×

Здравейте, по повод новата страница на в. "СЕГА" ви молим да прегледате информацията, която сте въвели за вашия потребителски профил. При стартирането на новия сайт ще бъдат прехвърлени единствено потребителите, които са потвърдили имейл адреса си. Ще виждате това съобщение, докато не потвърдите вашата информация. Имейлът, който сте използвали за създаването на този потребителски профил е:

(Ако полето е празно, значи нямате въведен имейл адрес и при прехвърлянето на новата страница ще изгубите акаунта си.)


Потвърди по-късно Потвърди СЕГА
:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Тръмп: Барак Обама щеше да бъде определен като герой, ако беше организирал срещата с Ким Чен-ун
Пекин определи като „изнудване“ заплахите на САЩ за нови търговски санкции и обещаха твърд отговор
Нивата на реките в София се понижават
Наводнение в подлеза на СУ Св."Климент Охридски"
СТАТИСТИКИ
Общо 385,344,436
Активни 1,480
Страници 57,855
За един ден 1,302,066

България почита 145-ата годишнина от гибелта на Васил Левски

 
В цялата страна започнаха честванията по повод 145-ата годишнина от гибелта на Васил Левски. Късно снощи в родния му град Карлово хора сведоха глави в знак на дълбока признателност към делото на Апостола свободата. Паметта на Левски беше почетена с едноминутно мълчание.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов прие почетната рота на 61-ва Стрямска механизирана бригада. Церемонията завърши с възпоменателна заря. Поклонението пред великия българин продължава и днес с поднасяне на гирлянд на славата, венци и цветя пред паметника в родния му град.

„Апостола ни е нужен, нужен не по-малко, отколкото беше нужен на нашите предци. Не по-малко нужен ще бъде и на поколенията след нас. Нека днес, скъпи съграждани, да отдадем нашата признателност и да склоним глава пред паметта на Левски и загиналите за националното освобождение”, заяви кметът на Карлово Емил Караиванов.

Днес традиционно ще бъдат поднесени венци и цветя на паметника на Левски в София – на мястото, където на 18 февруари 1873 г. Васил Иванов Кунчев е обесен.
9
598
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
9
 Видими 
19 Февруари 2018 07:20
Дълбок поклон Дяконе !!!
19 Февруари 2018 08:44
С течение на времето всичко тайно на този свят става явно. Това важи и за Левски.

Това, което знаем за него, е един безкрайно ласкателен национален автопортрет, създаден с цел повишаване на българското самочувствие.

В действителност ... Този портрет няма нищо общо с действителността. За нея - четете повече първоизточници. Четете протоколи от разпитите на Левски, четете спомените на Стояно Заимов, четете по-смели съвременни автори като Иван Д. Стоянов и неговото есе "Васил Левски - идеал или идол" на ids777.wordpress.com и си правете изводите сами.
19 Февруари 2018 08:48
Обесването на Васил Левски

О, майко моя, родино мила,
защо тъй жално, тъй милно плачеш?
Гарване, и ти, птицо проклета,
на чий гроб там тъй грозно грачеш ?


Ох, зная, зная, ти плачеш, майко,
затуй, че ти си черна робиня,
затуй, че твоят свещен глас, майко,
е глас без помощ, глас във пустиня.


Плачи! Там близо край град Софùя
стърчи, аз видях, черно бесило,
и твой един син, българùйо,
виси на него. Със страшна сила.


Гарванът грачи грозно, зловещо,
псета и вълци вият в полята,
старци се молят богу горещо,
жените плачат, пищят децата.


Зимата пее свойта зла песен,
вихрове гонят тръни в полето,
и студ, и мраз, и плач без надежда
навяват на теб скръб на сърцето.
19 Февруари 2018 08:51
Чоловек
19 Февруари 2018 08:44Протоколите сме ги чели. Но и Ботева сме чели:

...Пиша ти, приятелю, че аз останах тука (Букурещ) с намерение да стана учител на българското училище; но силно се излъгах. Достигнах до такова жалостно положение, което не можа ти описа. Живея съвършено бедно, дрипите, които имах, се съдраха, и мен ме е срам да изляза деня по улиците. Живея на самия край в Букурещ в една ветраничава воденица, заедно с моят съотечествиник, Васил Дяконът. За препитанието ни не питай, защото едвам на два и три деня намираме хляб да си уталожим гладът... Тие дни мисля да държа сказка в читалището „Братска любов”, но как ще да се явя, не зная! При сичкото това критическо положение, аз пак си не губя дързостта и си не изминявам честното слово... Приятелят ми Левски, с когото живеем, е нечут характер. Когато ние се намираме в най-критическо положение, то той и тогава си е такъв весел, както и когато се намираме в най-добро положение. Студ, дърво и камък се пука, гладни от два или три деня, а той пее и се весел. Вечер додрдето ще легнем – той пее; сутринта, щом си отвори очите, пак пее. Колкото и да се намираш в отчаяност, той ще те развесели и ще те накара да забравиш сичките тъги и страдания. Приятно е човеку да живее с подобни личности!!...


19 Февруари 2018 09:24
Въпросното писмо на Ботев е фалшификат, създаден от Захари Стоянов.

Левски и Ботев никога не са се срещали в живота си. Но на Захари му е било необходимо да създаде "прижизнен" положителен отзив за Левски, а такъв не е имало. Затова и измайсторил въпросното писмо на което се позовавате.

Единствения наистина прижизнен отзив за Левски принадлежи на един от братята Георгиеви Христо (другият, както знаете, е Евлоги) и звучи така: Дяконът е онзи, който праща фалшивите писма на Райнов… Дяконът е същият като Райнов, и двамата за пари биха продали и бащите си.”

Е, ако се има предвид че Левски е подготвял убийсто на същият този Христо, може и да не е бил напълно обективен.
19 Февруари 2018 09:41
Приятелят ми Левски, с когото живеем, е нечут характер.

Днешна България би ги нарекла ... какъ бѣше ... а, да, гендъри.
19 Февруари 2018 13:54
С ИЗВИНЕНИЕ (ЗА ДЪЛЖИНАТА И ДИДАКТИЧНОСТТА) КЪМ ДОМАКИНИТЕ (от онлайн изданието «СЕГА», - http://www.segabg.com/), И КЪМ ЧЕТЯЩИТЕ КОЛЕГИ (надявам се да има и такива):


19-ти ФЕВРУАРИ – НАЙ-БЪЛГАРСКИЯ, ПОКОЛЕНЧЕСКО_ИСТОРИЧЕСКИ, СИМВОЛЕН ДЕН.


= ДЕН - ЧИСТИЛИЩЕ (но не и сметище), пред Бесилото_кончина на жизнения път на Единствения КАНОНИЗИРАН, без попчета, цръкви, свещи, тъмян, икони и олтари, във Всяка фибра от душата, на Всеки от милионите, простосмрътни, конкретно_исторически, паметно_признателни (а не «класически» и/или нео_класически - «модерно» роболепни, кинти поклонници ) за... ЖЕРТВО_ПОЛОЖЕНАТА БИТКА, за Освобождаването на Българския народец от пет вековното турско иго, от Непрежалимия син на Майка България – Същинския Герой и Безсребърник - ВАСИЛ ИВАНОВ КУНЧЕВ – ЛЕВСКИ.

= ДЕН - МЕРИЛО, за човешко_цивилизационната стойност в живия-живот на Народеца, на Човечеца в Тааа държава, на материалните и духовни резултати както от държавно_властническите действия и бездействия, така също и от конкретно_човешките дейности.

= ДЕН – ИЗПОВЕД (из последната песен на Христо Ботьов Петков – Ботев, «Обесването на Васил Левски»; август 1876 г.; двадесет и втори брой на вестник «България»; https://lira.bg/archives/17511):

«... ти плачеш, майко,
затуй, че ти си черна робиня;
затуй, че твоят свещен глас, майко,
е глас без помощ, глас във пустиня!

... Плачи! Там близо до град София
вида аз стърчи черно бесило.
И твоят един син, Българио,
виси на него… Със страшна сила ...» .


= ДЕН – ЗЕВЕТ:

- • 1): - Васил Иванов Кунчев – Левски: «Народее, ... Времето е в нас и ние сме във времето. То нас обръща и ние него обръщаме (из Писмо до Панайот Хитов, 10.V.1871 г. » ???

- • 2): Паисий Хилендарски: «... някои (например, се англо_саксончат, … вметката в скоби – моя, Й.В.) не обичат да знаят за своя български род, а се обръщат към чужда култура и чужд език ... «О, неразумни и юроде! Поради что се срамиш да се наречеш Българин …»

(Из «История славянобългарска», чието оригинално заглавие е «Исторїѧ славѣноболгарскаѧ»; чуй - http://istoriata.bg/listen/part1.html ; © 2012 - 2017 New Age Studio)»;


- • 3): - Христо Ботьов Петков – Ботев (из «Борба»:

«... «Богат е», казва, пък го не пита
колко е души изгорил живи,
сироти колко той е ограбил
и пред олтарят бога измамил
с молитви, с клетви, с думи лъжливи.

И на обществен тоя мъчител
и поп, и черква с вяра слугуват;
нему се кланя дивак учител,
и с вестникарин зайдно мъдруват,
че страх от бога било начало
на сяка мъдрост...».

- • 4): - Христо Ботьов Петков - Ботев (из «Знаеш ли ти кои семе ние?» :

« … Имаш ли чест и совест? - Тамам си намерил за какво да ме разпитваш! Знаеш ли ти, че аз съм променял знамето знамето си пет-шест пъти? Аз съм ставал и грък, и цинцарин, и румънин, и циганин, и арменец, за да угодя на своите страсти. За мене народността, вярата, народолюбието и честността за празни неща. Дето има да се пие, да се яде и да се весели, там съм и аз. Ако казвам, че съм народолюбив, то имам на умът си съвсем друго, - аз искам да заповядам и да ми се покоряват".
… Който е умен човек, той трябва да се показва като патриотин, но да не жертвува нищо; а който е още по-умен, той трябва да се ползува от народните слабости. Аз зная множество «честни патриоти», които въртят своята търговийка с народни сълзи; а никой не казва за тях, че са злодейци. У когото са паричките, той е прав и честен...».

- • 5): - Христо Ботьов Петков – Ботев (из «В механата»:

«…грабят от народът гладен,
граби подъл чорбаджия,
за злато търговец жаден
и поп с божа литургия!
Грабете го, неразбрани!
Грабете го! КОЙ ви бърка ...».

- • 6): - Петко Рачов Славейков (из «Вярата и надеждата на българина към Русия»:

«... Немци, френци, англичани наши са враждебници, дружни с нашите тирани, с нашите изедници. Спекуланти са омразни - интерес им покажи, че да виж дела проказни и чифутски в тях лъжи...» ;

- • 7): - Стоян Михайловски (из баснята «Гайдарят-цар»:

«...В царството на тиквите кратуната е цар».

- • 8): - Гео Милев (из «Ли/ри/чни отклонения»; http://webstage.bg/li-ri-chni-otkloneniya/3636-lazhata-lazhe-lazhata-upr... ):

«... ЛЪЖАТА – ЛЪЖЕ, ЛЪЖАТА – УПРАВЛЯВА, ЛЪЖАТА КРАДЕ... ».


- • 9): - Христо Кърпачев (из стих. «Чавдарци»:

«Земята на Ботев и Левски
отново е робска земя…
Министри продават народа,
палачи ... "


- • 10): Генерал Румен Радев (президент на Република България):

«... За Васил Левски родолюбието не е трапеза, а мисия. Тежко е да го констатираме, но днешната българска политика е печалното отрицание на онова кредо на Апостола. Оттам и бедите ни ...».

(Из словото му, по случай , 180-та годишнина от рождението на Апостола на Българската Свобода – Васил Иванов Кунчев – Левски;18.07.2017; https://www.24chasa.bg/novini/article/6343728).

= ЗЪЛ (но достоверен) ИЗВОД:

Никой, не е в състояние да Ни излекува (исторически паметни за българския народец са двата БЕЗ_УСПЕШНИ опита - 1878 и 1944 г.г., на братския нам, руски, славянски, християнски народ – на неговата държава и армия ) от злокачествения, имущуствено предпоставен (сериозните автори го определят като «класово_антагонистичен“, тумор - «Роболепното, Народ, Отчесво, Майце и Родина продажно, КИНТИ и ВЛАСТ – ВЛАСТ И КИНТИ поклонничество, на власт и народна пара яко_папкащата, и... конкретно_исторически, народна пот и кръв лочещата, елитарна, ту_земна, двукрака сган»?!...

... Нарицателен, социален тумор битуващ в народните, поучителни, прозични, поуповествования, като – «Хаджи Иванчо, хаджи Пенчовщината» ?!...
... Он (хаджи Иванча, де), `одилия, и на «Божи гроб“, да му удари, поне един християнски, молитвен кръст Е (символно казано) «гъвкав в кръста“ , «модерно извисен» (над повседневните тегоби на народеца) интелектуалец от нашенски произход. Който, в качеството си (в онзи конкретно_исторически момент) на турско мекере (от състава на Османския меджлис - 1868 до 1877 година), на 14 януари 1872, като член на Софийската извънредна следствена комисия собственоръчно, удостоверява с подписа си, редовността на смъртната присъда на османлийте, над ВАСИЛ ИВАНОВ КУНЧЕВ – ЛЕВСКИ?!...

... И (как ми се иска, поне това да не е истина, но... уви), същото това турско мекере, като депутатин в Учредителното събрание на Княжество България на 16.04.1879 г. подписва ... и фаворизираната, от настоящия бг демократлък, но и ... суспендираната, за десетилетия, от бг. роял_фашистката, про_германистанска, царска власт (тоест от неговия, на бг настоящия демократлък де, ... генетичен материал) на Кобур-г-Готините - «Търновска конституция»?!...


*** ПОСЛЕСЛОВ (епитафия на вчерашния, днешния, и утрешния бг демократлък) :

«Спи, Дяконе! Не се събуждай!
Остани в незнайния си гроб!
Добре си ти... От там не виждаш
съдбата на достойния ни род.

Не виждаш майките,които днес не раждат.
Стариците край кофите за смет.
Бащите със джобове празни,
в ръцете с куфари и здравец за късмет.

Децата ни са вече на изчезване.
Селата мъртви. Пусти градове.
Строим хотели, паркинги, гаражи...
Край просяка минава БееМВе.

На «пътя към Европа" се продават
в ръцете с кукли малките моми.
Те детството си в сънища сънуват.
Стаена скръб в очите им гори.

Спи, Дяконе! Не се събуждай!
Добре си там под тази черна пръст.
Завиждам ти за туй, че не дочака
мечтите си, разпънати на кръст».

/ «Писмо до Левски» , автор, Златина Великова; by http://www.poznanie.dir.bg on Friday, February 18, 2011 at 12:11pm/.


19 Февруари 2018 14:59
Дълбок поклон Дяконе !!!Поклон!
19 Февруари 2018 15:01
В действителност ... Този портрет няма нищо общо с действителността.

Такива простотии изобщо не ми се четат!Ходи в друг сайт да ги ръсиш!!!
Две мнения и двете простотии!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД