×

Здравейте, по повод новата страница на в. "СЕГА" ви молим да прегледате информацията, която сте въвели за вашия потребителски профил. При стартирането на новия сайт ще бъдат прехвърлени единствено потребителите, които са потвърдили имейл адреса си. Ще виждате това съобщение, докато не потвърдите вашата информация. Имейлът, който сте използвали за създаването на този потребителски профил е:

(Ако полето е празно, значи нямате въведен имейл адрес и при прехвърлянето на новата страница ще изгубите акаунта си.)


Потвърди по-късно Потвърди СЕГА
:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Наводнение в подлеза на СУ Св."Климент Охридски"
СТАТИСТИКИ
Общо 385,740,681
Активни 1,505
Страници 36,150
За един ден 1,302,066

Ангел Гешев се завръща от Изтока с Made in China

Репродукция: "Ракурси"
Символът и знакът са основните обекти в изкуството на Ангел Гешев.
От 27 март до 14 април

Галерия "Ракурси"Дългият престой на художника Ангел Гешев в Китай вдъхновява поредица картини, в които се преплитат мисленето на европееца и дълбоката философия на Изтока. След 29 години, прекарани извън страната, авторът се завръща с колекция, в която основните теми са тези за писмеността, знаците и символите. Произведенията в изложбата съчетават абстрактни форми и фигуративни изображения, свързани с историята и духа на тази обгърната от мистика страна Китай. Те са породени както от обикновени събития от ежедневието като разходки, срещи, наблюдения и състоянията, провокирани от тях, така и от пречупени през погледа на художника въпроси за митологията, традицията и изкуството. Работите, част от които наподобяват калиграфии, са изпълнени в традиционната китайска техника върху копринена хартия. Всеки, който е живял на Изток, остава в плен на хартията с нейните многостранни възможности за обработка чрез нагъване, изглаждане, наслояване на цветни петна и колажи. В своята истинска деликатна същност хартията получава различни ефекти. Всичко това, заедно с изключителния усет към детайла, богатата цветова палитра и пластичната текстура, представлява оригиналния и запомнящ се стил на Ангел Гешев, който той прилага в интерпретацията на писмената памет, натрупана през хилядолетията. "Самият знак за мен е космическо творение, пълен с мисли, мистика и загадки. Може би затова го изпълвам с най-различни скални, керамични рисунки, свастика и символи. За мен той е носител не само на звука, символа и цифровата стойност; за мен той е вселена дори сам по себе си", казва Ангел Гешев, който се утвърди като един от най-ярките ни творци, прехвърлили мост между Изтока и Запада.

Ангел Гешев е роден през 1962 г. в Пловдив. Завършва графика в художествената академия "Суриков" в Москва, където се запознава с китайката Ян Ян, която става негова съпруга. След завършването си двамата живеят в Пекин и създават едно от най-големите студиа за сериграфия и литография. След като пътищата им се разделят, художникът решава да се завърне у дома след три десетилетия, прекарани в Китай. Въпреки живота си извън страната, Гешев никога не е губил връзка с родината. У нас досега е представил 12 самостоятелни изложби.

Репродукция: "Ракурси"
Копринената хартия е основата, върху която интерпретира символите художникът.
2581
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД