×

Здравейте, по повод новата страница на в. "СЕГА" ви молим да прегледате информацията, която сте въвели за вашия потребителски профил. При стартирането на новия сайт ще бъдат прехвърлени единствено потребителите, които са потвърдили имейл адреса си. Ще виждате това съобщение, докато не потвърдите вашата информация. Имейлът, който сте използвали за създаването на този потребителски профил е:

(Ако полето е празно, значи нямате въведен имейл адрес и при прехвърлянето на новата страница ще изгубите акаунта си.)


Потвърди по-късно Потвърди СЕГА
:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Наводнение в подлеза на СУ Св."Климент Охридски"
СТАТИСТИКИ
Общо 385,741,169
Активни 1,534
Страници 36,638
За един ден 1,302,066

Росен Рашев-Рошпака и Силвия Чанева са новият арт тандем

Наивистът и приложничката обединяват живопис и керамика в името на природата
Репродукция: "Ракурси"
Християнските символи са характерни за картините на Росен Рашев-Рошпака.
От 7 до 24 март

Галерия "Ракурси"Връзката със земята и природата и топлината на материалите, които използват, e обединителният ключ към картините на Росен Рашев-Рошпака и керамиката на Силвия Чанева. Те съчетават творчеството си в една експозиция в салона на столичната галерия "Ракурси". Изложбата ще бъде открита на 7 март и показва най-доброто от уменията на двамата. Рошпака е известен с шитите си картини от естествени материали. В настоящата колекция той представя три посоки на своята работа. Едната е "запазената му марка" - шита живопис - комбинация между конец, прошит през платното, и маслена боя, в резултат на което се получава смес от живопис и текстил. Втората е живопис върху картон с малко фигури, стегнати от моливен контур, от които струи сребриста светлина, а третата е неговата пиктограмна живопис. В основата на произведенията, които художникът създава, стои връзката между символите и знаците от съвремието и древността, като идеята му е да свърже епохите. Всеки, който познава творчеството на Росен Рашев, е усетил позитивизма и насладата от простите неща, изпълващи живота, с които са заредени творбите му.

Силвия Чанева представя обекти и купи от керамика и порцелан. Техният дизайн е вдъхновен от структури и форми, които художничката наблюдава в природата, където те са се развивали в продължение на хиляди години. Тя ги пресъздава по свой много личен начин, следвайки най-съкровените си чувства.

Двамата автори се събират благодарение на интереса си към автентичните природни форми, иначе биографиите им са различни. Росен Рашев е роден през 1970 г. във Враца. Завършва Художествената гимназия за изящни изкуства "Илия Петров" в София и се ориентира към стилистиката на наивното изкуство. Автор е на над 50 самостоятелни изложби у нас. Излага в ориентирани към наива галерии в Германия, Сърбия, Словакия, Франция, Словения. От 1999 г. негови творби са в постоянната експозиция в Музея за наивистично и маргинално изкуство в гр. Ягодина, Сърбия, както и в Салона на музеите в Белград. Носител е на множество награди за изкуство от различни музеи и галерии.

Силвия Чанева е родена в София. Завършва Гимназията за приложни изкуства и Националната художествена академия със специалност "Керамика". Има седем самостоятелни изложби в родината си, но участва в много международни арт прегледи в Европа. Носител е на Сребърен медал от осмото издание на Bienale in Rovenna, Italy, La porta per la Citta di Paradiso през 1998 г., на награда за общ принос в сферата на керамиката за България през 2013 г., както и на наградата за цялостно участие и високи постижения на Фестивала на съвременната керамика - София, 2017.
Снимка: "Ракурси"
Природните стихии се отразяват в керамиката на Силвия Чанева.
690
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД