:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
От Фонда предупреждават, че демографската ситуация може да доведе до рискове пред фискалната система
Те приеха и, че той ще се избира с явно гласуване
В училище остава водещ критерият за уседналост
Тръмп предложи въоръжаването на учителите, за да се спрат разстрелите
Вашингтон официално обвини Москва и Дамаск за нападенията в Източна Гута. Русия иска свикване на СС на ООН
Те са намерени след убийството на дядо им
СТАТИСТИКИ
Общо 369,591,733
Активни 1,702
Страници 92,273
За един ден 1,302,066

Според МЗ проблемът в детската кардиохирургия е лошо управление

Няма риск от закриване на Клиниката по детска кардиология и кардиохирургия в Националната кардиологична болница, проблемът е как лечебното заведение управлява приходите си, коментира пред БНТ здравният зам.-министър Жени Начева. Преди седмица от болницата обявиха, че единствената у нас подобна клиника е пред затваряне заради дълг от 500 хил. лв. и липса на медицински сестри, а родители насрочиха протест за 17 февруари пред парламента.

"Изненадващо е недоволството. Няма недофинансиране, болницата няма просрочени задължения. Според нас в МЗ проблемът основно е в начина на управление и на преразпределение на ресурсите в лечебното заведение", коментира Начева.

"Цялостно трябва да се промени начинът на управление на болницата - като човешки ресурси, оптимизиране на дейностите, на използването на сградния фонд, на използваемостта на леглата. Клиниката по кардиохирургия за възрастни и съдова хирургия имат използваемост на леглата около 30-40%. В детската кардиохирургия и кардиология използваемостта на леглата е над 63%. Това показва, че тези звена са най-добре работещите и именно те следва да бъдат подкрепени", обясни зам.-министърът.

"Факт е, че има лечебни заведения с аналогичен предмет на дейност, които формират просрочени задължения, и други лечебни заведения, които не формират просрочени задължения. Това показва, че управлението на средствата от здравната каса е въпрос наистина на управленски решения в самите лечебни заведения. А това, че механизмът на финансиране по клинични пътеки има и своите недостатъци, е факт. Както знаете, министърът на здравеопазването обяви, че ще се работи по нов модел. Но той ще важи за 2019 г.", припомни Начева.ПРОТЕСТ

От Националното сдружение на общинските болници пък обявиха, че обмислят нов протест, след като предният преди месец не даде резултат и нито едно от исканията им начело с отпускане на целева субсидия от 30 млн. лв. не беше изпълнено. Оттам предупреждават, че ако не получат повече пари и не се променят правилата, по които работят, ще започнат фалити.
490
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД