×

Здравейте, по повод новата страница на в. "СЕГА" ви молим да прегледате информацията, която сте въвели за вашия потребителски профил. При стартирането на новия сайт ще бъдат прехвърлени единствено потребителите, които са потвърдили имейл адреса си. Ще виждате това съобщение, докато не потвърдите вашата информация. Имейлът, който сте използвали за създаването на този потребителски профил е:

(Ако полето е празно, значи нямате въведен имейл адрес и при прехвърлянето на новата страница ще изгубите акаунта си.)


Потвърди по-късно Потвърди СЕГА
:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Тръмп: Барак Обама щеше да бъде определен като герой, ако беше организирал срещата с Ким Чен-ун
Пекин определи като „изнудване“ заплахите на САЩ за нови търговски санкции и обещаха твърд отговор
Нивата на реките в София се понижават
Наводнение в подлеза на СУ Св."Климент Охридски"
СТАТИСТИКИ
Общо 385,343,902
Активни 1,422
Страници 57,321
За един ден 1,302,066
Реконтра

Животът ни като виц

Фасадни недоразумения за гъ*ари.
Можем ли да се сетим за принципно полезна идея, която у нас да не е станала практически вредна? Пишещият тези редове е уверен, че дори и природните закони, като например законът за земното притегляне и най-вече за запазване на енергията, в България действат така, че със сигурност някой ги е побългарил, не е ясно кой и навярно никога няма да стане ясно, защото на въпроса "Кой?" у нас, знаете, се отговаря с една стандартна комбинация от пръсти, чието описание би отнело твърде много място, затова по-добре да си разкажем кратък и ясен виц: Трудно е да си любезен, когато си прав.

Принципът за парите, които следват ученика, за да може по-добрите училища да получават повече и да стават още по-добри, у нас води до напълно противоположните резултати, поне що се отнася до качеството на учебните неща, инак парите по принцип са малко, бедняшка е ситуацията и в образованието, което води до бедняшки трагедии. В Меричлери например майката, ударила учителка, получи 10 денонощия арест. В случая учудващото е не това, че някой си позволява да бие длъжностно лице, а че има наказание за насилника. Представяте ли си, ако всеки такъв случай завършваше по този начин! Дори само насилниците на лекари и учители да прибираха - полицаите са въоръжени и се предполага сами да се защитават, правостоящи щеше да има в килиите. Но наместо да философстваме кое е редно, по-смислено занимание е да си кажем някой виц: Родителските срещи напомнят събрания на сектанти - всички внимателно слушат класния ръководител, след това му дават пари и замислени се разотиват във вечерния мрак.

Това, разбира се, бе смешка, в живота май никой не се замисля много-много. А и да се замисли - какво? Да се замислим ли защо година след година София става все по-грозна и безлична? Можеше ли толкова стари къщи с благородно излъчване да не бъдат съборени? Не, не можеше, всичко е закономерно. Можеше ли да не бъдат построени ред архитектурни свидетелства колко ни е акълът? Не, не можеше. Ето и сега - новият собственик на Телефонната палата иска да надстрои отгоре й още един етаж. Да надстроява, пет ако иска да вдигне, с кулички и балкончета, това няма да промени нищо в общата картина. Така както събарянето преди години на красивата сграда на филиала на Градската библиотека срещу нея, за да бъде издигнат типов хотел, не промени нищо съществено. Каквито сме си били, такива и ще си бъдем. Да се готви сградата на Градската художествена галерия отсреща. Това беше опит за шега, нескопосан, компенсация с виц: Какво означават думите "справедливост" и "несправедливост"? Означават "съвпада с интересите ми" и "не съвпада с интересите ми".

Ще се решат ли проблемите ни? Спокойно, ще се решат - България е пета в света по дял на възрастните хора, като същевременно е сред страните с най-ниска средна продължителност на живота. Сещате ли се - няма човек, няма проблем. Ще дойдат нови хора, ще създават нови проблеми, но да си ги решават, ние бяхме дотук, по-точно до някакъв не чак толкова далечен момент в бъдещето. А дотогава аху, иху, национална гордост и подозрителност към чужденците. И вицове: Към светлото бъдеще се стремим не от добър живот.

Покрай националният ни празник откачихме още един почивен ден. А дали не е по-разумно да е обратното, да работим дори и на националния си празник, поне докато положението в държавата ни не стане такова, че да се гордеем не само с миналото си? Нелепо, нереално, забравете. Компенсация с виц: Най-ценните подземни богатства на България са Вазов, Щастливеца, Захари Стоянов...
 Немалко граждани разполагат с глави-кукиши. Обикновено са управленци или не работят (sic!) в администрацията.
1
1695
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД