:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Бившият кмет на Трън, ударил дете с джипа си - оправдан
СТАТИСТИКИ
Общо 381,981,961
Активни 1,337
Страници 119,741
За един ден 1,302,066

Eвродепутатите настояват регионалната политика да остане приоритет на ЕС

 
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Eвропарламентът настоява регионалната политика да остане приоритет на ЕС и в новата бюджетна рамка след 2020 г. Проектите, допринасящи за икономическото и социалното сближаване между регионите в ЕС, трябва да останат приоритет за инвестиционните политики на ЕС въпреки натиска върху бюджета на ЕС. Това е позицията на евродепутатите, изразена по време на пленарната сесия в Страсбург, съобщиха от пресслужбата на ЕП.
Отрицателните последици от икономическата и финансовата криза, особено за регионите с нисък растеж, намалиха ползотворния ефект от бюджетните политики, което доведе до съкращения в публичните инвестиции, се казва в резолюция, приета с 488 гласа „за“, 90 „против“ и 114 „въздържал се“. Освен приоритетно финансиране от ЕС тези региони се нуждаят от специално обособени стратегии, за да се преодолеят различията и да се предложат динамични перспективи за населението им.
Евродепутатите призовават за подпомагане на образованието и професионалното обучение, за да се намали безработицата и да се насърчат младите хора да останат в съответните региони; за осигуряване на по-лесен достъп до кредити за предприятията; за подпомагане и подобряване на управлението на регионалните институции; и др.
„В Европа има 47 изоставащи региони, в които има висока безработица, бедност, социално изключване и ниско ниво на инвестиции. В България изоставащите региони се характеризират с нисък доход. Със своята Резолюция Европейският парламент призовава за стратегии, програми и действия, които са съобразени с различните нужди на отделните изоставащи региони. Необходимо е наред със социалните инвестиции да се осигури приоритет и на политиките за реиндустриализация, както и подходяща комбинация на субсидии и финансови инструменти, така че да се постигне нужният напредък. По такъв начин следва да се преодолява сегашната тенденция за изоставащи темпове а развитие на тези региони, която увеличава неравенствата", заяви Георги Пирински ог Групата на социалистите и демократите в ЕП.
Доклад на ЕК за конкурентоспособността в регионите с нисък растеж и ниско развитие, публикуван през април на 2017 г., поставя акцент върху 47 изоставащи региона в 8 държави членки: „региони с нисък растеж“ с брутен вътрешен продукт близък до средния за ЕС, но с ниски темпове на растеж (в Италия, Испания, Гърция и Португалия), и „региони с ниски доходи“ с нисък брутен вътрешен продукт, но с окуражителни тенденции за растеж (в България, Румъния, Унгария и Полша). Приблизително един на всеки шест граждани на ЕС живее в изоставащ регион (83 милиона жители), от които 32 милиона живеят в региони с ниски доходи и 51 милиона – в региони с нисък растеж.
2
687
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
13 Март 2018 18:22
ще настояват, я! нали требе да се крАдне все от некъде.
13 Март 2018 19:18
rover : "ще настояват, я! нали требе да се крАдне все от некъде."

Нищо не разбираш ти !
В евроколхоза има риформи , силни сигнали и ясни знаци , директиви като слънце .
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД