:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Младите хора емигрират на Запад, а оставащото население застарява, констатира "Блумбърг"
Ако вие сте слаби, той ще се възползва от това, добавя френският президент
БСП твърди, че ГЕРБ водят координирана атака срещу президента Радев
Напрежението в търговската сфера и безпрецедентно високото равнище на световния дълг също влошават ситуацията, твърди МВФ
Прокуратурата си свърши перфектно работата, заключи шефът на КПКОНПИ
Гражданите недоволстват от пенсионната реформа в страната
СТАТИСТИКИ
Общо 377,403,564
Активни 662
Страници 3,391
За един ден 1,302,066

Дело за имот в Банкя е протакано 16 г.

Дело за собственост върху поземлен имот в Банкя е продължило 15 г., 10 месеца и 10 дни. През цялото време процесът е разгледан само на две инстанции, съобщи инспекторатът към Висшия съдебен съвет.

Производството започва през август 2001 г., когато трима души предявяват искове за установяване на правото на собственост върху имота. В Софийския районен съд делото продължава 3 г. и 4 месеца. Част от проведените 12 заседания са отложени, "тъй като съдът е допускал безкритично доказателствените искания на страните", приема инспекторатът. Когато най-сетне процесът стига до втората инстанция - Софийския градски съд, там продължава 12 г. и половина, като 9 г. на практика е протакано.

От инспектората отчитат, че делото е сложно, че са изслушвани две технически експертизи, че ответниците са 8 при старта на процеса, а после някои умират и встъпват наследниците им. Въпреки това е нарушено правото на разглеждане и решаване на делото в разумен срок.

Този процес е сред най-дългите производства, на които от инспектората са попаднали в последните 3 месеца на м.г., когато са проверени 188 заявления. От тях 69 са приети за основателни. Обезщетението за забавата се определя от министъра на правосъдието, като таванът е 10 хил. лв.

1034
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД