:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Руската армия е провела и ракетни учения в Северен Кавказ
Партията на Борисов призова социалистите да кажат ясно дали подкрепят преразглеждането на държавни граници в Европа
Целта е такива коли да има още за предстоящите Летни олимпийски игри в Токио през 2020 г.
Английският физик теоретик ще бъде погребан на 31 март в Уестминстърското абатство
СТАТИСТИКИ
Общо 373,132,523
Активни 1,876
Страници 28,618
За един ден 1,302,066

13 общини остават в "черния списък" на финансовото министерство

Просрочените задължения на местните управи са намалели с 38 млн. лв. за година
Снимка: БГНЕС
Владислав Горанов
21 общини са излезли от списъка за финансово оздравяване, след като през миналата година са предприели мерки за повишаване събираемостта на приходите и за намаляване на задълженията си. През 2018 г. в него има 13 общини. Сред тях новопостъпили са Рила и Грамада. За поредна година в "черния списък" на финансовото министерство остават Симитли, Струмяни, Белоградчик, Димово, Сапарева баня, Септември, Кочериново, Перник, Неделино, Чепеларе и Стамболово.

Това става ясно от отчет на финансовото министерство, което от 2016 г. следи с повишено внимание как кметовете и местните парламенти управляват бюджетите си. Тогава в Закона за публичните финанси бяха въведени ясни правила за оздравяване на общините, които са на червено.

В резултат на тези промени оздравителната процедура се задейства при нарушаване на 3 от общо 6 финансови показателя, свързани с размера на общинския дълг, неразплатените разходи, просрочените задължения, бюджетните дефицити и събираемостта на данъците върху сградите и автомобилите. С въвеждането на тези правила финансовото министерство направи преди две години списък от над 30 общини, от които изиска да представят оздравителни планове. С тях те трябваше да кандидатстват за безлихвен заем от държавния бюджет. Само 10 общини обаче успяха да уверят финансовия министър Владислав Горанов, че са в състояние да оптимизират разходите си и да повишат събираемостта на местните данъци и такси и в началото на 2017 г. той им отпусна тригодишни безлихвени заеми за общо 26.8 млн. лева. Година по-късно седем общини - Белово, Тетевен, Велинград, Сливен, Сунгурларе, Видин и Мизия, са успели да подобрят финансовите си показатели и излязат от черния списък.

Като цяло закъсалите общини са успели да намалят през миналата година просрочените си задължения с 38 млн. лв. и в края на 2017 г. те са в размер на 156 млн. лв. За една година наполовина е намалял броят на общините, които не спазват правилото общинския дълг да не надвишава с повече от 15% размера на собствените приходи и субсидията за последните три години - от 23 през 2016 г. на 11 през миналата година.

896
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД