×

Здравейте, по повод новата страница на в. "СЕГА" ви молим да прегледате информацията, която сте въвели за вашия потребителски профил. При стартирането на новия сайт ще бъдат прехвърлени единствено потребителите, които са потвърдили имейл адреса си. Ще виждате това съобщение, докато не потвърдите вашата информация. Имейлът, който сте използвали за създаването на този потребителски профил е:

(Ако полето е празно, значи нямате въведен имейл адрес и при прехвърлянето на новата страница ще изгубите акаунта си.)


Потвърди по-късно Потвърди СЕГА
:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Група закачулени и въоръжени с тояги и ножове лица са атакували в предградие на Лвов
Бунтовници заявиха, че САЩ са им отказали да се месят в Южна Сирия
Наводнение в подлеза на СУ Св."Климент Охридски"
СТАТИСТИКИ
Общо 386,070,482
Активни 611
Страници 6,839
За един ден 1,302,066

Президентът Румен Радев награди шестима учени с държавни ордени

 
Президентът Румен Радев връчи висши държавни отличия на шестима утвърдени учени, съобщи БНТ.

Проф. Крум Кацаров получи орден „Стара планина" - II степен за големия му принос във военномедицинското дело. Акад. Иван Юхновски и проф.Владко Панайотов бяха удостоени с орден „Св. св. Кирил и Методий" с огърлие за утвърждаването на престижа на страната ни по света в областта на образованието и науката. За заслуги в същата сфера орден "Св.св. Кирил и Методий"- I степен получи проф. Анна Недялкова (на снимката). Доц.Тодор Тодоров беше отличен с орден „Св. Св. Кирил и Методий" - I степен за приноса му в развитието на българската образователна система. Посмъртно с орден „Св. Св. Кирил и Методий" - I степен беше отличен проф. Янко Борисов за приноса в областта на образованието и науката.

"Гордеем се с вашите постижения, гордеем се, че те са на световно ниво. Уважаеми учени, има още едно нещо, което ви свързва. Това е вашето отношение към образованието на младите хора в България и към реализацията на младите учени. Смея да твърдя, че това, което оставяте след себе си като ваши последователи, е не по-малко важно и стойностно от самите ваши постижения", заяви на церемонията президентът Радев.

13
1693
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
13
 Видими 
20 Февруари 2018 22:22
Образованието ни е в джаза, какви ордени, медали и огърлиета, бля!
20 Февруари 2018 22:25
Плевнелиев наруши почти вековната традиция наградите за образование и наука да се дават на 24 май.
Р. Радев, кой знае защо, не я възстановява.
20 Февруари 2018 22:35
Знае ли човек ? Може да искат плавен преход вместо награждаване на 24 май - това да става в Денят на джендъра ?
То не беше Хелоуин, Денят на любовта, някъде изчезна Трифон Зарезан , Денят на Европа - вместо Денят на Победата и кви ли не още прогресивни празници , в опит да се заменят традициите български .
20 Февруари 2018 22:43
Някой може ли да каже тия шестимата, какво аджеба са допринесли за БГ?
Това: принос във военномедицинското дело, утвърждаване на престижа на страната ни по света в областта на образованието и науката, развитието на българската образователна система, принос в областта на образованието и науката, абсолютно нищо не ми говори.
В какво се състои техният принос, утвърждаване и развитие?
20 Февруари 2018 23:04
Като гледам образованието и науката отвътре си мисля: Явно стойността на получените награди (две за лев и една бакшиш) съответства напълно на постиженията на наградените.
20 Февруари 2018 23:14
Някой може ли да каже тия шестимата, какво аджеба са допринесли за БГ?
Това: принос във военномедицинското дело
Не знам. Но можем да поразсъждаваме. Човекът е гастроентеролог. Прави горни и долни ендоскопии на храносмилателния тракт. Във ВМА се лекуват политици, генерали и др. високопоставени личности. Така че може би приносът му се изразява в майсторско бъркане в някое високопоставено дупе.
20 Февруари 2018 23:14
Бобърче, забрави зелените чУрапи, бе рожбо.
20 Февруари 2018 23:22
Явно стойността на получените награди (две за лев и една бакшиш) съответства напълно на постиженията на наградените.

ВИЦ (от времето на СССР)

Партийният секретар на завода казва на Рабинович:
- Искаме да те наградим за 1 май. Какво предпочиташ - значка "Ударник на комунистическия труд" или премия 100 рубли?
Рабинович пита:
- Колко струва значката?
- Две рубли.
- Тогава предпочитам значка и 98 рубли.
20 Февруари 2018 23:59
Бобърче, забрави зелените чУрапи, бе рожбо.

Не съм забравил.
Коментирам наградените.
Много постна информация в стил: Приключенията на добрия войник Швейк през Световната война.
“Установи се, че в списъка на предложените за награждаване и на действително наградените със сребърни медали не фигурираше никакъв Тевелес. Дали обаче пехотинецът е бил произведен в чин подофицер през време на белградската акция, беше съвършено невъзможно да се установи, тъй като цялата шеста бойна рота заедно с офицерите си беше изчезнала при църквата „Света Сава“ в Белград. В дивизионния съд Тевелес се оправдаваше с това, че наистина му бил обещан големият сребърен медал и затова той си го купил в болницата от един босненец. Що се отнася до школнишките отличителни знаци, той си ги бил пришил в пияно състояние и продължил да ги носи, защото не бил изтрезнявал от тогава, тъй като организмът му бил изтощен от дизентерия.“
21 Февруари 2018 00:17
нае ли човек ? Може да искат плавен преход вместо награждаване на 24 май - това да става в Денят на джендъра ?
То не беше Хелоуин, Денят на любовта, някъде изчезна Трифон Зарезан , Денят на Европа - вместо Денят на Победата и кви ли не още прогресивни празници , в опит да се заменят традициите български .

Някои наистина си представят, че светът е механика, и че това може да стане по такъв начин. Но не е, само дух може да победи дух, а те го нямат.
No pasaran.
21 Февруари 2018 12:27
Преди 28 години награждаваха за по-различни приноси:
http://www.zora-news.com/index.php?option=com_content&view=article&id=6920:2018-02-15-17-48-20&catid=682:broi-07-2018&Itemid=131
Д-р инж. Радославка КАЗАНДЖИЕВА
За развитието на човечеството няма малки и големи народи.
Всеки народ може да има принос в общочовешкото развитие. Имаме ли и ние принос в този процес? (в посочените по-долу примери данните се отнасят към 1986 г., а страните са с наименованията си по това време).
1. Разработеният и внедрен „Метод за леене с противоналягане“, известен не само у нас, но и в много други страни като „Метода на Балевски – Димов“, е постижение с революционни последици за леярската техника и технология и за металознанието като отрасъл. Произведени са над 20 хил. т алуминиеви отливки и над 250 оригинални машини за промишлено прилагане на метода. Методът получава признание в СССР, Италия, ФРГ, Унгария, Полша, Румъния, Канада и др. Във Франция е създадено българско предприятие, което произвежда с български машини и по българската технология 250 хиляди алуминиеви джанти за леки автомобили годишно.
2. Помни ли се все още името на Никола Райков Белопитов, с изключителен принос в създаването и развитието на нашата, родна електропромишленост?
Създадено от него изобретение решава проблема със смущаващите шумове в слаботоковите съоръжения. Друго негово и на колектива, с който работи, изобретение - „Метод и съоръжение за механизирано електроискрово напластяване на благородни, твърди и други материали“ е защитено с патенти в страни като САЩ, Франция, ФРГ, Италия, Швеция и др. и методът е известен в световната практика като „Метод на Белопитов“.
3. С развитието на машиностроенето в първостепенна задача се превърна създаването и усвояването в производството на комплектни задвижвания за металорежещи машини с цифрово-програмни устройства (ЦПУ) и за роботиката.
Колектив от Института по електропромишленост, в тясно сътрудничество със специалисти от заводите-производители „Динамо“ - Сливен, „Найден Геров“ - Русе и „Елпром“ - Троян, разработиха оригинални технически решения, защитени с 13 авторски свидетелства.
Създадените комплектни електрозадвижвания, освен в металорежещите машини с ЦПУ, намират приложение и при комплектуването на трансманипулаторите за складова техника и промишлените роботи в тежкото машиностроене. Осигурени са основните технически средства – сервозадвижванията, необходими за автоматизацията и роботизацията на нашата промишленост.
Променя се и структурата на промишлеността, като се преминава от производство и износ на единични изделия към производство и износ на комплектни системи с вложена висока наукоемкост и намалена металоемкост. Тук не може да не бъдат споменати имената на старши научните сътрудници Панчо Дундаров (с 21 изобретения, 4 от тях патентовани в чужбина), Енчо Попов (60 изобретения и повече от 20 патента в страни с развита промишленост), Румен Апостолов, Георги Георгиев, научните сътрудници Румен Атанасов (36 изобретения), Кръстю Станилов, проф. Христо Кацаров и др.
4. Български стъпални регулатори на напрежение работят в 35 страни от четири континента и заслуга за това има старши научен сътрудник 1-ва степен инж. Тони Драгомиров и колективът, с който той работи.
Създадени са серии от стъпални регулатори, като в тях са внедрени над 100 изобретения и това отрежда челно място на страната ни в света, както и специализация в производството им по линия на СИВ (Съвет за икономическа взаимопомощ, икономическа организация на социалистическите страни, съществувала от 1949 до 1991 г. - Бел. ред.).
Заводът за трансформатори в София е най-големият им производител сред специализираните фирми в света. Постигната е и продажба на лиценз за една от сериите на индийска фирма, клон на американската корпорация „Дженеръл Електрик“.
5. Българската система „Изаплан“ - за планетарно подаване на непрекъснат електрод при заваряване, създадена от Давид Самоковлийски и колектив, намира добър прием в много страни по света. Системата „Изаплан“ е отличена със 7 златни медала на международни изложби.
На световното изложение за заваръчна техника в гр. Есен, ФРГ, през 1977 г., “Изаплан” е призната за едно от най-големите постижения след създаването на покритите електроди.
През 1981 г. в Детройт е включена в листата на двадесетте най-представителни разработки, показвани в САЩ.
Давид Самоковлийски е автор на 23 изобретения, като за някои от тях са издадени 75 патента в 18 страни. Лицензии са продадени във ФРГ, САЩ, Швеция и Франция.
За качествата на системата „Изаплан“ говори и записаното в протокол на независимата изпитвателна лаборатория „Юнайтед лаборатори“, САЩ, а именно: „Изаплан“ превъзхожда. До 1989 г параметрите на българските изделия не могат да бъдат достигнати от нашите фирми, защото дори не сме ги заложили в програмите си“.
6. Около 10 млн. т електростомана годишно в света се произвежда с електроди, изработени по метода на българския изобретател Александър Вълчев.
Създадени са нови, напълно автоматизирани високопроизводителни машини за нанасяне на защитното покритие. Единадесет страни в света, между които СССР, ЧССР, Англия, ФРГ, Канада, Швеция и Франция закупуват лиценз от България и работят по технологията на Александър Вълчев и неговия колектив.
7. Българската технология „Преномит“, дело на изобретателя Георги Митов, създава ново направление в развитието на текстилната наука и практика.
Методът „Преномит“ е отличен със златни медали на изложения в Пловдив, Загреб, Женева, Брюксел. За него са издадени над 40 патента в много страни в света, а за пет от тях са продадени лицензии на фирмите „Гемил и Дънсмур“, Англия, и „Заурер-Алма“, ФРГ. Произведената по лиценза машина на фирмата „Заурер-Алма“ през 1981 г. е обявена от специализираните списания за машина на годината.
8. Нови предачни технологии, нови машини, нови асортименти прежди, платове и трикотаж – така накратко може да се обобщи резултатът от творческата дейност на изобретателя Митко Димитров. Той заменя традиционните класически вретена и „преде“ по нов начин – не чрез усукване на влакната, а чрез слепване чрез широко известната и революционна технология „Предима“.
Митко Димитров е автор на 7 изобретения, като четири от тях са патентовани в 27 страни. Продадена е лицензия на италианската фирма „ЧИТ“.
9. На базата на създадения от българския изобретател Борис Македонски метод за абразивно-магнитна обработка (АМО) са разработени и внедрени принципно нови металорежещи машини от серията АМО с различно предназначение - за обработка на външни и вътрешни ротационни повърхнини, на равнинни и други повърхности.
Тези машини предизвикват интерес сред много водещи фирми в света. Японските специалисти откриват принципно нова възможност за окончателна обработка на корпусите на милионите часовници, които се произвеждат в страната им. Фирмата „Тойо Кеймазей“ закупува от България „ноу-хау“, за да произвежда машини с широко предназначение.
Още едно признаване за българската технология е създаденото българо-японско дружество „Тохбу-М.Х.“ за производство и реализация на български машини.
Разработката АМО е отличена със златни медали на редица изложения, а през 1985 г. на изложбата „Изобретено в София“ получава златния медал на Световната организация за интелектуална собственост.
10. Цианакрилатните, или т. нар. секундни лепила, създадени от проф. Кабаиванов и неговите сътрудници, са широко известни в практиката под наименованието „Каноконлит“. Техни главни предимства са универсалната адхезия, високата скорост на залепване, голямата якост на лепилната връзка, опростената технология.
Този адхезив се среща в различни разновидности. „Каноконлит Е“ е с голямо приложение в електрониката, електротехниката, приборостроенито, фината механика и оптиката, космическите изследвания. „Каноконлит Б“, или медицинско тъканно лепило, се използва успешно и има редица предимства пред зашиването на различни живи тъкани и органи. „Каноконлит Т“ се отличава с повишена устиойчивост на лепилната връзка в широк температурен интервал.


21 Февруари 2018 12:34
Президентът Румен Радев награди шестима учени с държавни ордени

Браво на нашия президент.! Дано никой от тях не се откаже от наградата си като Доган от наградата му от Гоце
21 Февруари 2018 12:34
Неприятно повторение.Авторът няма вина
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД