×

Здравейте, по повод новата страница на в. "СЕГА" ви молим да прегледате информацията, която сте въвели за вашия потребителски профил. При стартирането на новия сайт ще бъдат прехвърлени единствено потребителите, които са потвърдили имейл адреса си. Ще виждате това съобщение, докато не потвърдите вашата информация. Имейлът, който сте използвали за създаването на този потребителски профил е:

(Ако полето е празно, значи нямате въведен имейл адрес и при прехвърлянето на новата страница ще изгубите акаунта си.)


Потвърди по-късно Потвърди СЕГА
:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Тръмп: Барак Обама щеше да бъде определен като герой, ако беше организирал срещата с Ким Чен-ун
Пекин определи като „изнудване“ заплахите на САЩ за нови търговски санкции и обещаха твърд отговор
Нивата на реките в София се понижават
Наводнение в подлеза на СУ Св."Климент Охридски"
СТАТИСТИКИ
Общо 385,345,688
Активни 1,490
Страници 59,107
За един ден 1,302,066

Цацаров и Радев се обединиха срещу ГЕРБ за частната охрана

Президентът и главният прокурор атакуват в КС разпоредбите в закона, с които се разрешава на кметовете да поверят цели градове в ръцете на охранителни фирми
Президентът Румен Радев и главният прокурор Сотир Цацаров се обединиха срещу прокарания от ГЕРБ нов закон за частната охранителна дейност. Те поискаха от Конституционния съд да отмени едни и същи текстове с на практика сходни мотиви. Това са разпоредбите, с които ГЕРБ дадоха възможност на кметовете да сключват договори с частни охранителни фирми, които да пазят целите населени места. До този момент те можеха да подписват подобни договори само за училища, паркове, водоеми, отделни общински сгради и др. При приемането на закона опозицията и бизнесът остро възразиха срещу това, отбелязвайки, че и сега има достатъчно възможности за охрана - охранителна, общинска, криминална полиция, жандармерия, звена за борба с организираната престъпност и др., които очевидно не се използват ефективно, макар да струват милиони на гражданите.

Именно тези норми от новия закон се атакуват от Цацаров и Радев. В искането си до КС главният прокурор посочва, че с въвеждане на частна дейност за охрана на урбанизирани територии на търговци се прехвърлят правомощия на държавата, реализирани от МС и от МВР, по опазване на обществения ред и националната сигурност. "Предвидената възможност за сключване на договор за охрана на урбанизирана територия от кмета на общината ще постави гражданите в положение на зависимост от неговата воля - дали, доколко и чрез кого да се осъществява частна охранителна дейност в съответното населено място", смята Цацаров. Според него така ще се позволи неограничено въздействие от страна на частни охранители върху живота в населените места, независимо дали се касае за извършване на действия, засягащи личния живот и имущество, упражняването на политически права, икономически дейности или други.

"Държавата няма право да абдикира от грижата за сигурността и спокойствието на хората в населените места, включително в т.нар. урбанизирани територии. Възможността, която се дава на търговски дружества да извършват действия по охрана на урбанизирани територии, по същество е отказ от страна на държавата чрез нейните изпълнителни органи да осъществява възложените функции по охрана на обществения ред", посочва Румен Радев в искането си до КС.

Още при приемането на закона БСП го подложи на силна критика. Тезата и на социалистите бе, че така се дава възможност за приватизиране на дейност, която е в прерогативите на МВР, а общините ще се натоварят допълнително финансово. Според БСП се създава поредната "корупционна среда", като се дава възможност за провеждане на обществени поръчки за охрана, а целта на управляващите била да бъде премахната конкуренцията в частната охранителна дейност в полза на фирмите, близки до ГЕРБ. Новите текстове бяха обвързани и с напрежението в МВР, несправянето с конвенционалната престъпност и исканията за по-високи заплати.

От ГЕРБ защитиха пламенно предложението на правителството с тезата, че дейностите, които ще се извършват по лиценза за охрана на урбанизирани територии, нямат нищо общо с работата на МВР. Управляващите даваха пример, че видеонаблюдение и сега има в някои общини, но с новия закон всеки кмет на община на законно основание ще може да сключи договори за осъществяване на тази дейност. Законът обаче не говори само за видеонаблюдение, а и за контрол, мобилни екипи, патрули, реакция. Освен това охранителите имат право да носят огнестрелно оръжие, както и да използват физическа сила, помощни и технически средства.

Бизнесът също критикува тези текстове, като се позова на европейското законодателство, според което "организациите в областта на частната охранителна дейност извършват дейности по охрана или по опазване на движими и недвижими вещи, издирвания и разследвания за сметка на частноправни субекти". В противовес на това новият закон въвежда възможността частни охранителни фирми да осигуряват опазване на имуществото и населението и на обществения ред в урбанизираните територии, което е основна функция на публичните власти и правоохранителните органи, написаха в позиция работодателските организации.

8
3046
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
8
 Видими 
12 Март 2018 19:28
Момчета, има малък проблем.
Четете между редовете.
На 05.03. ДПС си каза,че не е ОК със сегашното положение.
Миналата седмица вестник Уикенд мина без нищо добро за Баце.
Трябва си време за синхронизация.
Тази седмица започваме с Цацаратурата.
До петък и светия синод ще се включи.
Пак ще ходим до урните.
12 Март 2018 20:53
Цацаров и Радев не могат да се разединяват или обединяват, те служат на народа и изпълняват Конституцията, което явно не говори нищо дори и на претендиращите за журналисти.
12 Март 2018 21:20

Заглавието
13 Март 2018 06:42
Кой с кого има еднакво мнение - тяхна работа, дори и да са се наговорили. Но с тези възможности по закон доста населени места ще станат като село Галиче и други, първо възпявани, а после станали феодални имения. Може ли най-сведущият по висша охрана наш държавник да разкаже в кои евр. страни как е? Има т.н. "ключодържатели" на отделни обекти под охрана в ОК, при пожар на немските пожарникари им се отключват специални касетки с един ключ за достъп в запалилия се обект. Но едва ли някъде поверяват обществения ред и сихурност на фирма, насъбрала и въоръжила куп хора и дала им полицейски и жандармерийски функции. И сега някои охранители си позволяват безчинства (патил съм, а и помним побои и по-лоши неща) далеч над служебните им права и задължения. Я да съберат броя на полицаи + бившата жандармерия + охранителите = колко хора и въоръжение всъщност издържаме? Всяка охрана се плаща, а у нас първо се създава опасност, повишава се рискът тя да стане реална и хайде - да се борим с последствията. С този закон сме на път да станем частна гербова държава.
13 Март 2018 09:26
Ако частни охранители ще пазят реда в селищата защо да даваме пари на Полицията?
13 Март 2018 10:15
Снощи гледах телевизионен репортаж от село, където собствениците на всяка къща са сключили договор с частен охранител. Срещу такса от 5 лв. месечно охранителите откликват веднага на сигналите им и от две години нямало никакви кражби. Преди имало постоянно, затова и прибегнали до тази мярка.
Не изглеждаха загрижени, че охранителите биха повлияли на избора им на политически лица/лидери/партии, просто се радват, че имотите са им опазени.


13 Март 2018 10:24
И в крайна сметка какви са функците на иституцията - държава? Била лош стопанин /лош работодател, не може да те защити, не може да ти осигури медицинско обслужване, лошо образование, не се интересува от нищо с изключение да съдира кожи! Нужна ли ни е такава държава? И жизнеспособна ли е такава държава?
13 Март 2018 20:10
Вся власть гавазам и мутрам! Да здравствует Первъй Гавазин Республики!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД