×

Здравейте, по повод новата страница на в. "СЕГА" ви молим да прегледате информацията, която сте въвели за вашия потребителски профил. При стартирането на новия сайт ще бъдат прехвърлени единствено потребителите, които са потвърдили имейл адреса си. Ще виждате това съобщение, докато не потвърдите вашата информация. Имейлът, който сте използвали за създаването на този потребителски профил е:

(Ако полето е празно, значи нямате въведен имейл адрес и при прехвърлянето на новата страница ще изгубите акаунта си.)


Потвърди по-късно Потвърди СЕГА
:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Исландците пропуснаха VAR-дузпа и отстъпиха с 0:2
Срещата била в рамките на Българското европредседателство, пише премиерът във Фейсбук страницата си
Новият заем ще бъде използван за погасяване на стари дългове
Нападнаха съветници от американската коалиция в зона за деескалация в Сирия
„Системата е на ръба”, твърди главният прокурор
Столтенберг очаква Македония да бъде поканена в НАТО в началото на юли
Наводнение в подлеза на СУ Св."Климент Охридски"
СТАТИСТИКИ
Общо 385,846,179
Активни 617
Страници 4,873
За един ден 1,302,066

Политиката на търговските войни

Европа готви ответни мерки на митата на Тръмп, които ще ударят производството в чувствителни за американските избори райони
СНимка ЕПА/БГНЕС
Доналд Тръмп подава химикалки на металурзите, които бе поканил да присъстват, когато в четвъртък подписа в Белия дом указа за въвеждане на мита за вноса на стомана и алуминий в САЩ.
Една от неприятните характеристики на глобалната търговска система е, че усилията за защита на работните места на гласуващите работници в една страна крият риск за работните места на избиратели в друга страна. Ето защо предложените от президента Доналд Тръмп вносни мита за алуминий и стомана с аргумента, че американските металурзи губят работните си места заради чуждестранната конкуренция, разтревожиха Европа - континентът също има металурзи, за които да се грижи, а работните им места до голяма степен зависят от достъпа до пазари като американския.

Този националистически търговски ход показа доколко политиката може да бъде глобална - Европа заплаши с ответни мита вноса на знакови американски стоки, произвеждани (неслучайно) в ключови райони с оглед предстоящите избори за Конгреса на САЩ. ЕС е вторият по големина износител на стомана за САЩ (след Канада) и обяви, че възнамерява да отговори на търговските мерки на Тръмп с мита върху вноса на стоки като американски бърбън и мотоциклети "Харли Дейвидсън".

Подобни ответни мерки помогнаха на ЕС преди години и накараха Джордж У. Буш да се откаже от митата върху стоманата, които бяха наложени през 2002 г. В четвъртък Тръмп подписа указ за въвеждане на мита, но остави вратички за "приятелски страни". "Имам право да покачвам или намалявам митата в зависимост от страната, имам право да добавям или махам страни от списъка", обясни Тръмп и подчерта, че щедростта му, дори към традиционни съюзници,все пак си има граници"Ако погледнете към страните от НАТО, където Германия плаща 1%, а ние - 4,2% от БВП, който е по-голям от техния, тук няма справедливост. Някои страни от НАТО дължат милиарди долари. Отбраната също е част от търговията - до известна степен те вървят ръка за ръка", каза той.

След като Джордж У. Буш се опита да наложи 30% вносно мито за стоманата през 2002 г., Световната търговска организация (СТО) отсъди, че така се нарушават глобалните търговски правила, и даде възможност на ЕС да заплаши с ответни свои мита. И те бяха насочени срещу мотоциклетите "Харли Дейвидсън", произвеждани в Мичиган автомобили, портокали от Флорида - щатът, където губернатор бе Джеб Буш, брат на тогавашния президент на САЩ. Други стоки бяха произвеждани в ключови за изборите щати и Буш даде заден ход.

Този път ЕС подготви списък с над 100 стоки, чийто внос е за 3,5 млрд. долара и които могат да станат обект на европейски вносни мита. И отново изборът им не е случаен на фона на задаващите се избори за Конгрес на САЩ. "Харли Дейвидсън" и бърбънът, които идват от Уисконсин и Кентъки, са щатите, от които са избрани републиканските лидери в Конгреса и Сената. Това се правинапълно съзнателно,с идеята да се повлияе на определени политически играчи. Портокалите са вътре, защото Флорида винаги е важен щат за изборите в САЩ", пояснява Матю Оксенфорд, изследовател на трансатлантическите икономически отношения в "Чатъм Хауз", Лондон.

Според Андре Сапир от европейския икономически изследователски център "Брюгел" преди ЕС да приведе мерките в действие първо трябва да се обърне към СТО и да обвини САЩ, че нарушават търговските правила. Сапир, който е бивш икономически съветник на председателя на Еврокомисията, припомня, че решението на СТО срещу американските вносни мита за стоманата през 2003 г. "даде зелена светлина на ЕС и на другите страни да предприемат контрамерки". Сега се очаква ЕС да постави под въпрос твърдението на администрацията на Тръмп, че тарифите са наложени, за да се защити националната сигурност на страната - предпазна мярка, която макар да се приема при определени обстоятелства, рядко е задействана. "Не разбираме как ЕС, приятели и съюзници от НАТО могат да бъдат заплаха за международната сигурност на САЩ. Доколкото разбираме, мотивите на САЩ са икономическа предпазна мярка, а не мярка в защита на националната сигурност", заяви еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом.

Ако САЩ се позоват на националната сигурност за налагане на митата,не е ясно как ще отговори СТО"СТО няма голям опит в решаване на такъв вид спорове", смята Оксенфорд и отбелязва, че решението на САЩ да атакуват с митата съюзници и и геополитически съперници може да отслаби силата на аргументите им. Дори и СТО да отсъдят срещу САЩ, малко вероятно е това да промени позициите на президента. Тръмп заплашва да изтегли САЩ от СТО, която обвинява в пристрастия срещу САЩ. "Губим почти всички дела в СТО, защото имаме по-малко съдии в сравнение с другите страни. Това е нагласена работа, не можем да победим", каза Тръмп през октомври.

От 2017 г. администрацията му упражни правото си на вето, за да блокира номинирането на съдии за вакантните места в 7-членния апелативен съд на организацията, който решава спорове между страни. Останаха 4-ма съдии, като мандатът на първия от тях изтича през септември. Когато това стане, ще останат само трима членове на съда, които да решават международни търговски спорове, обяснява Оксенфорд и изтъква, че не е ясно какво ще се случи, ако броят на съдиите в апелативния орган падне под трима.
1541
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД