:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 308
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Създадоха синтетичен аналог на кожата на хамелеона

 
Снимка БГНЕС
Физици от Русия и редица други страни създадоха гъвкав материал, способен да променя цвета си, като кожата на хамелеона, използвайки полимерни материали от ново поколение, съобщава РИА Новости, цитирана от БГНЕС. Рецептата за неговото производство е публикувана в списание Science. Кожата на хамелеоните отдавна е в сферата на интереса на физици и други учени. Едва наскоро те установили, че маскировката на тези влечуги е построена на базата на "високи технологии", фотонни нанокристали, с оптически свойства, които животното може свободно да контролира.

Хамелеонът просто разтяга кожата си, увеличавайки разстоянието между кристалите и карайки светлината по различен начин да взаимодейства с тях. През последните години учените успяха да създадат няколко материала, които се държат по подобен начин. Всички те обаче имаха един общ недостатък: не бяха гъвкави, като кожата на хамелеона, и не можеха да се разтягат или да се свиват.

Руските учени и техните чуждестранни колеги успяха да решат този проблем чрез създаване на специален полимерен материал, който не губи свойствата си при разтягане и се държи почти като естествена кожа. В основата му са т.нар. еластомери - специален тип полимери, към които се отнася обикновеният каучук. Те се състоят от набор от успоредни нишки от материя, тясно свързани една с друга, но без да са съединени чрез здрави връзки. Поради това те лесно се разтягат и се свиват, след което се връщат в предишната форма, когато източникът на деформация изчезне.
3
920
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
30 Март 2018 11:56
Кожа от Боко?
-------
Блогът на Генек
30 Март 2018 12:02
Много яко!
30 Март 2018 12:04
Мъ у нас тук е пълно с цели, функциониращи, несинтетични хамелеони, а не само с кожи от тях.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД