е виновен.


Е , и за това стигнахме до това сега да живеем на заем тук милиард , там милиард , ..и да разберем че тока не струва 2 стотинки.
Това разбрахме , ама не разбрахме кой требе да даде пари за заплати??? Че немаш право да работиш на загуба, да не плащаш данъци на държавата, та да се вдигнат напред пенсии , пък тогава заплати на администрация , например. .
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД