:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Бившият кмет на Трън, ударил дете с джипа си - оправдан
СТАТИСТИКИ
Общо 382,056,880
Активни 1,216
Страници 49,309
За един ден 1,302,066

"Салон на музеите" отваря за пръв път врати в НДК

Снимк: Музеят в Исперих
И артефакти от музея в Исперих ще намерят място на изложението в НДК.
3-5 мартСпециална селекция от сбирките на столични и регионални музеи и галерии ще бъде показана на първия "Салон на музеите" в НДК. Той ще се проведе в периода 3-5 март, когато на площ от повече от 500 кв. м във фоайето на третия етаж ще бъдат представени близо 40 музея и няколко галерии от всички краища на България.

Идеята е на едно място да бъдат представени реплики на шедьоври, както и различни щрихи от дейността на българските музейни институции, които имат ключова роля в популяризирането на богатото културно-историческо наследство на страната ни. Сред участниците в "Салона" са археологически, етнографски, исторически, регионални и къщи-музеи от София, Пловдив, Русе, Благоевград, Смолян, Перник, Враца, Карлово, Сопот, Силистра, Исперих, Асеновград, Велинград, Свиленград и др. Свои произведения ще покажат и Националната художествена галерия, Градската художествена галерия "Борис Георгиев" във Варна, както и Художествената галерия в Русе.

"Възнамеряваме да представим "Салона на музеите" и пред официалните гости, които ще участват в 8-ата Среща на министрите на културата на АСЕМ на 1 и 2 март в НДК. Тази среща е част от календара на Българското председателство на Съвета на ЕС и на нея се очаква да присъстват не само министрите на културата на 28-те държави - членки на ЕС, но и тези на Норвегия, Швейцария и 21 страни от Азия, както и генералният секретар на АСЕАН, ЕК и ООН. Културно-историческото наследство по българските земи има съществен принос за формирането на европейската цивилизация и се радваме, че всички тези официални гости от цял свят ще станат съпричастни към този факт", казва инициаторът и ръководител на проекта Ивелина Кючукова.

"Салонът на музеите" ще има своето официално откриване за медии на 26 февруари, а на националния празник - 3 март - ще отвори врати за посетители и ще може да бъде разгледан до 5 март включително. Входът е свободен.
1039
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД