:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Младите хора емигрират на Запад, а оставащото население застарява, констатира "Блумбърг"
Ако вие сте слаби, той ще се възползва от това, добавя френският президент
БСП твърди, че ГЕРБ водят координирана атака срещу президента Радев
Напрежението в търговската сфера и безпрецедентно високото равнище на световния дълг също влошават ситуацията, твърди МВФ
Прокуратурата си свърши перфектно работата, заключи шефът на КПКОНПИ
Гражданите недоволстват от пенсионната реформа в страната
СТАТИСТИКИ
Общо 377,403,434
Активни 664
Страници 3,261
За един ден 1,302,066

84% от родителите виждат учителя само на родителска среща

84% от родителите общуват с учителите на своите деца предимно по време на родителски срещи. 1/3 от майките и бащите познават неколцина или нито един от преподавателите на детето си, а едва 2 на сто от тях се обръщат към училищния психолог в случай на тормоз в училище. Това са част от резултатите от национално проучване, подготвено от изследователски център "Тренд" по поръчка на евродепутата Асим Адемов. Изследването е част от подетата от него кампания "Да върнем родителите в училище", подкрепена и от МОН.

Проучването е направено през февруари т.г., като за целта са анкетирани 1000 родители на ученици от 5-и до 12-и клас. 81% от тях са заявили, че имат доверие на учителите, както и че са доволни "от училището, влиянието, което то оказва, материалната база и образованието, което детето им получава". В същото време обаче отговорите им свидетелстват за нарушена комуникация и липсващо доверие. Само 29% от родителите познават всички учители на своя син или дъщеря. 7% не познават дори класния ръководител на детето си, сочи проучването. На въпроса: "Как общувате с класния?", 84% от родителите са посочили "по време на родителски срещи". "Имайки предвид, че родителските срещи не са много чести, можем да заключим, че става дума за тревожна периодичност на комуникацията", коментира Анастас Стефанов от "Тренд".

Изследването регистрира и предоверяване на родителите към децата относно всякаква информация от училищния живот. 77% от майките и татковците разбират за проблеми с ученето на своите деца от самите тях вместо от учителя им. Вместо да се обърнат към него, родителите първо опитват да оправят нещата вкъщи, след което се насочват към частни уроци - 1/2 от децата с проблеми преминават към уроци срещу заплащане, показва изследването.

3-ма от 10 родители не знаят дали детето им е ставало свидетел на агресия, а всеки 4-ти родител знае за подобен случай. При проблем с агресията 42% от родителите заявяват, че ще говорят с класния, 26% - че ще уведомят директора, 15% ще разговарят с детето си и едва 2% биха се обърнали към училищния психолог. Учудващо е, но 36% от родителите изобщо не знаят, че в училището им има психолог.

НЕИЗВИНЕНО

По-малко от 1/2 от родителите посещават редовно родителските срещи, а 5% не са ходили на такива никога.
4
1014
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
17 Април 2018 06:40
Класният (класната) да посещават домовете на учениците - има ли го сега? Сигурно не, контрастите ще са големи и някои учители ще добият комплекси. Учителю, кажи ...
17 Април 2018 08:25
Това е само при положение, че има някакви родители.
В повечето случаи има по някоя грохнала баба, или...никой !
17 Април 2018 09:30
А защо да трябва да виждат учителите по- често?
17 Април 2018 09:45
А защо да трябва да виждат учителите по- често?

Именно.
На срещите с класния ръководител се координират нещата. Ако някое дете има повече проблеми за решаване, тогава родителите се канят на допълнителна среща. Така беше едно време и работеше.
Ако класният ръководител е пропуснал да спомене, че училището има психолог, това не е вина на родителите.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД