×

Здравейте, по повод новата страница на в. "СЕГА" ви молим да прегледате информацията, която сте въвели за вашия потребителски профил. При стартирането на новия сайт ще бъдат прехвърлени единствено потребителите, които са потвърдили имейл адреса си. Ще виждате това съобщение, докато не потвърдите вашата информация. Имейлът, който сте използвали за създаването на този потребителски профил е:

(Ако полето е празно, значи нямате въведен имейл адрес и при прехвърлянето на новата страница ще изгубите акаунта си.)


Потвърди по-късно Потвърди СЕГА
:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Група закачулени и въоръжени с тояги и ножове лица са атакували в предградие на Лвов
Бунтовници заявиха, че САЩ са им отказали да се месят в Южна Сирия
Наводнение в подлеза на СУ Св."Климент Охридски"
СТАТИСТИКИ
Общо 386,069,332
Активни 687
Страници 5,689
За един ден 1,302,066

Съдът ще разваля сделки на КТБ в 5-годишен срок от фалита

Делян Пеевски пропусна гласуването на закона срещу "вторичния грабеж" на банката
Съдът ще може да разваля сделки на КТБ в 5-годишен срок от откриването на производството по несъстоятелност на банката. Право да внасят искове за обявяване на сделки за недействителни имат синдиците или Фондът за гарантиране на влоговете, реши парламентът вчера. Депутатите приеха на второ четене част от промените в Закона за банковата несъстоятелност, предложени от ДПС. Разглеждането на остатъка от законопроекта продължава днес.

Вносителите Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид бяха обосновали промените с нуждата да се предотврати "вторичното разграбване на КТБ". Вчера в заседанието и гласуването участва само Хамид.

Законодателните предложения минаха почти безпроблемно в пленарната зала благодарение на подкрепата на управляващите от ГЕРБ и "Обединени патриоти". Депутатите на БСП, които се въздържаха при гласуването в парламентарната правна комисия, този път се обявиха категорично против. Социалистите, присъстващи в пленарна зала, обаче бяха толкова малобройни, че съпротивата им се оказа чисто символична, тъй като не можеше да обърне гласуването.

Парламентът прие, че недействителна сделка е всяко прехвърляне на задължение на трето лице, без да е получено съразмерно по стойност плащане. Ако съдът обяви подобна сделка за недействителна, тогава третото лице губи качеството си на кредитор спрямо други лица. От БСП коментираха, че цитираните текстове нарушават принципите на търговската несъстоятелност.

Депутатите гласуваха и ограничения на правомощията на банковия синдик. Той няма да има право да заличава обезпечения, учредени преди датата, на която е открита процедурата по осребряване на имуществото на банката. Разбира се, това не се отнася за случаите, когато заемът, за който е обезпечението, е изцяло изплатен.

Социалистите възразиха, че това нарушава разпоредба на Закона за задълженията и договорите. Текстът й гласи, че с погасяването на главното вземане се погасяват и произтичащите от него допълнителни вземания, макар давността за тях да не е изтекла.
3
1575
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
08 Февруари 2018 19:38
кис, кискис, това Монтанската или Плевенската правна школа го измисли, нихната?
Парламентът прие, че недействителна сделка е всяко прехвърляне на задължение на трето лице, без да е получено съразмерно по стойност плащане.
Туй 'ко е?
Съразмерно с какво?
В натура може ли да е съизмеримо?
Параграфе, както си почнал тая вечмер, обяснявай, благодаря.
09 Февруари 2018 13:58
това Монтанската или Плевенската правна школа го измисли, нихната?
Повечето са рожба на Свободната варненска школа, дипломирани по индивидуална програма "10 семестъра за година и половина".

09 Февруари 2018 14:01
Съразмерно с какво?
Предполагам с оценката на лицензиран оценител по списък, утвърден от МС.

За да не стават грешки и за да бъде защитен обществения интерес, не за друго.Между другото, Гаранционният фонд колко левчета събра за 3.5 години, за да си върне раздадените милиарди?

Дигнаха ли вноската на останалите банкери, след като се видя на практика какви символични и крайно недостатъчни суми за "гарантиране на влоговете" са били събирани преди това?

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД