×

Здравейте, по повод новата страница на в. "СЕГА" ви молим да прегледате информацията, която сте въвели за вашия потребителски профил. При стартирането на новия сайт ще бъдат прехвърлени единствено потребителите, които са потвърдили имейл адреса си. Ще виждате това съобщение, докато не потвърдите вашата информация. Имейлът, който сте използвали за създаването на този потребителски профил е:

(Ако полето е празно, значи нямате въведен имейл адрес и при прехвърлянето на новата страница ще изгубите акаунта си.)


Потвърди по-късно Потвърди СЕГА
:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Според оперативни данни те се канели да започнат да секат и фалшиви 2 евро
Токио реагира гневно
Борисов предлага затваряне на всички граници в Европейския съюз
СТАТИСТИКИ
Общо 385,251,411
Активни 1,229
Страници 97,697
За един ден 1,302,066

Любен Зидаров представя "Обратна хармония"

Живопис плюс пет акварела излага 93-годишният жив класик в изложба, посветена на завръщането му в Париж
Репродукция: "Нюанс"
Любен Зидаров след 40 години се разхожда из уличките на Париж.
До 4 април

Галерия "Нюанс"С 18 творби в различен формат - 5 акварела и 13 маслени картини, и всяка една запечатала в себе си отделен спомен, момент и чувство - художникът Любен Зидаров се завръща в Париж. Това се случва 40 години след като майсторът попада за първи път в града мечта за всеки художник и обхожда уличките на Монмартър, където преди него са пили своя абсент идолите в изкуството. Година след предишната си изложба в галерия "Нюанс" - "Старецът и трите морета", Зидаров използва същото експозиционно пространство, за да представи днес изложбата си "Обратна хармония". През януари художникът показа с успех картините си в Париж, а до 4 април те ще са на разположение на българските ценители.

Създавайки тази изложба, художникът осъзнава, че макар външният вид на френската столица да е напълно променен, усещането си остава същото. Музиката, която се носи във въздуха, пиещите вино по всяко време на денонощието клошари, музикантите по улиците, групите младежи, насядали по тревата с багети в ръка, китайските туристи, чиито фотоапарати сякаш са залепени завинаги за ръцете им, превръщайки се в тяхно продължение - всичко това си е било същото и преди 40 години. И сред цялата тази глъч Любен Зидаров отново намира себе си. Съществува и една игра на думи и, разбира се, типичната за художника самоирония - старият град и младият художник преди 40 години и днес - новият, млад, обновен Париж и мъдрият творец, срещнал се с френската столица отново на 93-годишна възраст. Точно това запечатват и двата автопортрета в изложбата му в "Нюанс" и именно в това се състои "обратната" хармония. Надали много хора могат да се похвалят с подобно пътуване - във времето, в спомените, в усещанията.

Едно интересно наблюдение на Любен Зидаров за променения Париж е по отношение на цялостния цвят на града: колко мрачен и тъмен е бил преди 40 години и колко ярък и светъл е сега. Това се отразява и на работите му от тези две различни срещи във времето. Художникът използва много черна боя преди и много бяла сега, както казва той, заради "един забравен вече оптимизъм". Монмартър, Мулен руж, Марe, обновени или несъществували преди сгради и още много известни парижки места са запечатани в творбите на художника, който сам признава, че тъкмо срещата с града преди четири десетилетия събужда живописеца в него. Прекарвайки известно време там отново, той осъзнава, че днес за него Париж е колкото непознат, толкова и познат. Защото отвътре Париж никога няма да се промени. И точно затова винаги ще остане най-вдъхновяващият град на света, мечта за всеки творец.

Един художник по призвание е необходимо да бъде странник в реалността на битието или в реалностите на въображението си. Любен Зидаров винаги е успявал да е и на двете места едновременно. При него директното възприятие документира не толкова визията на конкретността, колкото образа на емоцията от срещата с нея. Настоящата изложба е реверанс към града на изкуството и към света, за който то все още има значение. Творбите са създадени в ателието на Сите дез'Ар през 2017 г.
Репродукция: "Нюанс"
Любен Зидаров, "Автопортрет".
1025
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД