×

Здравейте, по повод новата страница на в. "СЕГА" ви молим да прегледате информацията, която сте въвели за вашия потребителски профил. При стартирането на новия сайт ще бъдат прехвърлени единствено потребителите, които са потвърдили имейл адреса си. Ще виждате това съобщение, докато не потвърдите вашата информация. Имейлът, който сте използвали за създаването на този потребителски профил е:

(Ако полето е празно, значи нямате въведен имейл адрес и при прехвърлянето на новата страница ще изгубите акаунта си.)


Потвърди по-късно Потвърди СЕГА
:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Наводнение в подлеза на СУ Св."Климент Охридски"
СТАТИСТИКИ
Общо 386,098,338
Активни 1,740
Страници 34,695
За един ден 1,302,066

Има ли неизбежна отбрана срещу глупостта

Истерията около д-р Димитров можеше да не се разрасне, ако говорителите на прокуратурата не си бяха взели почивен ден
СНИМКА: бТВ
При напускане на ареста д-р Иван Димитров заяви, че съжалява за случилото се, и обвини прокурорите в лъжа.
Началниците в прокуратурата прекараха "приятен" уикенд. И не пожелаха да спестят на обществото разрастващите се протести, обсаждането на съдебни палати и затварянето на улици, ревовете по социалните мрежи и безумните разсъждения по въпросите на неизбежната отбрана, за която много от изказалите се май чуха за първи път. Когато тълпата влезе в съдебната зала, правото излиза през прозореца. Случаят с д-р Иван Димитров от Пловдив, арестуван заради убийството на крадеца Георги Джевизов-Плъха, предизвика поредната масова истерия и всенароден гняв, аранжиран с гайди и хоругви.

За да се избегне поредният безумен натиск на тълпата, някой трябваше да я осведоми. Прокуратурата само съобщи, че докторът е задържан и обвинен. С три дни закъснение се разбра, че историята не е такава, каквато се представя във "Фейсбук" и в медиите. Никой не си направи труда да говори. Все пак през почивните дни е имало само дежурни прокурори, които няма да посмеят да кажат нещо, аначалниците им бяха в почивкаПрез това време спекулациите растяха пропорционално на липсата на информация - нападнал го е един, не, били са двама, отворили са гаража, не, влезли са в къщата, където спят жена му и децата, имало е нападение с нож, стрелба и какво ли не още. Накрая стигнахме до тотална истерия - по улиците маршируват хора, искащи закон, който да им даде право да стрелят по крадци, от телевизорите политици им обещават такъв, а уж опитни юристи се изказват експертно при невероятната липса на фактология.

Накрая се оказа, че компютрите са компоти. Взлом в жилището не е имало, обект на посегателство е бил гаражът, а лекарят изобщо не се е опитал да направи нещо друго, въпреки че е имал тази възможност, и направо е започнал да стреля. След това отново не се е обадил на полицията, а с помощта на приятели е прикривал следи - събирал е гилзи, чистил е кръв, молил е да се изтрият видеозаписи. И е отказал да съобщи в полицията за случилото се.Прокурорите са знаели голяма част от това още на 3 март -нали именно те разкриха стрелеца, той не се предаде.

Знаем каква е тезата на разследващите. Те не искат да говорят, докато не са си закрепили нещата по законов път, защото иначе разследването може да се провали. В това има логика, но този поглед е много стеснен, особено когато става дума за случай като пловдивския и когато става дума за такива протести като тези в центъра на София, Пловдив, Стара Загора, Варна.

Магистратите наистина не би трябвало да се интересуват от общественото мнение, но не могат и да забият нос в закона и да не ги интересува общественото спокойствие и какво става по улиците. През уикенда бе разпространено само съобщение, че на лекаря е повдигнато обвинение за умишлено убийство, което още повече разпали страстите. След това се оказа, че това било работно обвинение, ама кой вече се интересува от такива подробности.

И никой не вярва. Иди обяснявай, че не е добре да се убива, след като три дни всевъзможни знаещи глави са ти говорили от телевизора и интернета тъкмо обратното. Обясни, ако можеш, че неизбежната отбрана е регламентирана в Наказателния кодекс, може би не по най-прекрасния начин, но я има и в голяма степен е ясна -можеш да се защитаваш, да отвръщаш на удара, да убиеш дори,но при определени условия - например, ако в жилището ти е проникнато с взлом или насилие. Важно е обаче, че защитата трябва да бъде съразмерна на нападението - ако те нападат с пръчка, нямаш право да стреляш. При уплаха и смущение се допуска превишаване на неизбежната отбрана.

Политиците, които се закачиха за протеста, хукнаха да променят закона. Иди им обяснявай, ако можеш, че първо, регламент има, и второ, толкова важен въпрос не бива да се обсъжда и променя в рамките на три дни само защото една или друга партия иска да се бие в гърдите с подобно постижение. Да, подобен случай може и трябва да бъде повод за обсъждане, но не и по този начин - пожарникарски и с написани на коляно закони. Напатили сме се от такова законотворчество.

Само за сведение на невежите политици: Неизбежната отбрана е регламентирана в общата част на НК, където са заложени принципни постановки - какво е престъпление, кога го има и кога не. Тази част на закона, за разлика от специалната, където са описани различните видове престъпления, се променя сравнително рядко точно поради факта, че регламентира принципи, т.е. кога и как държавата трябва да реагира. Ето защо всички промени там трябва да бъдат много внимателно и подробно обсъждани. В противен случай могат да нанесат повече вреди, отколкото ползи.Всичко останало е див популизъмИ спор герой ли е д-р Димитров, или не. Забележете, че говорим за лекар, тоест за човек, положил Хипократовата клетва и поел мисия да спасява човешки животи. За лекар, когото прокуратурата обвинява, че дебнал крадеца, трил следи, крил оръжие, отказвал да уведоми полицията.

Проблемът тук е ненормалността на всички нива. Вероятно причината за това е, че у нас не са останали хора, които да вярват на МВР. Образът на институцията за тях е символ на корупция, мързел, лъжа и лошо свършена работа. Жертвите на обири най-добре знаят това.

Именно заради бездействието на държавата рецидивисти продължават да крадат, а потърпевшите искат да ги стрелят. Кратко и ясно. Като няма правосъдие, сами ще го въздадем.

И пак поради същата причина няма кой да повярва на прокуратурата, когато казва, че докторът е извършил престъпление. В този случай никой не спори дали Димитров се е отбранявал, дори прокуратурата. Повече от ясно е, че нападение срещу собствеността му е имало. Затова му е повдигнато обвинение за убийство при превишаване пределите на неизбежната отбрана. Проблемът не е в това, че е реагирал, а в начина, по който го е направил. Големият проблем е, че толкова много хора са убедени, че това е единственият правилен начин на действие.
СНИМКА: БГНЕС
Протести в подкрепа на д-р Димитров имаше в София, Пловдив, Варна и Стара Загора.
45
7533
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
45
 Видими 
06 Март 2018 20:00
06 Март 2018 20:22
Ян Хус го е възкликнал това за глупостта.
Една бабичка, която бързала, че можело да й загори боба на огнището, нетърпеливо хвърлила съчки в нозете му, че огънят нещо хич го нямало
06 Март 2018 20:37
И не само говорителите. Основно в целогодишна отпуска са акълите на цацатурите...
---------
Блогът на Генек
06 Март 2018 20:37
Елементарно Уотсън!!!!
Прикриватурата си има началник, а началника на началника бай Оня има нужда да се прикрие, разсейва, затъмнява някакъв голям ГАФ от матр'яла....
06 Март 2018 20:49
Интервю за Фрогнюз на адвокат Михаил Екимджиев по отношение на задържания в Пловдив медик:
"Посланията от пресконференцията на прокуратурата са шизофренни за арестувания за убийството на крадеца д-р Димитров.
Ако лекарят е толкова виновен, колкото излиза от изявленията на прокурорите, няма причина да бъде пускан. Очевидно нещо в тезата на прокуратурата куца и хората трябва да знаят защо е това – или докторът е бил неправомерно задържан 4 дни, или това, което твърди прокуратурата, не е вярно."
06 Март 2018 21:13
"...Когато тълпата влезе в съдебната зала, правото излиза през прозореца. .."

А когато правото изобщо не влиза в съдебната зала, какво става? Става случаят "Д-р Димитров" - всеки се оправя, както може...
06 Март 2018 21:47
Може ли човешкият живот да е по-евтин от някакви материални ценности? Излиза, че в днешния свят може.
06 Март 2018 22:00
Явно може,и по зле ще става,щом и докторите изперкаха. Полицията,прокуратурата и съда си чешат топките.
06 Март 2018 22:12
Авторът прекалено много вярва в достоверността на "фактите", съобщени от прокурорите. Взлом не било имало, само защото прокурорът така бил казал. Те същите прокурори и за шесторното убийство в Нови Искър приказваха разни "факти".

И наистина, за да има правосъдие в България, крайно време е правосъдието да бъде поето от улицата.
06 Март 2018 22:28
автора
06 Март 2018 22:37
Казано е, vox populi vox Dei ! И ако народа иска , и разстрел на място без съд и присъда ще се въведе, все пак разните прокурорчета са на бюджетна хранилка, ако не им изнася да се ориентират към терминал 2 !
06 Март 2018 23:11

А "редакторите" на всичките "Горещи" и прочие безмозъчно препечатвани "новини", които услужливо разпространиха вестта за метаморфозата на фаровете във взлом и за появата на съучастника, "изпуснал" пищова?

Те от отбора на умността ли са и отговорност пред обществото носят ли?

07 Март 2018 00:00
Г-н Димитров,
Внушавате нещо, което не бих могъл да приема - кой е големият проблем!
Лично аз не виждам нищо проблемно в искането за жестоко наказание на дори и най-дребната кражба.
Защото цял живот сме свидетели за нищонеправенето срещу "маловажните" кражби!
А от това боли. Боли дотолкова, доколкото сме готови на крайни мерки срещу "дребните" крадци.
07 Март 2018 00:06
Няма самоотбрана. Нападението върху боклуците в гаража не е нападение върху собственика им. Стреля се първо във въздуха. Последващите действия на доктора са глупост и ще му докарат сериозен затвор. Тия улични демонстрации в защита на доктора допълнително съсипват остатъците от правораздаване.
07 Март 2018 01:27
Бог не наказва когото мрази.Само му вземе разума които му е дал и той сам се закопава случая с доктора.
07 Март 2018 06:21
Да беше казал, че е отнел пистолета от крадеца и тогава го е прострелял..
07 Март 2018 08:07
И не само говорителите. Основно в целогодишна отпуска са акълите на цацатурите...


Все пак през почивните дни е имало само дежурни прокурори, които няма да посмеят да кажат нещо


С което се казва всичко за прокуратурата, стила на управление наложен още от покойният Татарчев и използван до днес.
Ако ще се мете в правораздавателната система, трябва да се почне от прокуратурата.
Безхаберие, безакълие, страх и кариеризъм. Прокуратурата е възпитана по Вишински - факт.

07 Март 2018 08:25
***
07 Март 2018 09:40
*
07 Март 2018 10:35
"можеш да се защитаваш, да отвръщаш на удара, да убиеш дори, но при определени условия - например, ако в жилището ти е проникнато с взлом или насилие."

Ами ако крадецът първо ми е откраднал ключа и си е отключил, за да влезе в дома ми?
07 Март 2018 10:40
И наистина, за да има правосъдие в България, крайно време е правосъдието да бъде поето от улицата.


Или това или ще свикваме с изцацарената пост-истина...
07 Март 2018 10:42
Обясни, ако можеш, че неизбежната отбрана е регламентирана в Наказателния кодекс, може би не по най-прекрасния начин, но я има и в голяма степен е ясна -
можеш да се защитаваш, да отвръщаш на удара, да убиеш дори,
но при определени условия - например, ако в жилището ти е проникнато с взлом или насилие. Важно е обаче, че защитата трябва да бъде съразмерна на нападението - ако те нападат с пръчка, нямаш право да стреляш. При уплаха и смущение се допуска превишаване на неизбежната отбрана.

Ей тука има пропуск в закона: хем някой е влязал в жилището ти с взлом или насилие, хем и защитата трябва да бъде съразмерна с нападението?! Като влезе някой с нож и аз ли трябва да търся нож да се отбранявам? Или ако нападателят е по-едър и тежък и напада без оръжие и аз трябва да хвърля каквото там държа за да бъде схватката правомерна?
Трябва да се напише в закона, че когато някой проникне неправомерно в жилището ти, да имаш право да се отбраняваш с всички възможни средства и дори нападението срещу такъв да се смята за законна самоотбрана. Ама влязал да краде, а не да убива! Ми да не е влизал, аз откъде да зная какви са му намеренията? Особено ако е през нощта и хората нормално спят.
Това за съразмерната на нападението защита може да важи за други обстоятелства, но не и когато някой ти е влязал неправомерно в дома.
07 Март 2018 10:50
Требе да се пише ,че ЧАСТНАТА собственост.....без значение ква е /кенеф,нива или гараж/ е НЕПРИКОСНОВЕНА
и собственика да може да я защити с всички сили и средства без съразмерни самоотбрани и други глупости...
07 Март 2018 10:51
То си е стара приказка, че докато истината си връзва обувките, лъжата вече е обиколила света. Иначе за статията
07 Март 2018 11:01
Значи, (с поздрав към Звън )
като неюрист, дотук разбрах следното:
Когато Н.В. Крадецът проникне в дома ти (двор и гараж също е дом!)
е от взаимен интерес
Крадецът и ограбвания
да седнат и да направят кратка рекапитулация:
- взлом ли е проникнал или не крадецът (ако не е взлом - нямаш право да му посягаш, вратата е незаключена, сбъркал е вратата)
- носи ли оръжие крадеца - ако не носи, ти нямаш право да вадиш оръжие. Ще го гониш с голи ръце. Може канадска борба да спретенете, или пък класически стил, но не и свободен, щото може да се пледира после, че е неправомерно.
- какво оръжие носи крадеца, ако е джобно ножче 5 см лезвие, ти не пипай домакинските ножове, щото е неправомерно.
- ако има пистолет - какъв калибър? И въобще не посягай към пушката зад вратата, гориш...
Това е, когато усетиш крадеца.
А ако теб те няма, но си сложил капани - пак гориш, не е честно, това е измама.
Законът е за честната борба, един на един, при равни възможности,
и равни шансове...
И по-добрият - да победи !!!
07 Март 2018 11:23
аман бе 06 Март 2018 21:13
"...Когато тълпата влезе в съдебната зала, правото излиза през прозореца. .."

А когато правото изобщо не влиза в съдебната зала, какво става? Става случаят "Д-р Димитров" - всеки се оправя, както може...
07 Март 2018 11:25
А когато правото изобщо не влиза в съдебната зала

Доктора влиза в кауша.....
07 Март 2018 14:20
На практика се оказва че ако ти влезат в дома с подправен ключ например неможеш да се защитаваш защото според закона това не е взлом!
Вероятно в закона са пропуснали титаните на мисълта - творците му да предвидят че трябва винаги да имаш поне кутия с бонбони под ръка да почерпиш "посетителя" който си пропуснал да поканиш!
07 Март 2018 15:12
А ако им се пусне по телевизора "Непростимо" на вдъхновените от доктора кандидат-убийци на плъхове, дали няма да им се отрази отрезвяващо?
07 Март 2018 16:03
Ритнаха им със силен червено армейски шут вратата на нашия дом и оттогава гепят и убиват , никой нищо не казва.
07 Март 2018 16:05
2012 година имаше законопроект на Атака.....
„Няма превишаване пределите на неизбежната отбрана, ако
причиняването на вреди на нападателя е извършено от отбраняващия се
в границите на имот или вещ, които е защитавал или намирайки се в
тях е защитавал от нападението себе си или трети лица, както и в
случаите, в които в границите на имота или вещта деецът е взел
предварително мерки срещу евентуално нападение, довели до
вредоносния резултат за нападателя”.
София, 12.06.2012 г.
http://parliament.bg/bills/41/254-01-69.pdf
07 Март 2018 16:06
двор и гараж също е дом!)
Мъдрост достойна за мъдър дъртреалист
07 Март 2018 17:37
Казано е, vox populi vox Dei ! И ако народа иска , и разстрел на място без съд и присъда ще се въведе,

Това е недопустимо. Нещо повече, това е немислимо.
07 Март 2018 18:34
Това е недопустимо. Нещо повече, това е немислимо.


Историята помни много такива събития, а както изглежда пак предстоят.И до чистене до 9-то коляно може да се стигне.
07 Март 2018 18:39
Това е недопустимо. Нещо повече, това е немислимо.

Много хора го допускат.....и го мислят.....иде Видовден
Цацаратурата иначе глозга Доктора ма нема да провери отде са мангизите за ЧЕЗ
де гиди двулични Цацаратутки...
07 Март 2018 20:03
Историята помни много такива събития, а както изглежда пак предстоят.И до чистене до 9-то коляно може да се стигне.

Помни тя историята - помни погроми срещу евреи и срещу чужденци, защото "принасяли в жертва младенци", помни лов на вещици, които "се съвукоплявали с дявола", на убити натематички и опожарени библиотеки - все с активното одобрение и участие на "народа".
07 Март 2018 20:06
двор и гараж също е дом!)
а курника?
07 Март 2018 20:32
а курника?

И курника...
Там са ти ... сексуалните партньорки
АКО си спомняш култовия италиянски филм "Баща господар"...
--------------
А ако сериозно, като купуваш имот - ставаш собственик на парцел с определени граници. Между които е твоят дом.
Ако си заровил семейното съкровище в градината СИ, трябва ли да почерпиш с кока кола крадеца, щото е ожъднял, докато копае?
Ако само спалнята ти е дом, ще трябва да спорим за кухнята, с основанието, че там не можеш да спиш.
Интересен казус е също, дом ли е килерът под стълбите... там няма място...
07 Март 2018 23:53
Помни тя историята - помни погроми срещу евреи и срещу чужденци, защото "принасяли в жертва младенци", помни лов на вещици, които "се съвукоплявали с дявола", на убити натематички и опожарени библиотеки - все с активното одобрение и участие на "народа".


Явно очакваш да "ревна" за горките евреи/вещици/чужденци..... Боли ме фаро!
Казано е , глас народен, глас Божий!
08 Март 2018 00:37
Явно очакваш да "ревна" за горките евреи/вещици/чужденци..... Боли ме фаро!
Казано е , глас народен, глас Божий!

Обикновено го казват онези, които са успели да обработят "народа" да поиска онова, което те искат.
08 Март 2018 00:37
Явно очакваш да "ревна" за горките евреи/вещици/чужденци..... Боли ме фаро!
Казано е , глас народен, глас Божий!

Обикновено го казват онези, които са успели да обработят "народа" да поиска онова, което те искат.
08 Март 2018 01:03
Обикновено го казват онези, които са успели да обработят "народа" да поиска онова, което те искат.


Обикновенно го казват всички от мнозинството, докато "малцинството" носи от девет кладенеца вода да доказва ще всички са полудели и само те са носителите на правата вяра....
09 Март 2018 07:32
...казваш - Проблемът не е в това, че е реагирал, а проблема е в това, как го е направил. А аз казвам проблема е в това, че го е направил така защото от много години няма държава наоколо и нейните органи и институции и всеки е сам и се спасява както намери за добре. Значи не е проблем, че го е направил така. Не ли?
09 Март 2018 16:07
Трябва, за да излезем от частния случай, да има план, скица на имота, както когато стреляха по тоя-оня вестниците и ТВ показваха кой къде стоял, кой от къде минавал, че и траекторията на проектила. ко жилищетоеблок (кооперация), дворът може да е техен, може и да не е. Гаражът отделно стояща постройка ли е с нотариален акт, или нещо друго?Какво е имало в него- кола, материали, друго? Камерите какво и докъде са виждали и какво са записвали. Голяма част от това е видно и ясно - мястото. Следва времето - от колко до колко часа става, кога са 30-те минути следене, през какво - врата, прозорец ... - комбинират се място и време. После иде ред на действията, за които разни хора разно говорят. Тоест, единство на време, място и действие, доколкото е изяснено. Това са може би оперативни данни, може в интерес на разследването прокурорът да не ги дава на нас напълно. Всичко обаче може да се разкаже убедително, да се обясни докъде се казват факти и откъде се спестяват засега, а не да ни показват съпруги, майки, протести и какво ли не. Или няКОЙ иска да сме наплашени, ядосани, озлообени, разделени все повече? Четете не само тук как се коментира случаят. И как непрекъснато стават подобни неща. Е, често в дъното са мургавите ни сънародници. Стоп. И аз съм доста мургав.
11 Март 2018 09:28
Самуил Димитров, късно стигнах до текста, но ти вдигам .
Макар Форца Нато по - горе да го е посочил, ще си позволя да повторя. Според мен прокуратурата се забави с изявлението си, писах го и в друга тема. Но не прокуратурата разпространи фалшивата информация по случая, сториха го медиите. Основният виновник за заблуждаване на обществеността в случая с убийството на Плъха изиграха журналистите, които явно не спазват никакви етични норми в дейността си, нямат нужната информационна хигиена, но най - важното е, че не им пука до какво води манипулирането на общественото мнение чрез лъжлива информация. Първият ден излъгаха масово за инцидента. На следващия ден участваха в разбунването на общественото мнение и организирането на протестите. Два дена отразяваха протестите. На 4 или 5 ден отразиха първата официално поднесена информация по установените при разследването факти, които тотално опровергаха изначално поднесените и манипулирани такива. След това продължиха все едно нищо не е било и се изнизаха от случая, без да поемат отговорност за стореното. Медиите победиха, БГ - журналистиката е марка!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД