:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 238
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Десни лидери играят на трончета

Искането на "автентичната десница" за предсрочни избори означава само едно - връщане на власт на БСП
Десни политици като Петър Москов не вярват, че тази реформаторска десница е реформаторската десница, от която България има нужда. Те очевидно вярват повече в реформаторската мощ на ГЕРБ.
Българската автентична десница има две единствени, основни и преливащи се една в друга фази: обединение чрез разцепване... и обратното. Тя е неповторим политически флуид и не може да се задържи за дълго време в едно агрегатно състояние: ако е в коалиция, трябва да започне да се "мравчи"; ако се е разляла на множество партийни ядки, трябва да започне да се събира. Заради тази психо-физическа особеност партиите от спектъра на автентичната десница са непрекъснато заети да се занимават със себе си. А в същото време са припознати от близо 400 хиляди български граждани, които днес не са представени в парламента.

"България има нужда от автентична десница. Десницата трябва да се преконфигурира. Искането в момента за предсрочни избори означава само едно - връщане на власт на БСП. Десницата трябва да изчака и да узрее. Десницата не е готова за предсрочни избори. Не може да се говори само за какво си "против", а не за какво си "за", описа състоянието на собственото си обкръжение бившият зам.-председател на ДСБ д-р Петър Москов. Бившият здравен министър на втория кабинет на Бойко Борисов, напуснал ДСБ след раздор в собствената си партия, говори за преконфигурация, а всъщност т.нар. "десница" има нужда от стабилизиране. И ако "Да, България" и ДСБ са в преговори за "обединение", то



другите съкооператори от Реформаторския блок





са отново във фаза на неразбирателство, защото Движение "България на гражданите" замрази членството си заради .... липса на опозиционност в коалицията. А каква опозиционност, когато ГЕРБ отдавна взеха на "абордаж" потъващия кораб на т.нар. автентична десница?

От години конфликтният минимализъм сред лидерите на партиите, наследници на някогашния антикомунистически мастодонт СДС, ги вкарва в непрекъснати занимания със себе си. Независимо че имат активна политика, предлагат решения на актуални за обществения дневен ред проблеми, всичко това бива затрупано, когато заговорят за обединение или започнат да делят нещо.

Това състояние на определящите се за "автентични десни" е заложено в тяхната генетична деформация, която периодично се повтаря още от началото на 90-те години на миналия век - от времето на първите "сини мравки" и свалянето на правителството на Филип Димитров. Опитите на Иван Костов да консолидира в партия това широко и аморфно образувание, управлявало като мозаечна синя коалиция под шапката на някогашното СДС, не завърши с успех.



Вечното недоверие на множеството лидери един към друг,



свръхнарцистичността им, доведоха до верижен разпад след загубата на изборите през 2001 г. Всеки хукна да кове собствен "ноев ковчег" - Стефан Софиянски (Съюз на свободните демократи), Евгений Бакърджиев (Български демократичен съюз "Радикали"), "овладяването" на СДС от Надежда Михайлова.

Големият ядрен разпад с основаването на ДСБ на Иван Костов не приключи процеса на създаване на нови партийни отломки. Дори последната - "Да, България" на Христо Иванов, влезе в конфликт с ДСБ на Радан Кънев. И така двамата сподвижници в "реформата на съдебната скамейка" останаха вън от парламента. Където днес се намират и бившите им коалиционни партньори от Реформаторския блок. Заслепени от играта си на трончета, те направиха втора грешка след 2013 г., когато заради крамолите в СДС и ДСБ за първи път отнесоха голям шамар от собствените си избиратели. Сгафиха със същото и през пролетта на 2017 г.

За трагичното агрегатно състояние на автентичните десни в България имат относителна вина и номенклатурчиците и чиновниците в Европейската народна партия (ЕНП), която от 2009 г. все ласкае партията на Бойко Борисов. "Според мен българските социалисти не съществуват, откакто България пое председателството на Съвета на Европейския съюз, защото Бойко е най-успешният шеф в Европа. Единственият начин да се покажат е да говорят за Бойко и какво прави Бойко", интимно сподели президентът на ЕНП Жозеф Дол на посещение в София.

С този псевдопрагматизъм (да подкрепят уж победителите на изборите в лицето на ГЕРБ) и бакалското сметкаджийство (кой ще прати най-много евродепутати) ЕНП легитимира формация, която зае опразнената ниша на десницата в България, докато "жълтопаветниците" (по определението на Христо Иванов) се боричкат помежду си. ГЕРБ е толкова дясна, колкото БСП е партия на бедните и онеправданите, пък ДПС - на автентични либерали. Заради това



ЕНП допринася за крамолите, роенето и изличаването



на останалите дребни "консервативни" формацийки. И удари няколко пирона в ковчега на "автентичната десница" в България.

Докато европейските десни и управляващите консерватори във важните столици си затварят цинично очите пред истинското лице на псевдоконсервативния ГЕРБ, Бойко Борисов ще продължава да гази връз руините на някогашното СДС и да заиграва с част от реториката, харесваща се на повечето десни - антикомунизъм, анти-Кремъл. Така отнема не само инициативата на малките партийки (ДСБ, "Да, България", СДС, ДБГ), но и посланията им. На Атанас Атанасов, Меглена Кунева, която сдаде партията си на младия Димитър Делчев, Христо Иванов или Радан Кънев, Петър Москов и Божидар Лукарски не им остава много за какво и как да говорят. Едно, че някои бяха навързани в индианска нишка за клиенти на прокуратурата, а второ и още по-важно - трескаво търсят начин да влязат в нови риторично-популистки полета.

"Няма лошо в това, че "Да, България" се позиционира като модерна либерална лявоцентристка алтернатива, каквато БСП не е, но това не е реформаторската десница, от която България има нужда", ще каже в телевизионната шир Москов. А лидерът на "Да, България" и бивш правосъден министър в кабинета "Борисов"-2 Христо Иванов ще му отговори в социалната мрежа: "Идеологическата спекулация на Москов е насочена към дразнене на колегите от ДСБ, в нея няма нищо друго. Важната ни разлика с него е отношението към модела "Борисов". Той иска да се договори и приюти в него, ние - да го премахнем".

Така като "любов по пернишки и бой на свещи" продължава новата стара фаза на автентичната десница. А всъщност няма по-тъжен виц от това, че в символната централа на "Раковски" 134 днес комфортно се е разположил Валери Симеонов. Намери се последният, който ще угаси и лампата на усмихнатото лъвче.
Снимка: "Сега"
Кой ли не се изреди в главната роля - на десен спасител. И повечето спасители бяха част от антуража на гордостта на ЕНП - Бойко Борисов
 От скоро лидерът на НФСБ Валери Симеонов гаси лампите в емблематичната сграда на "Раковска" 134.
13
3793
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
13
 Видими 
18 Март 2018 19:48
Много точна статия. Снимката горе направо кърти
18 Март 2018 19:49
Какво па общо има активността на десните с подобряването на резултатите на БСП?
18 Март 2018 20:52
Българската автентична десница
...ко туй, даге?
18 Март 2018 23:44
проф. дървингов18 Март 2018 20:52
Българската автентична десница
...ко туй, даге?

Глей сега! В един друг сайт препоръчах да направят една "Потребителска кошница на десния избирател" и в нея да се набутат всички останали без власт или папо. И после с кошницата напред - към избори.
19 Март 2018 03:03
Ахъм, Облак, ти на десните предизборни коалиции вече " потребителски кошници" ли им викаш?
Вместо РефБлок ще бъде "автентична кошница"?
Напредничаво!
19 Март 2018 07:00
"Автентичната десница" не е нито автентична, нито десница. Да не говорим, че самото съчетание "реформаторска десница" е пълен политически нонсенс. Десните по определение са консерватори, искат запазване на статуквото, докато левите би тряввало да са реформатори, да искат социална промяна.

"Автентичната десница" е просто остатъчни седесари, при това отпадъчни, които колкото и да им се искаше не успяха да се пласират другаде. А не успяха, защото нямат други качества, освен дребнавост, комплексарщина и слугинаж.
19 Март 2018 09:36
Симпатично написано. Без преднамерености.
Темата разбира се си я бива. Може да бъде разработвана още по-нашироко и надълбоко. При това бихме научили всички доволно много за себе си, та би си струвало.
На фактологично ниво и на прима виста:
няКОЙ си изигра добре картите, вкарвайки бай Симо Цара в играта 2001.
А СДС на Иван Костов беше неудобно не само на КОЙ, но и на... САЩ и Германия.
И те така те.
19 Март 2018 11:21
Искането на "автентичната десница" за предсрочни избори означава само едно - връщане на власт на БСП

Доня Корлеана е синята кукувица на Позитано...
19 Март 2018 12:58
Стига с тези глупости за непредставените 300-400 хил. Това е една измама на прислужниците на олигархията. На последните парламентарни избори избирателната активност беше малко над 50%, т.е. малко под 50% от българските гласоподаватели също са непредставени, но за тях няма толкова много сълзи. Защо ли?
19 Март 2018 14:43

Най-автентичната измежду всички автентични десници има един основен стремеж - да бъде още по-дясна, още по-антикомунистическа и още по-русофобска алтернатива на ГЕРБ и именно като такава да спечели властта и да изхвърли ГЕРБ в небитието.

Поради което нито ще спечели властта, нито ще изхвърли ГЕРБ някъде, а най-много да стигне пак до хамлетовата ситуация "да бъдеш или да не бъдеш" (част от прозападна коалиция с "автентичните реформаторски сили" в ГЕРБ в единствено възможния "формат ЕНП" ).

И докато чакат онова бленувано технократско правителство, начело с Томислав Дончев, в което да участват с чиста (за пред хората) съвест, лудите ще са се налудували, шишитата - нашишили, а човекът с ръкавелите ще вземе да сертифицира Валери Симеонов за официален подгласник в борбата срещу североизточната зараза.

За ужас на сичкото Д - ДСБ, ДБГ, ДаБГ, ДЕОС и Други.
19 Март 2018 14:47
Автентична бе десницата на Мак Тайсън преди да се ожени.
20 Март 2018 21:33
Десни лидери играят на трончета
Искането на "автентичната десница" за предсрочни избори означава само едно - връщане на власт на БСП



Точно и вярно ! Браво !
21 Март 2018 19:03
Автентична бе десницата на Мак Тайсън преди да се ожени.


Без да щъ, прочетох "автентичната бесница" .... после реших,че съм го разбрал вярно ...

То баре да се бехме разбрали, кое е дясно и кое ляво ...,
кое консервативно, кое нещо друго ...,
а то скръП:
- леви консерватори;
- крайно десни либерали;
- обикновени идиоти ....
Въобще, то в наши дни формата не носи съдържание - само две форми, а толкова много джендър идентичности ...

Таа зааЕбе*/ ги тия леви и десни - не са адекватни на културно-икономическото разноОбразие.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД