:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 253
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Прокуратурата: Убийството във Виноградец е дело на дете

През лятото Цацаров се усъмни, че малчуган може да натисне спусъка на бойния пистолет на Лазар Влайков
СНИМКИ: БГНЕС
Лазар Влайков е обвинен, че не е взел мерки за съхранение на пистолета си.
Историческата балистична експертиза за стрелбата в селския ресторант във Виноградец миналия август, при която бе убит собственикът му, е заключила, че е стреляло дете. Затова прокуратурата е внесла обвинителен акт срещу общинския съветник Лазар Влайков, който е собственик на пистолета, за това, че не е опазил оръжието си, а го е дал на 6-годишно момче. Над 120 гилзи бяха открити в ресторанта след детския рожден ден, на който бе убит собственикът Наско Тонкев.

Преди 7 месеца главният прокурор Сотир Цацаров се усъмни, че толкова малко дете може да произведе изстрел с бойния пистолет на съветника. Според Цацаров, цитиран от БНР, за разлика от другите оръжия, при които има външен предпазител, който е видим, тук предпазителят е на спусковата скоба, което поставя много въпроси относно възможността на тази възраст да се направи необходимото усилие за натиск на спусковата скоба. Все пак Цацаров каза, че е трудно детето да стреля с пистолета, но не е невъзможно. "Две са версиите - 6-годишно дете е стреляло или лицето, което притежава пистолета - Лазар Влайков, е произвел фаталния изстрел", уточни главният прокурор тогава.

Според обвинителния акт, публикуван от БНР в петък, на 31 август 2017 г. семейството на Влайков било поканено да празнува рожден ден на 6-годишно момче. Гостите се събрали в заведение на маса за 20 души. Като тръгвал от дома си, обвиняемият взел своя "Глок 21" и патроните си.

В разгара на празненството имало заря, някои от гостите стреляли с газово оръжие. Когато изстрелите от газовите пистолети намалели, Влайков решил да се похвали с новия пистолет. Той заредил пълнителя и стрелял във въздуха, след което започнал да го показва и предава на други хора, които също стреляли. Повикал при себе си и Наско Тонкев и той също стрелял няколко пъти във въздуха.

6-годишният рожденик обикалял около масата и проявил интерес към оръжието. "Към 23,50-23,55 ч. пистолетът се озовал по неустановен начин в ръцете на малолетното момче, което се намирало в градината и произвело изстрел. Куршумът попаднал в областта на горната лява мишница на Наско Т., който станал от пейката, паднал по гръб и починал", пише в обвинителния акт.

Според свидетелите, следствен експеримент и множество експертизи изстрелът е произведен от малолетното дете. Момченцето е стреляло и по-рано същия ден, само че с газово оръжие, стана ясно по време на разследването.

Влайков е на свобода под гаранция от 8000 лв. Заплашват го от 3 до 10 г. затвор.



РЕВИЗИЯ

Още две дела е имало срещу Влайков през 2008 и 2012 г., като и двете са прекратени. Първото е за нанасяне на средна телесна повреда при състояние на афект, когато е пребил сина на общинската съветничка Дора Пачева, а второто - за превишаване на пределите на неизбежна отбрана, през 2012 г., когато е нанесъл пет удара с нож на свой съгражданин. Главният прокурор съобщи, че двете прекратени производства ще бъдат преразгледани отново. Досега няма резултат.
1392
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД