×

Здравейте, по повод новата страница на в. "СЕГА" ви молим да прегледате информацията, която сте въвели за вашия потребителски профил. При стартирането на новия сайт ще бъдат прехвърлени единствено потребителите, които са потвърдили имейл адреса си. Ще виждате това съобщение, докато не потвърдите вашата информация. Имейлът, който сте използвали за създаването на този потребителски профил е:

(Ако полето е празно, значи нямате въведен имейл адрес и при прехвърлянето на новата страница ще изгубите акаунта си.)


Потвърди по-късно Потвърди СЕГА
:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Юнкер и без това покани само България, Франция, Италия, Австрия, Гърция, Германия и Испания.
Децата им не могат да учат в новопостроено училище. Сградата даде дефекти, а ремонт още няма
Наводнение в подлеза на СУ Св."Климент Охридски"
СТАТИСТИКИ
Общо 385,720,259
Активни 421
Страници 15,728
За един ден 1,302,066

НЗОК проверява случай на починала, докато чака за скъпа клапа

Здравната каса прави спешна проверка на случая, при който тежко болна жена е починала в столичната болница "Св. Екатерина", съобщиха от НЗОК. Според пациентски организации жената не е могла да доплати за аортна клапа и това е причина за смъртта й, а от кардиологичната болница твърдят, че 83-годишната жена е била в тежко състояние и това е причината за кончината й.

Според Стойчо Кацаров от центъра за защита правата в здравеопазването, цитиран от "Дарик", жената е починала, защото не е имала възможност да доплати за лечението си. НЗОК покрива 2600 лв. от стойността на тези клапи, а цената им е между 15 000 и 20 000 лева. Поставянето на клапа е било отложено, докато се намерят средства. НЗОК никога не е плащала пълния размер на всички медицински изделия, но според пациентски организации проблемът ще става все по-голям, тъй като от този месец са намалени цените, които касата покрива.

Жената не е починала, защото не е имала пари за клапа, а защото е била в тежко състояние, каза обаче пред Нова телевизия проф. Юлия Джоргова, началник на Клиниката по кардиология в болница "Св. Екатерина". "Жената чакаше за клапа. В процеса на чакане дойде в тежко състояние. Ако болницата имаше такава клапа на склад, щяхме да я сложим и без да чакаме жената да я плати. Заради високите цени на клапите обаче не държим на склад такива клапи", заяви проф. Джоргова. "Пациентите ни са възрастни, болни хора, те затова подлежат на тази процедура - интервенционално поставяне на аортна клапа, тъй като са с тежки противопоказания за стандартната хирургия. В един момент трябва да им кажем и им казваме, за съжаление хората се разплакват и си тръгват, че 10 000 лева трябва да доплатят", заяви проф. Джоргова.

"Считаме, че е напълно реалистично производителите и вносителите на този вид медицински изделия да намалят цените", коментира зам. здравният министър и председател на надзорния съвет на НЗОК Жени Начева. "Разчетите са направени така, че да може това намаление да не е за сметка на пациентите, а на фирмите", поясни още Начева. Тя допълни, че при определянето на стойностите, които НЗОК плаща, са взети най-ниските цени на съответното изделие, като за база е използвана най-ниската цена в страните от ЕС или тази от проведените търгове в отделните болници.

ХРОНИЧНО

Проблемът с цените на медицинските изделия у нас е от години, тъй като те не се регулират по никакъв начин и често има сигнали, че цената на един и същ продукт в България и други страни от ЕС е в пъти по-висока у нас.
2
983
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
27 Април 2018 09:31
Защо вълненията са само около по- скъпите изделия? Много повече хора си отиват или се инвалидизират, защото не могат да си позволят къде по- скромни суми (примерно под 1000лв)
27 Април 2018 20:10
Безсмислен шум за нищо! Само че как иначе лицето Стойчо Кацаров (провален политик и бивш зам. министър на здравеопазването в правителството на лицето Иван Костов, разбиращ от медицина, колкото баба от смартфон) щеше да влезе в новините. Всеки от нас ще умре и дай боже всеки да доживее, както тази баба 83 години. Парите (15 000 лв.) ще се вземат от нас, плащащите все пак нещо в НЗОК, а не от нея или близките й, а когато за нас има нужда, дори много по-малко струваща, пак ще трябва да плащаме. Стига комунизъм, само, че и при Тодор Живков никой нямаше да й сложи скъп консуматив, освен ако не беше от "другарите", и то високо поставените. Здравето на всеки си е негово и как ще се грижи за него също си е също си е негова или на децата му работа. Стига популизъм! Всеки реве държавата да му дава, а той нищо да не й дължи!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД