:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Руската армия е провела и ракетни учения в Северен Кавказ
Партията на Борисов призова социалистите да кажат ясно дали подкрепят преразглеждането на държавни граници в Европа
Целта е такива коли да има още за предстоящите Летни олимпийски игри в Токио през 2020 г.
Английският физик теоретик ще бъде погребан на 31 март в Уестминстърското абатство
СТАТИСТИКИ
Общо 373,132,647
Активни 1,883
Страници 28,742
За един ден 1,302,066

Държавните служители в Дания спират работа заради спор с властта

Профсъюзите настояват за по-високи заплати и подобряване на условията на труд, но правителството не е съгласно
СНИМКА: https://www.thelocal.dk
Хиляди държавни служители в Дания протестират от няколко дни срещу правителството.
Държавните служители в Дания се готвят да спрат работа от началото на април, тъй като профсъюзните организации и правителството не могат да постигнат споразумение за условията по колективния трудов договор в публичния сектор, писа електронното издание "Локал". Профсъюзите настояват за по-високо заплащане и за подобряване на условията на труд - искания, с които кабинетът на премиера Ларс Льоке Расмусен отказва да се съобрази. Държавата рискува да остане без чиновници от 10 април, когато изтича действащият в момента колективен трудов договор. Той се отнася за държавните чиновници, както и за регионалните и общинските служители. Тогава институциите няма да обслужват граждани, а общественият транспорт училищата, болниците ще спрат работа.

Преговорите между властта и профсъюзите не могат да се договорят по няколко основни пункта, но разговорите продължават. Ако до 4 април не бъде постигнато споразумение, организациите заявиха, че 80 000 техни членове ще излязат на протест. Работодателите пък заплашиха, че са готови да изпратят от 10 април около 440 000 служители по домовете им без заплащане. Това на практика ще блокира Дания, тъй като ще спрат почти всички сектори. Работа обаче нямат право да прекратят спешните отделения в болниците. След 10 април няма да се осъществяват планови операции, както и интервенции на пациенти, чийто живот не е застрашен. Главният преговарящ от страна на регионалните медицински власти Андерс Кунау потвърди, че 80 000 служители в 17 болници в цялата страна ще бъдат засегнати, ако не се сключи колективният трудов договор. "Спешните случаи и пациентите, чийто живот е в опасност, ще бъдат поемани от спешните отделения. Хората, за които няма риск обаче, ще трябва да чакат", обясни той.

Властта обяви, че ще започне проверка на бонусите, които взимат ръководителите на обществени компании, тъй като имало основания да се смята, че те се изплащат необосновано. Според местни медии директорите на жп компанията "Банеданмарк" през 2016 г. са получили солидни бонуси, въпреки че повечето от тях не са изпълнили поставените им цели. Шестимата шефове взели между 13 000 и 17 000 евро.

-----

440 000 държавни служители ще бъдат изпратени по домовете им, без да получат заплати от 10 април без колективен трудов договор, заплаши властта в Копенхаген.
919
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД