×

Здравейте, по повод новата страница на в. "СЕГА" ви молим да прегледате информацията, която сте въвели за вашия потребителски профил. При стартирането на новия сайт ще бъдат прехвърлени единствено потребителите, които са потвърдили имейл адреса си. Ще виждате това съобщение, докато не потвърдите вашата информация. Имейлът, който сте използвали за създаването на този потребителски профил е:

(Ако полето е празно, значи нямате въведен имейл адрес и при прехвърлянето на новата страница ще изгубите акаунта си.)


Потвърди по-късно Потвърди СЕГА
:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Пет милиона души се събраха на предизборния му митинг в Истанбул
Липсата на реформи на Дъблинското споразумение е опасна за България, каза вицепрезидентът
Кочинката няма да издържи, твърди Христо Иванов
За гостуващите фенове първенството е празник, но за местните бяха въведени строги ограничения
Наводнение в подлеза на СУ Св."Климент Охридски"
СТАТИСТИКИ
Общо 385,914,336
Активни 1,317
Страници 73,030
За един ден 1,302,066

Всяко шесто училище няма медицинска сестра

Във всяко шесто училище у нас няма назначена медицинска сестра. Това става ясно от думите на зам. просветния министър Таня Михайлова пред БНР. Според изнесените от нея данни с медицинско лице в момента разполагат 2013 учебни заведения. Общо школата у нас са около 2400, което означава, че в останалите 387, или в около 16%, няма подобни специалисти.

По закон във всяко училище с над 800 ученици задължително трябва да има медицинско лице - лекар или медицинска сестра. За малките учебни заведения може едно медицинско лице да обслужва няколко училища. Въпросните специалисти работят по договор, сключен с кмета на съответната община. В малките населени места обаче недостигът на такива кадри е особено остър. "Практиката по тези места е, че един медицински специалист обслужва няколко заведения, което естествено не позволява той да е през цялото време в едно заведение на разположение на децата. Проблемът вече се пренася и в големите градове по отношение на липсата на медицински сестри основно. Какво да говорим за малките - където почти изцяло липсват на места", коментира Теодора Дачева, зам. изпълнителен директор на Националното сдружение на общините (НСОРБ). По нейни данни 80-90% от училищата и детските градини у нас са осигурени с медицински специалисти.

Общините предлагат редица социални придобивки като безплатни квартири и други облекчения, за да привлекат медицински персонал на работа, но не навсякъде това има успех. "Там, където няма медицинска сестра, се полагат усилия да се обучи персоналът поне на умения за оказване на първа спешна медицинска помощ, докато се включи здравната система", заяви тя. Според нея лекарите в училищата са много малко, защото заплащането не отговаря на квалификацията им, а и в школата те нямат поле за развитие.

УСЛОВИЯ

От НСОРБ настояват да се определи максимална граница от брой ученици, за които може да отговоря един медицински специалист, а не както е в момента - да се залага минимален брой деца, при който да се назначава медицинско лице.БЮДЖЕТ

За т.г. за медицинско обслужване в здравните кабинети в школата и забавачките са предвидени 48 млн.лв., които са определени на брой дете и ученик, става ясно от отговори на финансовото министерството до БНР.
680
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД