:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 274
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Президентът Радев подкрепи изграждането на транспортен коридор „Персийски залив - Черно море”

 
Перспективите за насърчаване на двустранния обмен между България и Армения в икономиката, инвестициите, технологиите, образованието и туризма бяха във фокуса на срещата на президента Румен Радев с неговия арменски колега президента Серж Саргсян в Ереван, съобщиха от пресслужбата на президентската институция.

По покана на президента Саргсян, президентът Радев е на държавно посещение в Армения и в ръководената от него делегация са министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, народни представители от парламентарната Група за приятелство България-Армения в 44-ото НС, представители на работодателски организации и на деловите среди.

Двамата държавни глави бяха единодушни, че подписаното Споразумение за всеобхватно и засилено партньорство на Европейския съюз и Армения ще създаде предпоставки и за всестранното развитие на двустранните отношения и призоваха за повече прагматизъм в диалога между институциите и бизнеса от България и Армения. В присъствието на президентите Румен Радев и Серж Саргсян бяха подписани двустранни споразумения в различни области: за взаимна защита и обмен на класифицирана информация; Програма за сътрудничество в областта на културата за периода 2017-2019 г.; Спогодба за регулиране на трудовата миграция; Споразумение за сътрудничество в областта на информационните технологии и съобщенията.

През юли т.г. България ще бъде домакин на Българо-арменски бизнес форум, по време на който ще бъдат обсъдени конкретни проекти от взаимен интерес, а в резултат на подписаните днес споразумения утре в Ереван ще бъде подписан и Меморандум за сътрудничество между Асоциацията на индустриалния капитал в България и Съюза на работодателите в Армения. Споразумението ще улесни достъпа на арменски професионалисти до трудовия пазар у нас, както и двустранния технологичен обмен, беше подчертано на срещата.


Развитието на регионалната транспортна, енергийна и дигитална инфраструктура, която свързва държавите от Черноморския регион и Кавказ, е задължително условие за постигането на ръст в търговията и туризма, беше позицията на двамата президенти. Румен Радев и Серж Саргсян изразиха подкрепата на България и Армения за изграждането на мултимодалния транспортен коридор „Персийски залив - Черно море”, който ще улесни достъпа до нови пазари за държавите от нашия регион. Обсъдена беше и възможността за създаването на пряка въздушна линия София-Ереван.


„Приоритет на Българското председателство на Съвета на ЕС е европейската перспектива на Западните Балкани, но България е изключително ангажирана и с Източното партньорство на Европейския съюз. За нас от съществено значение са както сигурността, така и развитието на отношенията с държавите от Черноморския регион и Кавказ“, подчерта Румен Радев.


Българският държавен глава определи въпроса за Нагорни Карабах като изключително важен не само за Армения, но и за целия регион. „Този конфликт може да бъде разрешен само чрез мирни преговори чрез посредничеството на Минската група на ОССЕ и съпредседателите Русия, Франция и САЩ, със съдействието на Европейския съюз, и много важно чрез активния диалог между държавните глави на Република Армения и Република Азербайджан, който диалог считаме, че трябва да се основава по-малко на емоции и повече на здрав разум, каквато е и общата позиция на ЕС“, категоричен беше Румен Радев.
16
2078
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
16
 Видими 
12 Февруари 2018 15:42
Арменският президент може ли да съдейства писмата писани до арменския поп, по съвет на европредседателската министърка, да стигат до адресата?
12 Февруари 2018 16:02
Радев подкрепи изграждането на транспортен коридор „Персийски залив - Черно море”
Подкрепата е едно нищо. Да се учи от Бай Хой, който в момента е в Азербайджан.
България очаква да започне да получава азербайджански газ от 2020 г.
Толкова много газ уредихме, че се чудя какво ще го правим. Трябва и втори хъб да се строи.
12 Февруари 2018 16:06
От какъв зор? Какви стоки ще изнасяме за Армения и Азербайджан? Всъщнос изграждането на Кримския мост и магистрала Таврида решава проблемите на средноазиатските републики, тъй като отпада проблема Азовско море. Пътят към Европа се съкръщава със стотици километри.
12 Февруари 2018 16:10
vrana

Всъщнос изграждането на Кримския мост и магистрала Таврида решава проблемите на средноазиатските републики, тъй като отпада проблема Азовско море. Пътят към Европа се съкръщава със стотици километри.

Всъщнос, не си погледал наскоро картата, нали?
12 Февруари 2018 16:11
Penchobre12 Февруари 2018 15:42
Арменският президент може ли да съдейства писмата писани до арменския поп, по съвет на европредседателската министърка, да стигат до адресата?

Докато президентът е в Армения, премиерът даде интервю за Азербайджан
Автор: Гласове

Навръх двудневното държавно посещение на президента Румен Радев в Армения, премиерът Бойко Борисов даде интервю за азербайджанската информационна агенция "Тренд". Двете страни от години са в конфликт заради спорната територия на Нагорни Карабах. "България е заинтересована от реализацията на стратегическите енергийни и транспортни инфраструктурни проекти като „Южен газов коридор“, които свръзват Европа и Азербайджан, казва Борисов в интервю за азербайджанската агенция. По думите му, България очаква да започне да получава азербайджански газ от 2020 г.
12 Февруари 2018 16:12
Като част от културната програма е хубаво Радио Ереван да направи съвместно с БНР предаване "Вие питате, ние отговаряме"...
12 Февруари 2018 16:21
То не са газопроводи, хъбове, пътища на коприната, коридори и какво ли не, които ще минават през България. Ще стане голяма навалица.
12 Февруари 2018 16:23
тиа наште държавни мъже съвсем ме объркАха. ний, ся, турция ли ше вкарваме в ес, или ше пазаруваме азерски газ от армения през грузия и черно море?
12 Февруари 2018 17:03
Forza NATO
Всъщнос, не си погледал наскоро картата, нали?

Не съм чул картата на света да се е променила, насам, от последния ледников период. Наистина свидомитите издълбаха Черно Море, но Грузия няма дълбоководно пристанище на черноморския бряг. Да не говорим, че никой няма да претоварва стоки на морски транспорт, когато има по-кратък път.
12 Февруари 2018 17:09
Тая визита е малко съмнителна .
Саргсян е най-лоялния към жужо във външнополитическото му обкръжение .
Някакъв хабер от жужо за Радев има ? Какъв газ, кви пет лева там ?
Мяза на хибридна атака ? Де ги евроатлантическите стражи ?
12 Февруари 2018 18:40
Ако се обединим с Армения, Турция ще изпадне в обкръжение , а България ще получи излаз и в Персийския залив!
Само Ормузкия проток ще ни дели от Индийския океан. Иранците да му мислат!
12 Февруари 2018 19:30
Този конфликт може да бъде разрешен само чрез мирни преговори чрез посредничеството на Минската група на ОССЕ и съпредседателите Русия, Франция и САЩ, със съдействието на Европейския съюз, и много важно чрез активния диалог между държавните глави на Република Армения и Република Азербайджан, който диалог считаме, че трябва да се основава по-малко на емоции и повече на здрав разум, каквато е и общата позиция на ЕС“, категоричен беше Румен Радев.

Сериозно изказване. Дали от Сега са го кавардисали или това е оригиналът? Какво общо в случая имат Франция и САЩ? Да не би САЩ да са влезли в ЕС или да са станали съседи с Армения? Защо примерно не са споменати Германия или Англия или други страни а ЕС като цяло?
12 Февруари 2018 20:27
Румене трябва ни сделка с Русия, Тя е с приоритет. А относно Нагорни Карабах там не сме запознати още.
12 Февруари 2018 23:07
На сержант Саргсян не му ли е нисък чинът да се вижда с нашия генерал?
13 Февруари 2018 03:36
ГенерАЛ Бънди и СержАнт Сергсян са големи симпатяги.
13 Февруари 2018 08:18
While many eyes remain on Washington's media-manufactured #TrumpRussia hysteria, the components of the One Belt One Road mega-project continue to come together. One of the underrated portions of the New Silk Road is the international north south or Persian Gulf to Black Sea transit corridor. We republish this article from the Sirius Report's Lisa published on June 29, 2017 to highlight this important project for linking Iran with Russia, gas-rich Turkmenistan and the former Soviet republics of the Caucuses -- Armenia, Azerbaijan and Georgia.

Др. президент, подкрепянето на идеята за Новия път на коприната едва ли ще се хареса на господарите на ББ. При положение, че не можеш да влияеш на политиката на България, може да се разбере идеята да пиеш един Арменски коняк, за сметка на назначените милионери.
При това се дава подкрепа на Русия, независимо от санкциите. Натисни тук
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД