×

Здравейте, по повод новата страница на в. "СЕГА" ви молим да прегледате информацията, която сте въвели за вашия потребителски профил. При стартирането на новия сайт ще бъдат прехвърлени единствено потребителите, които са потвърдили имейл адреса си. Ще виждате това съобщение, докато не потвърдите вашата информация. Имейлът, който сте използвали за създаването на този потребителски профил е:

(Ако полето е празно, значи нямате въведен имейл адрес и при прехвърлянето на новата страница ще изгубите акаунта си.)


Потвърди по-късно Потвърди СЕГА
:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Юнкер и без това покани само България, Франция, Италия, Австрия, Гърция, Германия и Испания.
Децата им не могат да учат в новопостроено училище. Сградата даде дефекти, а ремонт още няма
Наводнение в подлеза на СУ Св."Климент Охридски"
СТАТИСТИКИ
Общо 385,714,306
Активни 476
Страници 9,775
За един ден 1,302,066

Експерти разбиха на пух и прах реформата в ТЕЛК

Опасенията са, че тя няма да реши проблемите на системата, а ще ги задълбочи
СНИМКА: БГНЕС
Големият дебат за реформата в ТЕЛК беше открит вчера със съвместно заседание на комисиите по труда и по здравеопазването.
Концепцията на социалното министерство за реформа в ТЕЛК и НЕЛК беше посрещната с критики на първото й обсъждане в съвместно заседание на комисиите по социална политика и по здравеопазване в парламента. Промените, които се обещават от години, все още не са оформени в законопроект.

Основната постановка на предложената реформа е експертизата да се раздели на две - здравното министерство да преценява заболяването, а социалното - доколко то пречи на болния да работи. Това налага и създаване на две комисии - здравна, която ще определя степента на увреждане, и комисия за експертиза на работоспособността, която според концепцията трябва да заработи към НОИ през 2019 г., а цялостният модел да тръгне от 2020 г. Предложената реформа е свързана с 18 нормативни акта, които също трябва да претърпят промени. На този етап обаче разгорещените дискусиите по концепцията не предвещават бързо постигане на консенсус.

Основните дебати са свързани с втората комисия за експертиза на работоспособността, която трябва да заработи към НОИ и бъдещето на инвалидните пенсии. "Новият модел не само няма да реши проблемите на системата, а дори ще ги задълбочи. Предложената концепция има само една цел - да намали механично броя на инвалидите. Тя ще лиши от инвалидна пенсия тези, които работят, както и тези, за които новите комисии към НОИ решат, че могат да тръгнат на работа. А след като оценим работоспособността им, кой работодател ще ги наеме?", коментира по време на заседанието д-р Боряна Холевич, председател на Сдружението на лекарите от ТЕЛК - София. Всъщност от текстовете на концепцията не става ясно дали работещите ще имат право и занапред да получават инвалидните си пенсии.

Обясненията на вносителите са, че реформата ще помогне на системата да се отърси от фалшивите експертизи. Според изнесената статистика от 2000 г. насам разходите за инвалидни пенсии са скочили около седем пъти. Очаква се голямото свиване да започне със социалните пенсии, които не са обвързани с осигурителен стаж. Според организациите на хората с увреждане обаче новата методика по-скоро ще отвори кутията на Пандора. "Въпросът ни е след като от неработоспособни станем работоспособни, кои права ще ни бъдат отнети. Голяма част от хората с увреждания няма да могат да се вградят в трудовия пазар. Анализите сочат, че българските граждани с трайни увреждания са над 150 хил. От тях 30% са с основно образование, а 45% са с общ хуманитарен профил, те няма къде да се реализират на трудовия пазар у нас", каза Павел Савов, председател на българската асоциация за рекреация, интеграция и спорт.
2423
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД