:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 272
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Еврофондовете ще спират при погазване върховенството на закона

Франция и Германия дават през юни план за реформа на еврозоната
Снимка ЕПА/БГНЕС
Финансовите министри от ЕС заседаваха в края на миналата седмица в София.
Ново финансово оръжие на ЕС срещу неспазващите правилата в общността ще предложи в сряда Еврокомисията, когато ще представи предложението си за новата бюджетна рамка на ЕС за идните 7 г., съобщи електронното издание ЮрАктив. Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, който има подкрепата на Франция, Германия и други големи страни от общността, ще огласи предложение, според което финансирането, на което по-бедните източноевропейски страни членки разчитат, ще бъде обвързано със спазването на върховенството на закона.

"Има лидери, които флиртуват с друг вид ценности. Това е по-голяма заплаха, отколкото Брекзит", споделя източник от ЕС пред Ройтерс, цитиран и от електронното издание. Изказването е коментар по повод призивите на унгарския премиер Виктор Орбан, който наскоро спечели трети мандат, за "илиберална демокрация" и атаките му срещу политиката на ЕС към бежанците. Бюджетната рамка за периода 2021-2027 г. е първа за общността след излизането на Великобритания.

Според източници от ЕК предложението за спиране на достъпа до еврофондове при нарушение на основния принцип в ЕС за върховенство на закона идва от Германия. То предвижда фондовете да бъдат спирани, ако се установи, че съдилищата в страната например не са независими.

Междувременно в края на миналата седмица в София министрите на финансите на Германия и Франция Олаф Шолц и Бруно льо Мер обещаха да подготвят "пътна карта" за реформи на еврозоната и да я представят до срещата на върха на държавните и правителствените глави на страните от общността през юни в Брюксел. Льо Мер обяви, че до дни отива в Берлин, за да съгласува с колегата си начини за намаляване на лошите банкови кредити, увеличаване на възможностите за намеса на еврозоната в спасителни програми и създаване на фонд за действие при кризи в еврозоната. Френският президент Макрон се обяви за дълбока реформа в еврозоната, включително за създаване на поста европейски финансов министър, но тази негова идея не среща широка подкрепа и вече не е на дневен ред, коментират наблюдатели.

ГОТОВНОСТ

Финландия е готова да увеличи вноската си в многогодишния бюджет на Европейския съюз след 2020 година, за да компенсира излизането на Великобритания от съюза, заяви министърът по въпросите на Европа, културата и спорта Сампо Терхо. "Можем да се движим около 1 процент - нагоре или надолу - в зависимост от конкретното изразходване на средствата", посочи министърът пред журналисти. Швеция и Дания, също като Холандия и Австрия, които са нетни вносители в бюджета на ЕС, са против всякакво увеличение на вноските над сегашното равнище от 1 процент от БВП на всяка от страните.
2
1580
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
30 Април 2018 04:43
Наглост! И кой ще решава дали съдилищата са независими? или, ако не си послушко, ще ти намират някак цаката? Скоро няма да има никакъв смисъл от тези еврофондове. Те или ще са равни, или по-малки от вноските. Това е законът!
30 Април 2018 11:22
Крайно време е да редефинираме ЕС - щом няма да има еврофондове за по-бедните, то тогава вноски да няма, в т.нар. Общ бюджет! Тотално "чучхе" да се въведе за всяка държава-членка на "Клуба"! Само евроатлантическите ценности да останат спойката между "клубарите"!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД