×

Здравейте, по повод новата страница на в. "СЕГА" ви молим да прегледате информацията, която сте въвели за вашия потребителски профил. При стартирането на новия сайт ще бъдат прехвърлени единствено потребителите, които са потвърдили имейл адреса си. Ще виждате това съобщение, докато не потвърдите вашата информация. Имейлът, който сте използвали за създаването на този потребителски профил е:

(Ако полето е празно, значи нямате въведен имейл адрес и при прехвърлянето на новата страница ще изгубите акаунта си.)


Потвърди по-късно Потвърди СЕГА
:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Социалистите зоват 2-мата депутати-земеделци да "напуснат парламента по морални причини"
Той разпоредил изтегляне на законопроекта за автомобилната камара
Турският президент остана без мнозинство в парламента
Съоръжението било бутнато от автобус
Обещал ми е и министърът, и Валери Симеонов работи по това, твърди той
Наводнение в подлеза на СУ Св."Климент Охридски"
СТАТИСТИКИ
Общо 386,131,383
Активни 1,545
Страници 67,740
За един ден 1,302,066

Нови 8100 учители излизат в пенсия тази година

МОН за пръв път плаща 100 000 лв. за провеждане на часове в музеите
Снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
2.9 млн. лв. са планирани за закупуване на ученически шкафчета с цел олекотяване на раниците на 200 хил. ученици.
Просветното министерство очаква 8100 учители и 2900 непедагогически специалисти да се пенсионират през 2018 г. Това става ясно от проектите на новите национални програми в средното образование, с които на училищата се отпуска финансиране извън делегираните бюджети. За техните обезщетения са планирани 28 млн. лв., колкото бяха предвидени и за м.г.

Програмата "Оптимизация на училищната мрежа" традиционно гълта половината от общия ресурс за проектно финансиране, но тази година за пръв път не са предвидени средства за закриване и преобразуване на училища, т.е. може да се приеме, че тази част от оптимизацията е завършила. Очакването в пенсия да излязат 8100 учители не е необичайно - за миналата година прогнозите бяха за 9000 напускащи системата, а реално се пенсионираха 8442 преподаватели. Педагозите у нас са около 90 000, а в началото на учебната година незаети бяха около 1000 позиции. С непедагогическите специалисти обаче прогнозите бяха надхвърлени - при планирани 2700 души в заслужен отдих през 2017 г. са излезли 3389 такива служители. Изразходваните средства за изплащане на обезщетенията при пенсиониране също надхвърлиха значително планирания бюджет - вместо предвидените 28 млн. лв. реално бяха похарчени 46.9 млн. лв. Предстои да видим дали тази година процесът ще се вмести в планираното.

За екипите по издирване на отпаднали ученици ще има 450 хил. лв. 50 хил. лв. са за популяризиране на работата им, а 250 хил. лв. - за покриване на разходите за пътни пари, за дневни и др. За подобряване на взаимодействието на образователните институции с родителите са предвидени 150 хил. лв., като максимумът, който една институция може да получи по този модул, е 4950 лв.

За внедряване на модерни технологии в училищата са планирани 10 млн. лв., с 200 хил. лв. по-малко от м.г. Доста по-разширен е обхватът, а оттам и бюджетът на програмата за осигуряване на съвременна образователна среда. За материалната база на професионалните училища отново има 1.5 млн. лв., за подобряване на експерименталната работа по природни науки в седми и девети клас - 2 млн. лв. (с 400 хил. лв. по-малко от м.г.), а за целодневното обучение - 800 хил. лв. За пръв път ще има 100 хил. лв. за провеждане на учебни часове и видеоуроци в музеите. За модернизиране на учебното съдържание в професионалните училища са предвидени 230 хил. лв.ОЩЕ ВЪЗМОЖНОСТИ

За допълнително обучение на учениците, срещащи затруднения, са планирани 2 млн. лв., за олимпиади и състезания - 3 млн. лв., за подготовката за училище на деца в риск от детските градини - 400 хил. лв., за достъпна архитектурна среда и сигурност в училище - близо 1.5 млн. лв., а за квалификация на педагозите - 800 хил. лв. Програмата "Без свободен час", по която се дават средства за заместващи учители, ще получи 2 млн. лв. (с половин милион по-малко от м.г.), а за "Роден език и култура зад граница", по която се финансират школата ни в чужбина, ще има 1.5 млн. лв., т.е. с 300 хил. повече. 400 хил. ще получат училищата за подготовката на 200 ученици за професията "приложен програмист".
1
4561
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
09 Март 2018 12:37
Новината трябва да е с фокус колко нови ще влязат в системата и с колко ще им вдигнат заплатите
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД