×

Здравейте, по повод новата страница на в. "СЕГА" ви молим да прегледате информацията, която сте въвели за вашия потребителски профил. При стартирането на новия сайт ще бъдат прехвърлени единствено потребителите, които са потвърдили имейл адреса си. Ще виждате това съобщение, докато не потвърдите вашата информация. Имейлът, който сте използвали за създаването на този потребителски профил е:

(Ако полето е празно, значи нямате въведен имейл адрес и при прехвърлянето на новата страница ще изгубите акаунта си.)


Потвърди по-късно Потвърди СЕГА
:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Социалистите зоват 2-мата депутати-земеделци да "напуснат парламента по морални причини"
Той разпоредил изтегляне на законопроекта за автомобилната камара
Турският президент остана без мнозинство в парламента
Съоръжението било бутнато от автобус
Обещал ми е и министърът, и Валери Симеонов работи по това, твърди той
Наводнение в подлеза на СУ Св."Климент Охридски"
СТАТИСТИКИ
Общо 386,140,556
Активни 1,536
Страници 76,913
За един ден 1,302,066

Четвърт от детските градини в София са с препълнени групи

В 48 детски градини от общо 194 в София броят на децата в групите надвишава позволения максимум - 18 деца в яслена група и до 23 в градинска (с възможно превишение с до 2 деца). Това става ясно от отговор на кмета на София Йорданка Фандъкова по питане на общинския съветник Карлос Контрера ("Патриоти за София"). Причината за превишения брой деца е, че общинската наредба позволява във всяка група допълнителен прием на до 10 деца с хронични заболявания или специални образователни потребности, а освен това общината е длъжна да осигури места за всички 5- и 6-годишни, за които предучилищното образование е задължително.

Фандъкова обяснява още, че общината следи колко деца посещават групите, и данните сочели, че през октомври м.г. в яслените групи реално ходят между 5 и 23 деца, а в градинските групи - между 12 и 29. По-малкият брой на присъствие конкретно в този месец обаче може да се обясни с това, че според общинските правила родителите могат да се възползват от възможността за отлагане на посещението на новоприетите с 90 дни за ясла и с 60 дни за градина. При подготвителните групи обаче децата посещават градината много по-редовно. Родители алармираха, че групите, които посещават децата им, надхвърлят капацитета си и в тях се събират до 37 деца, за които се грижи само един учител.

Проблемът с приема в детските градини е на дневен ред покрай поредица скандали в София, а и в други градове. В столицата родители разкриха драстични разминавания в списъците, като едни и същи деца фигурират в листата на чакащите, а същевременно вече посещават градина. В бургаската детска градина "Брезичка" пък записи показаха как възпитателка посяга на децата. Оказа се, че заради големия родителски интерес групите в градината са претъпкани с деца. След като записите с насилие там бяха разпространени, от общината обявиха, че повече няма да се приемат деца над нормативно определеното.

В София минимално ограничение на броя на записаните в детските градини може да има след новото класиране за яслите и детските градини, което трябва да излезе през май. От общината предложиха да бъде намален броят на децата със специални образователни потребности и хронични заболявания в групите от позволените в момента 10 до най-много 8 деца. Ограничението обаче не се отнася за вече препълнените групи, а само за сформираните след новата кампания.

РАЗСЛЕДВАНЕ

По повод записите от "Брезичка" Районната прокуратура в Бургас е образувала досъдебно производство за престъпление по чл. 187 от НК, според който "който изтезава малолетно или непълнолетно лице, намиращо се под негови грижи или чието възпитание му е възложено, ако извършването не представлява по-тежко престъпление, се наказва с лишаване от свобода до една година или с поправителен труд, както и с обществено порицание".Гледна точка

С камерите в учебните заведения рискуваме да влезем в спирала на търсене на липсващото доверие и заместването му с технически средства, коментира по повод случая "Брезичка" просветният министър Красимир Вълчев. "Този дебат го водихме преди 6 или 7 месеца. Направихме среща с родителските организации, с учителските синдикати. Камерите по наше мнение не могат да заместят основния елемент, на който е базирана системата на образование. Това е доверие от всички ни и вземане на решение като родители да поверим на учителите децата си, и то за много години", коментира Вълчев.
1
1732
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
09 Февруари 2018 19:29
Що само софийските? Проверете ги всичките. Ама реално. И ще се изненадате. И ако има анализиращи в екипа, ще си обяснят какъв точно е проблема. Ами просто на над 25 деца в група е невъзможно да обясниш каквото и да е. Щото образователното министерство е спуснало и материал, който трябва да се приеме. Нищо, че навремето в детската градина по цял ден играхме и изучавахме природата.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД