×

Здравейте, по повод новата страница на в. "СЕГА" ви молим да прегледате информацията, която сте въвели за вашия потребителски профил. При стартирането на новия сайт ще бъдат прехвърлени единствено потребителите, които са потвърдили имейл адреса си. Ще виждате това съобщение, докато не потвърдите вашата информация. Имейлът, който сте използвали за създаването на този потребителски профил е:

(Ако полето е празно, значи нямате въведен имейл адрес и при прехвърлянето на новата страница ще изгубите акаунта си.)


Потвърди по-късно Потвърди СЕГА
:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Юнкер и без това покани само България, Франция, Италия, Австрия, Гърция, Германия и Испания.
Децата им не могат да учат в новопостроено училище. Сградата даде дефекти, а ремонт още няма
Наводнение в подлеза на СУ Св."Климент Охридски"
СТАТИСТИКИ
Общо 385,707,997
Активни 694
Страници 3,466
За един ден 1,302,066

Видин ще е с Търговище, Варна "прибира" Бургас

Такова вероятно ще е новото планово райониране, което ще роди и нови чиновници
Видин и другите градове от Северозападна България най-вероятно ще се обединят с Търговище и Силистра, а Варна ще е заедно с Бургас. Районите за планиране от шест се намаляват на четири. Всичко това стана ясно вчера във Варна, по време на среща, организирана от регионалното министерство по повод подготвяното ново райониране. Крайно решение все още няма, но участниците споделиха, че на база на досегашните дискусии в страната като най-консенсусен се оформя гореописаният вариант.

МРРБ стартира общественото обсъждане през януари, когато представи три проекта на райониране. Реформата, която няма да засегне административното деление, цели да "намери място" на Северозапада. Заради обезлюдяването тамошният район не покрива европейския критерий за статистическа единица от т.нар. второ ниво, а подобен проблем в перспектива ще има и Северният централен. Всичко това е важно с оглед на европейското финансиране. В единия от проектите на МРРБ Северозападът се обединява с Югозапада, в друг - приобщава Велико Търново и областите между тях. Най-положително обаче е бил срещнат вариантът, при който има Дунавски район от Видин до Силистра, Черноморски, обединяващ Варна, Бургас, Добрич, Шумен, Сливен и Ямбол, Тракийско-Родопски с Пловдив, Стара Загора, Хасково, Кърджали, Смолян и Пазарджик, а четвъртият е Югозападният. Това означава, че София няма да се обособи самостоятелно, каквито бяха очакванията.

Според варненския областен управител Стоян Пасев председателството на районите ротационно ще се поема от областите, каквото е положението и в момента. Така щяло да е, докато се въведе второ ниво на местното самоуправление, при което районите за планиране щели да имат избираем председател и съвет. По-интересното обаче е, че няма да се размине без нов чиновнически щат. Според проф. Веселина Троева, шеф на дружеството "Национален център за териториално развитие" към МРРБ, най-вероятно ще се създадат управленски структури на районите - национална или регионални агенции, а може и друг вид звена.Търговище на бунт

Цялата тази ситуация обаче не се харесва в Търговище. Кметът Детелин Димитров заплаши с гражданско неподчинение, недоволен е и областният управител Митко Стайков. Те не искат областта им да е в Дунавския район. Причината не са лоши чувства към Северозапада, а фактът, че икономически и исторически Търговище се интегрира към Варна. Представителите на Североизтока пратиха предложение в МРРБ Търговищка област да се зачисли към Черноморския район. В перспектива са възможни още напрежения. Не е ясно как ще бъдат помирени Варна и Бургас, тъй като единият от градовете трябва да стане център, особено ако се формира местна управленска структура. Жители на Русе пък се притесняват да не получат за "столица" Велико Търново, каквито слухове имаше наскоро.
17
9089
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
17
 Видими 
12 Април 2018 20:32
Видин и другите градове от Северозападна България най-вероятно ще се обединят с Търговище и Силистра, а Варна ще е заедно с Бургас.

И тогава България ке се оправи !
рече баба Ванга
12 Април 2018 22:10
Още мааалко уедряване на България е нужно - да се направят Търновско и Видинско царство, Добруджанско деспотство. Може да се помисли и за Самуилова България. Накрая хоп - идва Баязид. За зестрата на жена си....
12 Април 2018 23:40
Поредната велика простотия! Вместо да обединяват хората, те ги противопоставят по всякакъв възможен начин
12 Април 2018 23:47
Как да не се сети човек за Тодор Колев>
О Варна, о Варна, пристанище на Шумен!
13 Април 2018 08:46
Ново райониране, защото населението е намаляло, но за сметка на това администрацията ще нарасне.
13 Април 2018 11:18
Преразказ по картинка, а ... картинката я няма.
Къде е картата господа ?
13 Април 2018 11:20
О Варна, о Варна, пристанище на Шумен!
Новата редакция е ''ВарБур, пристанище на Шумен'', че да не се обидят от южните квартали на мегаполиса.
13 Април 2018 12:46
Ако ще е ВарБур, по-точно е пристанищА на Шумен.

А иначе - най-много на пътя на парите (доколкото ще ги има) да се появи още една "цедка" (местната "столица". Както се получи при териториално-административното деление на 9 области през 1988 г. и по-малките окръжни градове съвсем "глътнаха вода".
13 Април 2018 12:57
Начи Поморие минава към Видин.......,а некой питаше как руснаците шъ ударът Косово....
13 Април 2018 15:03
пристанищА
Тц. ПристанищЕ, братче. Ний отдавна сме едно цяло, само дето някои местни патрЕоти и от север и от юг не щат да видят и признаят очевАдното.
13 Април 2018 19:40
"Пременил се Илия..." -народна поговорка.
13 Април 2018 20:27
Отдавна съм се yбедил-чиновническото безделие,особено по върховете на властта,ражда само !Не мога да си представя по-нелогична административна карта на България.Yправляват ни едни много,ама много хора.
13 Април 2018 20:32
Ма как пък ли не Варна ще прибере Бургас....


.......
Бездействието на ума ражда чудовища.
И изхранването им е скъпо.
Повярвайте ми

13 Април 2018 21:11
Естествено че Велико Търново! На този град му прилича да бъде и столицата. Това може да спаси София от самоубийствения и растеж.
15 Април 2018 11:01
"Ма как пък ли не Варна ще прибере Бургас.... "

Споко, пич! Баце вас си ви кътка. Няма да ви даде бадева курбан на руската пета колона....
15 Април 2018 12:16
Абе,тва шоО не го ли играхме вече през осемдесетте години на 20-ти век...?! Та тогава излезе лафа,че съкращението на пазарджишките автомобили "ПЗ" значело Пловдив-запад.Ама важното е да кипи безмислен труд.
15 Април 2018 15:25
Вместо да се мисли как да се решава демографския въпрос на северозапада и не само, се върви към обединение Видин-Звездец. Скоро ще има само две районирания с цел да се гепи европайска пара - София и останалото /50 на 50/. Кухи лейки.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД