×

Здравейте, по повод новата страница на в. "СЕГА" ви молим да прегледате информацията, която сте въвели за вашия потребителски профил. При стартирането на новия сайт ще бъдат прехвърлени единствено потребителите, които са потвърдили имейл адреса си. Ще виждате това съобщение, докато не потвърдите вашата информация. Имейлът, който сте използвали за създаването на този потребителски профил е:

(Ако полето е празно, значи нямате въведен имейл адрес и при прехвърлянето на новата страница ще изгубите акаунта си.)


Потвърди по-късно Потвърди СЕГА
:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Тръмп: Барак Обама щеше да бъде определен като герой, ако беше организирал срещата с Ким Чен-ун
Пекин определи като „изнудване“ заплахите на САЩ за нови търговски санкции и обещаха твърд отговор
Нивата на реките в София се понижават
Наводнение в подлеза на СУ Св."Климент Охридски"
СТАТИСТИКИ
Общо 385,344,121
Активни 1,453
Страници 57,540
За един ден 1,302,066

Македония премахна първия паметник от центъра на Скопие

С кран бе свалена фигурата на Андон Лазов-Кьосето
 
Снимка БГНЕС
Тази нощ от центъра на Скопие беше премахнат един от най-оспорваните паметници от проекта "Скопие 2014" на правителството на бившия премиер Никола Груевски, предаде БГНЕС.

С кран бе свален от постамента паметникът на Андон Лазов-Кьосето, който се намираше пред квартала, където се помещават голяма част от съдилищата на страната. Веднага след това паметникът бе натоварен на камион и прехвърлен в складовете на Металургичния комбинат. Работниците, които го премахваха съобщиха, че заповедта е на Общинския инспекторат. Паметникът на Кьосето пред Върховния съд бе поставен през 2014 г.

Проектът "Скопие 2014" започна при управлението на предишния премиер Никола Груевски. Този проект напълно промени центъра на Скопие, малкият площад в столицата бе осеян с паметници на герои от античността, а редица фасади, включително на правителствената сграда, превърнати в барок. Всички легендарни личности от ВМРО бяха поставени върху коне. Повечето от тях никога не са били виждани да яздят кон.

Според различни изчисления "Скопие 2014" струва най-малко 700-800 млн. евро на македонския данъкоплатец.
18
4061
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
18
 Видими 
22 Февруари 2018 10:19
Другата седмица ше махнат и Катод Муньоски.
22 Февруари 2018 10:22
Всички легендарни личности от ВМРО бяха поставени върху коне. Повечето от тях никога не са били виждани да яздят кон.
22 Февруари 2018 10:23
Не барайте паметника на цар Самуил, само оправете правописната грешка...
22 Февруари 2018 10:32
Някой знае ли кой е Анод Лазов-Кьосето?
22 Февруари 2018 10:32
С кран бе свалена фигурата на Анод Лазов-Кьосето
Какъв Анод, бе безродници смотани?

https://bg.wikipedia.org/wiki/Андон_Кьосето

Свален е паметника на един македонски българин, борил се за свободата на Македония. По българските вестници - електрохимия.

България да се намеси, защото това пряко засяга общата ни история. От нея ли тръгнаха да почистват?
22 Февруари 2018 10:40
Андон Кьосето


от Уикипедия, свободната енциклопедия


Направо към: навигация, търсене
Андон Кьосето

български революционер
Роден

1855 г.

Голозинци, Османска империя


Починал

10 септември 1953 г. (98 г.)

Благоевград, България

Андон Кьосето в Общомедия

Андон Лазов Янев, наричан Кьосето или Велешанеца[1], е български революционер, терорист, а по-късно войвода на Вътрешната македоно-одринска революционна организация.Съдържание [скриване]
1 Биография 1.1 Ранни години
1.2 След въстанието

2 Външни препратки
3 Бележки


Биография[редактиране | редактиране на кода]

Ранни години[редактиране | редактиране на кода]

Андон Кьосето е роден в 1855 година в село Голозинци, Велешко. До 16-годишна възраст се занимава с овчарство, заедно с двамата си братя и двете си сестри. След като баща му е арестуван и отведен в Солун, се преместват във Велес при чичо си. Там Андон убива виден турчин и бяга в Солун, където се присъединява към ВМОРО като първоначално изпълнява терористични задачи. Запознава се с Даме Груев и получава нареждания директно от него. После става файтонджия на доктор Христо Татарчев, като така прикрива нелегалната си дейност. По това време в Солун пристига по-големият му брат Никола, който се е поставил в услуга на турските власти. Андон Кьосето сам предлага да убият брат му, за да не издаде организацията, както и правят. Участва и в убийството на сръбския учител в Солун Илия Пейчиновски от Струга, извършено от Иванчо Карасулията и Митре Дудуларски от Дудулари.[2]

През май 1898 година по заповед на Даме Груев, заедно с Ицо Джорлев от Кукуш, подпомогнати от гевгелийските лидери на ВМОРО Аргир Манасиев, Илия Докторов и Иван Телятинов убиват в Гевгели пред очите на каймакамина влаха Христо Цицов (Цицо), виден водач на гъркоманската партия в града, доносник на властите.[3][4][5] За кратко се връща в Солун, но го напуска заради сериозното му издирване от турските власти. Заедно с четата на Илия Кърчовалията и Михаил Апостолов - Попето събират пари от първенците в село Горно Броди, и после обикалят и в Кукушко. Там Андон Кьосето, заедно с няколко съратници, отвлича чорбаджийски син, за който 25 дни по-късно получава исканите 1000 лири. След разногласия четата му е арестувана в България. Гоце Делчев и Антон Бозуков спомагат освобождаването им. Престоява в София, като изпълнява поръчки на Гоце Делчев. Заедно с Гоце Делчев и Михаил Апостолов правят неуспешен опит да вземат откуп за един струмишки бег.

След[1897 година организира заедно с Михаил Попето чета, действаща в Кукушко, Дойранско, Гевгелийско, Поройско, Малешевско, Струмишко. След убийството на Стефан Михайляну и плъзналите слухове за предстояща война между България и Румъния заминават за Кюстендил и после за София. Там посещават представителството на революционната организация, където се срещат с Гоце Делчев, Борис Сарафов, Михаил Герджиков и други.

На 27 юни 1901 година Андон Кьосето заедно със секретаря си Ташко Мицев и четниците Христо Гонов Кюрюшев от Стояково, Дино Крондирски, Кара Васил и Трайчо Шереметлийски от Шереметлия отсядат в село Калиново, Кукушко. Предадени са от Христо Пецков и на 28 юни четата е обградена в къщата на дядо Дончо от войска от Дойран и Кукуш. Четата пробива с щурм обръча, но тежко ранените в краката Ташо Мицов и Христо Кюрюшев се връщат в къщата и се сражават цяла нощ и през деня на 29 юни, когато в 5 следобед войската запалва къщата и двамата загиват. Турците дават доста убити войници, както и 5 души башибозук, сред които и субашията от Чугунци Ешрев. Ръководителят на калиновския комитет на ВМОРО Дино Панов Захов е принуден да стане нелегален в четата на Григор Тотев, а брат му Мицо - в четата на Андон Кьосето. На 20 октомври Дино Караколев от Драгомирци по заповед на Григор Тотев изпълнява смъртната присъда над предателя Пецков.[6]

До убийството на Михаил Апостолов през месец март 1902 година Андон Кьосето е войвода в Струмишко, а после в Кукушко. Още от 1900 година поддържа контакти с Яне Сандански, а в 1901 година заедно с него, Христо Чернопеев, Сава Михайлов, Кръстьо Асенов и Никола Дечев участва в аферата „Мис Стоун“. В средата на 1902 година четата му е открита от турски аскер в струмишкото село Бориево, като след тежки боеве се изтегля. На следващия ден аскера опожарява селото, арестувани са десетки селяни от него и започва Бориевската афера[7].

След въстанието[редактиране | редактиране на кода]

Андрей Докурчев, Андон Кьосето и Марко Христов.
За Илинденско-преображенското въстание на Андон Кьосето е наредено заедно с Гьорче Петров и Лука Иванов да води чета в Прилепско. В село Трояци дава малко сражение на турски аскер и после се разделя с Гьорче Петров, Лука Иванов и Пере Тошев, и заминава за Велешко. На тръгването от село Скачинци на 17 октомври Андон Кьосето с 30 души четници се сражава на “Клепата” срещу 500 души аскер. В гръб на аскера излиза Борис Сарафов със 70 души четници. Загиват 4 души четници и 65 души противникови войници. Измъкват се през нощта, като после на 2 пъти се измъкват от обсада на турски аскери. От село Просениково се насочват към границата и пристигат в Кюстендил в средата на декември 1903 година.

След въстанието завежда организирането и подготовката на селската милиция в Струмишко и Малешевско. През този период той участва и в дейността на Серската група, но след като се разочарова от нейната дейност след провалянето на Втория Рилски общ конгрес (1905 г.), се оттегля от активна революционна дейност. Заради предишната си принадлежност към Серската група, след убийството на Борис Сарафов и Иван Гарванов от Тодор Паница, в продължение на няколко месеца е хвърлен в затвора, но поради застъпничеството на ВМОРО е освободен.

След започването на Балканската война през есента на 1912 година Андон Кьосето заедно с Йонко Вапцаров, Георги Занков, Лазар Колчагов, Таско Кочерински, Михаил Чаков, Лазар Топалов, Стефан Чавдаров, Пейо Яворов и други събират сборна чета, която се ръководи от Христо Чернопеев. Заедно с 12-а рота от 27-ми чепински полк четата атакува Мехомия. След това Андон Кьосето служи в щаба на 13 кукушка дружина.[8]

След Балканските войни Андон Кьосето се заселва в Горна Джумая. В края на 1951 година югославското правителство внася меморандум в ООН, в който населението в Пиринска Македония е обявено за „югославско малцинство“, преследвано и тероризирано от властите в София. Видни стари македонски революционери - Георги Попхристов, Андон Кьосето, Димитър Занешев, Лазар Томов, Александра Хаджидимова, съпругата на Васил Чекаларов Олга Чекаларова - се обявяват в специална декларация против югославските претенции.[9]

Андон Кьосето умира в 1953 година.[10][11][12]
22 Февруари 2018 10:53
hick и Левъ
Благодаря ви
Анодът много ме обърка.
22 Февруари 2018 11:46
Скоро и София трябва да се прочисти от съвременните идиотски паметници - на Лучников, Рейгън, американските бомбардировачи и онова чудо с бухала в центъра, дето още не ми е ясно какво представлява.
22 Февруари 2018 11:57
"Спомням си, че след като пихме вода на Таш мандра, никъде тая нощ не срещнахме вода и че бяхме много измъчени от жажда, а това беше отличен предлог за Атанас Бабàта да ръмжи против Македония и да се заяжда с македонците:

— Чудя се как са се намерили и как се намират още хора, които се съгласяват да се раждат в Македония! Че тука всичко е кесат — варанджа и водата! Бе човек! Като ще се раждаш, избери си за раждане место като место, а не Македония, дето ще изгориш за капка вода!

Андон Кьосето, който се случи до него и го чу, не му остана длъжен:

— Айде, ние бефме будали и се родифме овде, у Македония. А ти, бидейки роден у Бугария, що бараш овде, у Македония, при нас будалите?"

Петър Манджуков
Предвестници на бурята
22 Февруари 2018 11:58

Надали Кьосето им беше най-големият проблем, но щом са го махнали първи - ок, тяхна воля.

Самия паметник сега да го пращат одма към Горна Джумая, където е и погребан.
22 Февруари 2018 12:34
Не махайте паметниците на българската история !
22 Февруари 2018 12:50
А кон имаше ли ...
Предлагам да махнат конниците и да оставят конете, та поне фирата да е наполовина ...
22 Февруари 2018 13:32
Македония премахна първия паметник от центъра на Скопие

Дали в случая "премахвам" означава унищожавам? Ако е така то това е грехота. Бадява да иде толкоз труд на скулптора и вложения материал! Но щом категорично не тази скулптура става нежелана, то не е задължително да я премахват. Ето няколко решения:

- паметникът се префасонира - подобни идеи не са нови. Той едва ли е някаква изключителна художествена творба и скулпторът срещу съответно заплащане, че ще го префасонира според новите потребности. Например, гранитният Андон Кьосето може да се превърне в паметник на първия метросексуален войвода на нова Македония. Чрез друг набор поизчуквания, една сутрин жителите на Скопие ще бъдат изненадани с нова придобивка - скулптура на обичния им американец Матю Нимиц.

- паметникът се запазва. Заедно с постамента се поставя върху платформа от трактор "Зетор". Прави се автоматично управление на движението. Монтира се прикачен инвентар, позволяващ метене на улици, почистване от сняг, поливане на градинки и т.н. В постамента се вгражда джубокс, автомат за сладолед и топли напитки. Всяка сутрин чрез програма се определя дневния маршрут на паметника, според нуждите на общината и предпочитанията на гражданите. С лекота съоръжението ще може да гостува из Пирински Македония, напримр да посещава фестивала "Пирин пее и танцува", народния събор на Предела и т.н
22 Февруари 2018 13:39
http://www.vidovdan.org/wp-content/uploads/2018/02/skidanjetable.jpg
22 Февруари 2018 15:03
Звън®
22 Февруари 2018 13:32
Да сме наясно, това не важи за паметника на Съветската Армия, нали така?
22 Февруари 2018 15:39
Yantar, тепърва се започва с "паметниците" в София. Срещу Двореца оградиха, май ще правят Бронзовата къща...
22 Февруари 2018 17:42
Ми много е ясно защо го махат, защото е воювал с гръкоманските чети и не е бил прави македонАЦ.
22 Февруари 2018 18:24
Ми много е ясно защо го махат, защото е воювал с гръкоманските чети и не е бил прави македонАЦ.

А бе това е едно на ръка, важното е да не го махат, щото е воювал с башибозука и аскера ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД