:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Карнобатското село Сърнево се готви за частична евакуация
Санкциите стигат до 75 000 лева
По данни на руското посолство, около 80 души ще отпътуват обратно за Русия още днес
Тънещото в разруха културно средище ще е готово в най-добрия случай през 2020 г.
Биологията е най-предпочитана като втори държавен изпит
Полицията съобщава за няколко ранени
Магистралата ще разруши уникалната природа и ще попречи за развитието на устойчив туризъм, предупреждават инициаторите
СТАТИСТИКИ
Общо 373,092,783
Активни 1,582
Страници 99,084
За един ден 1,302,066

Прокуратурата преброи 900 бегълци от правосъдието

СНИМКА: БГНЕС
Цацаров посети правната комисия по лична покана на председателя й. Депутатите нямаха право да му задават въпроси, можеха само да изказват становища.
Над 900 души са избягали от правосъдието, установи прокуратурата след месец проверка. Огромната част от тях - 700 души, са в чужбина - в затвор или с променена самоличност. За останалите над 200 души няма информация. Причините за бягствата бяха обобщени от главния прокурор Сотир Цацаров: тромава система за привеждане в изпълнение на присъдите и нисък капацитет на МВР да издирва.

Най-много са бегълците с леки присъди до 1 г. Сред тях най-често се срещат осъдени за шофиране след употреба на алкохол или наркотици или без книжка. Има обаче трима, които са осъдени на доживотен затвор. Общо избягалите са 925, като най-много са в района на Пловдив - 200 души. Следват София (176), Варна (162) и Велико Търново (154).

Цацаров разпореди проверка за броя на избягалите от правосъдието след убийствата в Нови Искър в началото на годината. Заподозреният Росен Ангелов години наред е бил издирван неуспешно, за да лежи присъда за блудство.

След проверката прокуратурата е създала електронен регистър на всички издирвани, обясни Цацаров. Достъп до него е даден на МВР и правосъдното министерство. Според Цацаров полицията трябва да издирва осъдените, защото главната дирекция "Охрана" към правосъдното министерство само губи време да търси осъдения на адреса или работното му място и след като не го намери, търси съдействие от полицията.

Според главния прокурор на полицията трябва да се даде право да подслушва и да иска трафични данни, когато издирва беглец. Вече имало работна група, готвеща подобни промени. От МВР от години настояват за това правомощие.

Цацаров припомни, че още преди две години по негово предложение е прието на осъдените да се издават заместващи лични документи, с които те не могат да напускат страната. До днес обаче няма нито един такъв документ. Председателят на комисията Данаил Кирилов призна, че са пропуснали да променят Закона за личните документи.ПРОГРЕС

За последните 4 месеца четирима души са избягали от правосъдието. Други 43-ма са били задържани веднага след прочитане на окончателната присъда. Досега съдебните решения се изпращаха на прокурор от първата инстанция, който нареждаше на дирекция "Охрана" да приведе осъдения в затвора. Така се губеха около 10 дни.
2
1418
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
08 Март 2018 10:34
Причините за бягствата бяха обобщени от главния прокурор Сотир Цацаров: тромава система за привеждане в изпълнение на присъдите и нисък капацитет на МВР да издирва.

Извинете, тези виновните не бяха ли същите, които като потропаха малко по площадите и бащицата Бойко Методиев Борисов им хариза ей така на калпак едни 100 000 000 народни лева ?
За нищоправене !
08 Март 2018 11:39
Цацарстан!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД