:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
СТАТИСТИКИ
Общо 373,124,465
Активни 2,007
Страници 20,560
За един ден 1,302,066

Президентът Румен Радев награди шестима учени с държавни ордени

 
Президентът Румен Радев връчи висши държавни отличия на шестима утвърдени учени, съобщи БНТ.

Проф. Крум Кацаров получи орден „Стара планина" - II степен за големия му принос във военномедицинското дело. Акад. Иван Юхновски и проф.Владко Панайотов бяха удостоени с орден „Св. св. Кирил и Методий" с огърлие за утвърждаването на престижа на страната ни по света в областта на образованието и науката. За заслуги в същата сфера орден "Св.св. Кирил и Методий"- I степен получи проф. Анна Недялкова (на снимката). Доц.Тодор Тодоров беше отличен с орден „Св. Св. Кирил и Методий" - I степен за приноса му в развитието на българската образователна система. Посмъртно с орден „Св. Св. Кирил и Методий" - I степен беше отличен проф. Янко Борисов за приноса в областта на образованието и науката.

"Гордеем се с вашите постижения, гордеем се, че те са на световно ниво. Уважаеми учени, има още едно нещо, което ви свързва. Това е вашето отношение към образованието на младите хора в България и към реализацията на младите учени. Смея да твърдя, че това, което оставяте след себе си като ваши последователи, е не по-малко важно и стойностно от самите ваши постижения", заяви на церемонията президентът Радев.

13
1509
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
13
 Видими 
20 Февруари 2018 22:22
Образованието ни е в джаза, какви ордени, медали и огърлиета, бля!
20 Февруари 2018 22:25
Плевнелиев наруши почти вековната традиция наградите за образование и наука да се дават на 24 май.
Р. Радев, кой знае защо, не я възстановява.
20 Февруари 2018 22:35
Знае ли човек ? Може да искат плавен преход вместо награждаване на 24 май - това да става в Денят на джендъра ?
То не беше Хелоуин, Денят на любовта, някъде изчезна Трифон Зарезан , Денят на Европа - вместо Денят на Победата и кви ли не още прогресивни празници , в опит да се заменят традициите български .
20 Февруари 2018 22:43
Някой може ли да каже тия шестимата, какво аджеба са допринесли за БГ?
Това: принос във военномедицинското дело, утвърждаване на престижа на страната ни по света в областта на образованието и науката, развитието на българската образователна система, принос в областта на образованието и науката, абсолютно нищо не ми говори.
В какво се състои техният принос, утвърждаване и развитие?
20 Февруари 2018 23:04
Като гледам образованието и науката отвътре си мисля: Явно стойността на получените награди (две за лев и една бакшиш) съответства напълно на постиженията на наградените.
20 Февруари 2018 23:14
Някой може ли да каже тия шестимата, какво аджеба са допринесли за БГ?
Това: принос във военномедицинското дело
Не знам. Но можем да поразсъждаваме. Човекът е гастроентеролог. Прави горни и долни ендоскопии на храносмилателния тракт. Във ВМА се лекуват политици, генерали и др. високопоставени личности. Така че може би приносът му се изразява в майсторско бъркане в някое високопоставено дупе.
20 Февруари 2018 23:14
Бобърче, забрави зелените чУрапи, бе рожбо.
20 Февруари 2018 23:22
Явно стойността на получените награди (две за лев и една бакшиш) съответства напълно на постиженията на наградените.

ВИЦ (от времето на СССР)

Партийният секретар на завода казва на Рабинович:
- Искаме да те наградим за 1 май. Какво предпочиташ - значка "Ударник на комунистическия труд" или премия 100 рубли?
Рабинович пита:
- Колко струва значката?
- Две рубли.
- Тогава предпочитам значка и 98 рубли.
20 Февруари 2018 23:59
Бобърче, забрави зелените чУрапи, бе рожбо.

Не съм забравил.
Коментирам наградените.
Много постна информация в стил: Приключенията на добрия войник Швейк през Световната война.
“Установи се, че в списъка на предложените за награждаване и на действително наградените със сребърни медали не фигурираше никакъв Тевелес. Дали обаче пехотинецът е бил произведен в чин подофицер през време на белградската акция, беше съвършено невъзможно да се установи, тъй като цялата шеста бойна рота заедно с офицерите си беше изчезнала при църквата „Света Сава“ в Белград. В дивизионния съд Тевелес се оправдаваше с това, че наистина му бил обещан големият сребърен медал и затова той си го купил в болницата от един босненец. Що се отнася до школнишките отличителни знаци, той си ги бил пришил в пияно състояние и продължил да ги носи, защото не бил изтрезнявал от тогава, тъй като организмът му бил изтощен от дизентерия.“
21 Февруари 2018 00:17
нае ли човек ? Може да искат плавен преход вместо награждаване на 24 май - това да става в Денят на джендъра ?
То не беше Хелоуин, Денят на любовта, някъде изчезна Трифон Зарезан , Денят на Европа - вместо Денят на Победата и кви ли не още прогресивни празници , в опит да се заменят традициите български .

Някои наистина си представят, че светът е механика, и че това може да стане по такъв начин. Но не е, само дух може да победи дух, а те го нямат.
No pasaran.
21 Февруари 2018 12:27
Преди 28 години награждаваха за по-различни приноси:
http://www.zora-news.com/index.php?option=com_content&view=article&id=6920:2018-02-15-17-48-20&catid=682:broi-07-2018&Itemid=131
Д-р инж. Радославка КАЗАНДЖИЕВА
За развитието на човечеството няма малки и големи народи.
Всеки народ може да има принос в общочовешкото развитие. Имаме ли и ние принос в този процес? (в посочените по-долу примери данните се отнасят към 1986 г., а страните са с наименованията си по това време).
1. Разработеният и внедрен „Метод за леене с противоналягане“, известен не само у нас, но и в много други страни като „Метода на Балевски – Димов“, е постижение с революционни последици за леярската техника и технология и за металознанието като отрасъл. Произведени са над 20 хил. т алуминиеви отливки и над 250 оригинални машини за промишлено прилагане на метода. Методът получава признание в СССР, Италия, ФРГ, Унгария, Полша, Румъния, Канада и др. Във Франция е създадено българско предприятие, което произвежда с български машини и по българската технология 250 хиляди алуминиеви джанти за леки автомобили годишно.
2. Помни ли се все още името на Никола Райков Белопитов, с изключителен принос в създаването и развитието на нашата, родна електропромишленост?
Създадено от него изобретение решава проблема със смущаващите шумове в слаботоковите съоръжения. Друго негово и на колектива, с който работи, изобретение - „Метод и съоръжение за механизирано електроискрово напластяване на благородни, твърди и други материали“ е защитено с патенти в страни като САЩ, Франция, ФРГ, Италия, Швеция и др. и методът е известен в световната практика като „Метод на Белопитов“.
3. С развитието на машиностроенето в първостепенна задача се превърна създаването и усвояването в производството на комплектни задвижвания за металорежещи машини с цифрово-програмни устройства (ЦПУ) и за роботиката.
Колектив от Института по електропромишленост, в тясно сътрудничество със специалисти от заводите-производители „Динамо“ - Сливен, „Найден Геров“ - Русе и „Елпром“ - Троян, разработиха оригинални технически решения, защитени с 13 авторски свидетелства.
Създадените комплектни електрозадвижвания, освен в металорежещите машини с ЦПУ, намират приложение и при комплектуването на трансманипулаторите за складова техника и промишлените роботи в тежкото машиностроене. Осигурени са основните технически средства – сервозадвижванията, необходими за автоматизацията и роботизацията на нашата промишленост.
Променя се и структурата на промишлеността, като се преминава от производство и износ на единични изделия към производство и износ на комплектни системи с вложена висока наукоемкост и намалена металоемкост. Тук не може да не бъдат споменати имената на старши научните сътрудници Панчо Дундаров (с 21 изобретения, 4 от тях патентовани в чужбина), Енчо Попов (60 изобретения и повече от 20 патента в страни с развита промишленост), Румен Апостолов, Георги Георгиев, научните сътрудници Румен Атанасов (36 изобретения), Кръстю Станилов, проф. Христо Кацаров и др.
4. Български стъпални регулатори на напрежение работят в 35 страни от четири континента и заслуга за това има старши научен сътрудник 1-ва степен инж. Тони Драгомиров и колективът, с който той работи.
Създадени са серии от стъпални регулатори, като в тях са внедрени над 100 изобретения и това отрежда челно място на страната ни в света, както и специализация в производството им по линия на СИВ (Съвет за икономическа взаимопомощ, икономическа организация на социалистическите страни, съществувала от 1949 до 1991 г. - Бел. ред.).
Заводът за трансформатори в София е най-големият им производител сред специализираните фирми в света. Постигната е и продажба на лиценз за една от сериите на индийска фирма, клон на американската корпорация „Дженеръл Електрик“.
5. Българската система „Изаплан“ - за планетарно подаване на непрекъснат електрод при заваряване, създадена от Давид Самоковлийски и колектив, намира добър прием в много страни по света. Системата „Изаплан“ е отличена със 7 златни медала на международни изложби.
На световното изложение за заваръчна техника в гр. Есен, ФРГ, през 1977 г., “Изаплан” е призната за едно от най-големите постижения след създаването на покритите електроди.
През 1981 г. в Детройт е включена в листата на двадесетте най-представителни разработки, показвани в САЩ.
Давид Самоковлийски е автор на 23 изобретения, като за някои от тях са издадени 75 патента в 18 страни. Лицензии са продадени във ФРГ, САЩ, Швеция и Франция.
За качествата на системата „Изаплан“ говори и записаното в протокол на независимата изпитвателна лаборатория „Юнайтед лаборатори“, САЩ, а именно: „Изаплан“ превъзхожда. До 1989 г параметрите на българските изделия не могат да бъдат достигнати от нашите фирми, защото дори не сме ги заложили в програмите си“.
6. Около 10 млн. т електростомана годишно в света се произвежда с електроди, изработени по метода на българския изобретател Александър Вълчев.
Създадени са нови, напълно автоматизирани високопроизводителни машини за нанасяне на защитното покритие. Единадесет страни в света, между които СССР, ЧССР, Англия, ФРГ, Канада, Швеция и Франция закупуват лиценз от България и работят по технологията на Александър Вълчев и неговия колектив.
7. Българската технология „Преномит“, дело на изобретателя Георги Митов, създава ново направление в развитието на текстилната наука и практика.
Методът „Преномит“ е отличен със златни медали на изложения в Пловдив, Загреб, Женева, Брюксел. За него са издадени над 40 патента в много страни в света, а за пет от тях са продадени лицензии на фирмите „Гемил и Дънсмур“, Англия, и „Заурер-Алма“, ФРГ. Произведената по лиценза машина на фирмата „Заурер-Алма“ през 1981 г. е обявена от специализираните списания за машина на годината.
8. Нови предачни технологии, нови машини, нови асортименти прежди, платове и трикотаж – така накратко може да се обобщи резултатът от творческата дейност на изобретателя Митко Димитров. Той заменя традиционните класически вретена и „преде“ по нов начин – не чрез усукване на влакната, а чрез слепване чрез широко известната и революционна технология „Предима“.
Митко Димитров е автор на 7 изобретения, като четири от тях са патентовани в 27 страни. Продадена е лицензия на италианската фирма „ЧИТ“.
9. На базата на създадения от българския изобретател Борис Македонски метод за абразивно-магнитна обработка (АМО) са разработени и внедрени принципно нови металорежещи машини от серията АМО с различно предназначение - за обработка на външни и вътрешни ротационни повърхнини, на равнинни и други повърхности.
Тези машини предизвикват интерес сред много водещи фирми в света. Японските специалисти откриват принципно нова възможност за окончателна обработка на корпусите на милионите часовници, които се произвеждат в страната им. Фирмата „Тойо Кеймазей“ закупува от България „ноу-хау“, за да произвежда машини с широко предназначение.
Още едно признаване за българската технология е създаденото българо-японско дружество „Тохбу-М.Х.“ за производство и реализация на български машини.
Разработката АМО е отличена със златни медали на редица изложения, а през 1985 г. на изложбата „Изобретено в София“ получава златния медал на Световната организация за интелектуална собственост.
10. Цианакрилатните, или т. нар. секундни лепила, създадени от проф. Кабаиванов и неговите сътрудници, са широко известни в практиката под наименованието „Каноконлит“. Техни главни предимства са универсалната адхезия, високата скорост на залепване, голямата якост на лепилната връзка, опростената технология.
Този адхезив се среща в различни разновидности. „Каноконлит Е“ е с голямо приложение в електрониката, електротехниката, приборостроенито, фината механика и оптиката, космическите изследвания. „Каноконлит Б“, или медицинско тъканно лепило, се използва успешно и има редица предимства пред зашиването на различни живи тъкани и органи. „Каноконлит Т“ се отличава с повишена устиойчивост на лепилната връзка в широк температурен интервал.


21 Февруари 2018 12:34
Президентът Румен Радев награди шестима учени с държавни ордени

Браво на нашия президент.! Дано никой от тях не се откаже от наградата си като Доган от наградата му от Гоце
21 Февруари 2018 12:34
Неприятно повторение.Авторът няма вина
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД