×

Здравейте, по повод новата страница на в. "СЕГА" ви молим да прегледате информацията, която сте въвели за вашия потребителски профил. При стартирането на новия сайт ще бъдат прехвърлени единствено потребителите, които са потвърдили имейл адреса си. Ще виждате това съобщение, докато не потвърдите вашата информация. Имейлът, който сте използвали за създаването на този потребителски профил е:

(Ако полето е празно, значи нямате въведен имейл адрес и при прехвърлянето на новата страница ще изгубите акаунта си.)


Потвърди по-късно Потвърди СЕГА
:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Кочинката няма да издържи, твърди Христо Иванов
За гостуващите фенове първенството е празник, но за местните бяха въведени строги ограничения
Президентът Игор Додон: Резолюцията цели да развали отношенията ни с Русия
Под полицейска блокада е районът между три села в областта
Той е имал ключова роля в срещата между Тръмп и Ким Чен-ун в Сингапур
Целта била да се избягват задръстванията
Наводнение в подлеза на СУ Св."Климент Охридски"
СТАТИСТИКИ
Общо 385,906,739
Активни 1,087
Страници 65,433
За един ден 1,302,066

Парламентът пак ще разширява пределите на неизбежната отбрана

ВМРО подготвя поправки в НК. Подобни разпоредби паднаха в Конституционния съд преди 20 г.
СНИМКА: bTV
Д-р Димитров излезе от ареста с думите: "Не съм престъпник".
Управляващите ще използват убийството в Пловдив, за да лансират промени в Наказателния кодекс и да разширят случаите, при които няма да се носи отговорност за убийство или друго престъпление, ако то е при неизбежна отбрана. Това стана ясно от думите на вицепремиера Красимир Каракачанов пред bTV.

Още през уикенда, когато в няколко града имаше протести в защита на д-р Иван Димитров от Пловдив, депутати от ВМРО заявиха, че имат готовност да внесат промени в НК. Димитров е обвинен за убийството на Георги Джевизов-Плъха при превишаване на неизбежната отбрана, който влязъл в гаража му, за да краде. Има и обвинение за държане на боеприпаси без разрешение - в апартамента му са намерени патрони за пистолет.

"В сега действащия текст от НК неизбежна отбрана е, когато нападението е извършено във вашето жилище с насилие и взлом. Доста стара терминология, защото днес никой не влиза така. Ползват ключове, изключват аларми. Трябва да се разшири обхватът на неизбежната самоотбрана и да се даде право на хората да се защитават не само когато някой се опитва да проникне в жилището им, но и когато е застрашен животът им", заяви Каракачанов. От думите му не стана много ясно как точно ще изглеждат текстовете.

Случаят с пловдивския лекар д-р Иван Димитров, който бе обвинен за убийството на влезлия да краде в гаража му Георги Джевизов-Плъха, във вторник претърпя тотален обрат. Според прокуратурата рентгенологът е превишил пределите на неизбежната отбрана. Освен това медикът не е опитал да спре кражбата по никакъв друг начин, нито пък се е обадил в полицията. Нещо повече, след това с помощта на приятели е прикривал следи, унищожавал е доказателства и не е подал никакъв сигнал до разследващите. Това стана ясно от изявления на пловдивската прокуратура, която три дни мълча по случая.

Димитров е наблюдавал опитващия се да влезе в гаража му Джевизов около половин час от балкона на жилището си, което е през улицата, обясни шефът на пловдивската окръжна прокуратура Румен Попов. След това прекосил улицата със зареден незаконен пистолет "Валтер". Сблъсъкът между двамата станал на вратата на гаража. Според разследващите Димитров е извикал: "Стой! Полиция!" и след това е стрелял от упор. Джевизов е бил улучен в гърдите от един куршум, който се е оказал смъртоносен. Мъжът е избягал на около 100 м, където се скрил до кола и впоследствие починал. Куршумът е влязъл в тялото отгоре надолу заради разликата в ръста на двамата - крадецът бил висок около 1.65 м, а стрелецът - с ръст почти 2 м.

Прокуратурата има множество доказателства по случая, посочиха разследващите. Димитров е дал подробни обяснения. Станало е ясно и че съпругата и децата му не са били в жилището по това време. Липсва обаче основно веществено доказателство - пистолетът "Валтер", с който е стреляно. Пред гаража на лекаря са намерени две гилзи и два проектила. Свидетелски показания обаче сочат, че изстрелите са били четири.

След стрелбата лекарят се обадил на свой приятел и го повикал на помощ. Заедно с него почиствали и събирали гилзи. Опитали се да намерят и тялото на Джевизов, но след двучасово неуспешно търсене се отказали. Оръжието било скрито първо от Димитров, а после той се обадил на друг свой приятел, който пък преместил пистолета. И двамата приятели на лекаря са разпитани само като свидетели, не са им повдигнати обвинения, обясниха от прокуратурата. Единият от тях е настоявал да се обадят в полицията, както и лелята на лекаря, но той отказал.

Освен с разпити на свидетели прокуратурата разполага и със записи от камери. На тях не се вижда самата стрелба, но се вижда Димитров с пистолет в ръката. Според разследващите лекарят се е опитал да убеди собствениците на камерите да ги изтрият. След стрелбата пък старателно почистил с химикал ръцете си от барутните частици, обясниха разследващите. Такива обаче са намерени по дрехите му.

Тезата на обвиняемия е, че е бил нападнат. Часове след пресконференцията на прокуратурата Димитров излезе от ареста. Той обясни, че не бил престъпник и съвсем скоро всичко щяло да се разбере. Лекарят обясни, че е бил намушкан два пъти в крака и показа превръзка на единия си глезен.

Според прокуратурата обаче не е сигурно как е получил тази рана. Пред разследващите докторът обяснил, че е бил нападнат пред гаража. Но първо казал, че е Джевизов му се нахвърлил с метална тръба, след това, че го замерил с пътен знак, а накрая заявил, че е бил порязан с нож. Същият нож бил намерен в жилището на лекаря - измит.ПОСТФАКТУМ

Прокуратурата се ядоса на множеството спекулации през почивните дни и заяви, че не е била длъжна да дава информация още в първите 24 часа на разследването. През уикенда в няколко града имаше многобройни протести, но разследващите не даваха никаква информация. "Аз не съм мишка, нито моите колеги, за да бъдем упреквани, че сме се скрили, заставам с името си и подписа, това не е под влияние на улични протести и на вашите писания. Преценил съм, че т.нар. доктор, който в момента е национален герой, е извършил престъпление", заяви наблюдаващият прокурор Георги Пенев.НЕУСПЕШНО

Опит за разширяване на неизбежната отбрана бе правен няколко пъти. През 1997 г. Конституционният съд отмени тези текстове. Тогава депутатите записаха, че няма превишаване на пределите на неизбежната отбрана, ако например нападението е от две или повече лица или пък нападателят е въоръжен. Същото се отнасяше и ако нападението е извършено чрез проникване с насилие или с взлом във вилен имот или стопански обект, както и ако е в моторно, въздухоплавателно, водно превозно средство или подвижен железопътен състав. Добавено бе и че неизбежна отбрана има, ако нападението е извършено нощем или ако то не може да бъде отблъснато по друг начин. Мотивите на съда най-общо са, че промените противоречат на заложения в конституцията принцип на правото на живот.

31
2889
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
31
 Видими 
06 Март 2018 20:01
Нещо много се обърках от тая статия. Значи, ако съм в превозно средство, съм в неизбежна отбрана, ако ме нападнат на улицата, не съм (ако не са двойно повече, де)? Ако ми разбият вратата с меча лапа е взлом, ако я отворят с шперц, не е?
06 Март 2018 20:25
хикса
06 Март 2018 20:01
Нещо много се обърках от тая статия.

То си е за объркване.
Има три прости и ясни понятия:
отбрана - да си нападнат, ти или некой, дето си длъжен да браниш
неизбежна - единственият начин е да тепаш; не можеш да бегаш и т.н.
превишаване - не го гърмиш, докато бега
Докторът си е убиец
06 Март 2018 20:27
ако ф къщата ти се удари рейс, имаш ли прао да очистиш фсички ф рейса или само шофьора?
06 Март 2018 21:48
wreckage
06 Март 2018 20:27
ако ф къщата ти се удари рейс, имаш ли прао да очистиш фсички ф рейса или само шофьора?

Имаш право да избегаш.
Имаш право да мълчиш,
не че некой го иска
Имаш право на адвокат.
Имаш право да анихилираш рейса, само него! и само ако е с предното стъкло към тебе
Имаш право да очистиш когото искаш, ако преди това си излежал присъдата за него
Горе-доле, тва са ти правата
06 Март 2018 22:39
а ако ф рейса се возят цигани, а шофьорът е доктор?
а ако е обратното, шофьор-циганин возещ доктори?
06 Март 2018 23:13
Прокуратурата направо блеСна.
Пистолетът бил "Валтер", а у доктора намерили патрони от "Макаров", 16 броя.
Въпрос с повишена трудност - Как аджеба "Валтер" стреля с патрони от "Макаров"?
Много Бели Конци, беееее.
07 Март 2018 00:00
wreckage
06 Март 2018 22:39
а ако ф рейса се возят цигани, а шофьорът е доктор?
а ако е обратното, шофьор-циганин возещ доктори?

Чертеш ли искаш?
Рейс виждал ли си? Като утринен въздух е в близост до пустинята към края на зимата, само дето е рунтав. Начи тепаш него. Ендемичните обитатели не пипаш
07 Март 2018 00:16
kukumber
06 Март 2018 23:13
Прокуратурата направо блеСна.

Недей, колега.
Докторът е превишил неизбежната, та ако ще с комплект за апликации да е убил човека.
Или много бъркам, или са били много прави онези, които в казармата ни обясняваха кого можем да тепаме
07 Март 2018 00:55
Тоя мангал известен като крадец му е бил познат и е очаквал да го гепи на калъп при опит за кражба нещо от гаража и така да му доиде нададолно да го убие.Така,че убиството е умишлено 100%.НО сметките му излезли без кръчмар.Като е вишист-простак нема ли елементарни понаятия от Закона?За кражба закона не наказва никои със смърт по цел свет е така.Само пандиз условна или глоба.Следователно ако го убиеш ще отговараш за убиство.В САЩ дори носа отговорност ако постава в гаража електрическа крушка бълна с барут и клечки от кибрит с реотан.Така като се опита да запали лампата експлозията му отнася главата с очите наи вече слеп за цел живот.Фактически той се самоубива но аз носа отговорнос за убиството му.Не ми се верва да му се размине като ченгетата убили гъбара случайно с 700 лева глоба само.
07 Март 2018 00:59
profesionalist
07 Мар 2018 00:55

обясни им го на местните, които само Щатите дават за пример на trigger-happy общество, щото не са наясно, че тва е всъщност litigation-happy общество.
07 Март 2018 01:37
wreckage
07 Март 2018 00:59
обясни им го на местните, които само Щатите дават за пример на trigger-happy общество, щото не са наясно, че тва е всъщност litigation-happy общество.

Само побързай, да не си останат местните необяснени.
Абе като ходите насам-натам, що земате и колците на доматите ни?
Не че ми е жал, ама на границата не ви ли упътват, че не са за ядене
07 Март 2018 08:06
Прокуратурата направо блеСна.
Пистолетът бил "Валтер", а у доктора намерили патрони от "Макаров", 16 броя.
Въпрос с повишена трудност - Как аджеба "Валтер" стреля с патрони от "Макаров"?
Много Бели Конци, беееее.


"Белите конци" са начин обвинението да падне в съда поради негодни доказателства, процедурни нарушения. Прави се често, съзнателно или не.
07 Март 2018 08:26
То и сега не се носи отговорност при убийство или друго престъпление, извършено при неизбежна отбрана. Виж при превишаване пределите на неизбежната отбрана е друго. Разликата не е и тънка, съществена е. Няма да е зле всеки да се изказва по въпроси, материята по които му е понятна.
07 Март 2018 08:29
Тая заран се появи на екран някаква прокурорка с месеста физиономия. И каза, че щяла да говори само с ФАКТИ. След което заяви, че докторът половин час следял крадеца в гаража…
Първо, това трябва да е най-сакатия крадец. Хората за минути обират банки, тоя половин час рови из гаража. Втото – НЯМА подобен факт! Зщото това твърдение идва от думите на доктора – след три дни в ареста, под натиска на милиционерите. Но – лъжите се разпространяват…
------------------
Блогът на Генек

07 Март 2018 08:42
Кукумбер! Имаше едни пистолети унгарско производство доколкото си спомням които бяха копие на "Валтер" 7.65мм но се произвеждаха под патрон 9х18 Макаров а съм виждал и такива под патрон 9х17. Макар и двата да са 9мм нямат нищо общо по между си и диаметрите на куршумите им са различни.Унгарците правиха и ТТ под парабелумски патрон 9х19 за Египет.Още им си се радват на тия уникати гюпците.Да изчакаме доктора да каже къде е пищова и ще видим какъв е.А ченгетата няма да мирясат до като не го приберат.
07 Март 2018 08:50
Генек, явно съм те надценил. Дано мнението ти е плод на емоции. Не ти прави чест.
07 Март 2018 09:08
*
07 Март 2018 09:12
*
07 Март 2018 09:17
*
07 Март 2018 09:20
*
07 Март 2018 09:21
*
07 Март 2018 09:23
***
07 Март 2018 09:46
Няма да влизам в кавги, с простаци не споря. А с подлеци хептен...

Успяхте да стигнете до еманация на поговорката "Крадецът вика: Дръжте крадеца!"
В чии мнения има откровена простащина си личи. Те определено не са на Proculus. А както е ставало въпрос и друг път - нападките към личността на някого /дали когото четете, дали когото гледате по телевизията/ са израз единствено на безсилие, породено от липса на аргументи по същество.
П.П. Да Ви кажа честно, немалка част от делата по ЗЗ, които съм виждала, са изпъстрени с настойчиви и словообилни въпроси, досущ като Вашите
07 Март 2018 09:54
Направи ли ви впечатление един друг случай: за ромката, която спяла със златните си бижута до главата и един крадец се опитал да ги открадне, тя се събудила, хванала го за шалчето, което почнало да го души, после го набила, после се обадила на родата- няколко също представителни дами, и те дошли и също го набили. Ромите се поддържат, а българите?
07 Март 2018 09:59
***
07 Март 2018 10:20
Още през уикенда, когато в няколко града имаше протести в защита на д-р Иван Димитров от Пловдив, депутати от ВМРО заявиха, че имат готовност да внесат промени в НК. Димитров е обвинен за убийството на Георги Джевизов-Плъха при превишаване на неизбежната отбрана, който влязъл в гаража му, за да краде.


Какво става, хора? Нали пред някаква административна сграда беше колата, а оня къртел фар?
07 Март 2018 10:49
Парламентът пак ще разширява пределите на неизбежната отбрана
Да се чете:
Парламентът пак ще имитира, че ще разширява пределите на неизбежната отбрана.
07 Март 2018 15:05
Докато всеки крадец се чувства добре да влиза в чужди имоти многократно, трябва и да се изменя неизбежната отбрана. Никой чужд няма право да стъпи в моя дом без покана или ще си понесе последствията
07 Март 2018 16:13
http://parliament.bg/bills/41/254-01-69.pdf
Законопроекта на Атака от 2012 година,който не беше приет...
отхвърлен от от БОКО-І
07 Март 2018 16:25
няма убити български прокурори, съдии, полицаи, политици! Няма!

Колега никой не си разваля достлука и не си трепе аверите.....цялата тая гореописана сган играе срещу НАРОДА ,
който им плаща заплатите с данъците си....де гиди наглеци ниедни
07 Март 2018 18:12
Генек, вижда се, че ти е накипяло.
Но заслужава ли си да лежиш "на студено" 2 седмици (до 21 март) ?
Хем знаеш какви са им методите....
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД