:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 273
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Микис Теодоракис се включва в протеста срещу името на Македония

 
Микис Теодоракис е на 92 години Снимка: ЕПА/БГНЕС

Известният гръцки композитор Микис Теодоракис (92 г.) е приел поканата на организаторите на протеста в Атина идната неделя срещу името на Македония да поздрави участниците лично или с видеозапис, предаде агенция МИА, цитирана от БГНЕС.

Според организаторите Теодоракис казал, че се гордее с участието на десетки хиляди гърци на протеста в Солун миналата неделя срещу използването на думата Македония в новото име на бившата югославска република.

Пред вестник "Прото тема", композиторът заяви, че протестът в Солун бил от историческо значение, и същевременно остро разкритикува както гръцкото правителство, така и Република Македония. Теодоракис нарече "чиста глупост" изявлението на македонския премиер Зоран Заев, че ще намали напрежението между двете страни, като смени името на летище "Александър Велики" и на магистралата между границите на Македония със Сърбия и Гърция.
27
3497
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
27
 Видими 
30 Януари 2018 07:41
А Алексис Зорбас е македонец!
ПП Ако помни Микис, кой е Зорбас! https://www.vbox7.com/play:9d0bf07b
30 Януари 2018 08:23
Не е лесно да се живее със такива дебелоглави комшии.
30 Януари 2018 08:34
Най-лесно се живее с палаши и ибрикчии. Завита на руло грама от SIMO прави чудеса в ръцете на сахиб Хой...
30 Януари 2018 08:45
Според маляките дали Пиринска Македония е гръцка? Нашите защо се спотайват?
30 Януари 2018 08:54
Три четвърти от гърчолята в Солун са потомци на преселници от Мала Азия. Щом името Македония толкова ги плаши, дали пък не е дошло време и България да рече две-три приказки?
30 Януари 2018 09:02
На 92 г. каквато и кауза да ти предложат, все ти е тая - важно е да "претоплиш манджата" за сетен път !
30 Януари 2018 09:36
Никога не е късно човек да стане за резил.
30 Януари 2018 09:57



Това е избрал , с това и ще го запомнят. Кой ще го съди за гражданската му позиция ?
30 Януари 2018 10:12
Помня, че съм чел някъде, че на древните македонци им отказали да участват в древните олимпийски игри, защото не били "елини", т.е. гърци. Така че, името Македония не е гръцко.
30 Януари 2018 10:16
За Микис Теодоракис, за Старата гвардия, която умира, но не се предава, за жертвите, вкл. принудителните емигранти, на Хунтата на Черните полковници
За Истината и отстояващите я винаги и навсякъде
30 Януари 2018 10:32
Глупавия пиар на Мицотакис от 1992 г. с името на Македония, видно още се опитва да се цеди от някои, останали без реални каузи.
30 Януари 2018 10:47
Помня, че съм чел някъде, че на древните македонци им отказали да участват в древните олимпийски игри, защото не били "елини", т.е. гърци. Така че, името Македония не е гръцко.


Когда Александр пожелал принять участие в состязаниях и для этого прибыл в Олимпию, то эллины, участники состязаний, требовали его исключения. Эти состязания, говорили они, для эллинов, а не для варваров. Александр же доказал, что он аргосец, и судьи признали его эллинское происхождение. Он принял участие в беговом состязании и пришёл к цели одновременно с победителем

Царската династия на Македон претендирала, че произхожда от Херакъл.
30 Януари 2018 10:48
Един боклук и на стари години си остава боклук.

hick30 Януари 2018 08:54
Три четвърти от гърчолята в Солун са потомци на преселници от Мала Азия. Щом името Македония толкова ги плаши, дали пък не е дошло време и България да рече две-три приказки?


Искате да върнете Македония на македонците ли ? Или ще обяснявате как всевишният ви е обещал Македония за обетована земя, та затова се домъкнахте от степите ?
30 Януари 2018 11:01
Penchobre
30 Януари 2018 07:41
„Ако помни Микис, кой е Зорбас”

Аве тва, лоботомираните, само по възраст ли ви подбират или по гендър? Ясно, основна точка от лихчетата – щом някой не ви харесва, той или е много стар и изкуфял, или е бил от КГБ, или е еб…л внучката си. Искаръл си надникъТ.

Микис Теодоракис и на 115 години да стане, пак ще има повече акъл от злобеещо козяшко мекере. Той е единственият човек с последователни позиции, за когото мога да си спомня.
30 Януари 2018 11:04
микос педеракис не ни е крив ние не струваме, бракята македони - пък хич
30 Януари 2018 11:11
Царската династия на Македон претендирала, че произхожда от Херакъл.

Да де, ама генетичните тестове на живелите по тези места и живелите по гръцко са толкова различни, че даже и най-заклетите гръцки националисти не са посмели да поискат обявяването им за едно и също племе. А генетичните анализи показват, че сегашното население на Македония има над 34 % еднакви гени с тези от древността. По-голям процен еднаквост имаме само ние с тези, живели по нашите територии - над 48 % средно за страната (с онези в Македония имаме около 11-12 % еднаквост).
30 Януари 2018 11:52

Neopol
30 Яну 2018 10:32
Мнения: 5,319
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Глупавия пиар на Мицотакис

А судьи кто?
30 Януари 2018 12:16
Александр же доказал, что он аргосец, и судьи признали его эллинское происхождение. Он принял участие в беговом состязании и пришёл к цели одновременно с победителем

То и Нерон е участвал в игрите в Делфи, които също били само за елини. Допуснали го дори без да се наложи да доказва, че е елин - кой е смеел да му откаже! Явил се в дисцпилината надбягване с колесници. Първото място му било предварително осигурено, защото останалите състезатели се отказали - нещо, което тогава се считало за голяма чест. Трябвало само да стигне до финала. Но за общ ужас на всички, се изтърсил още на първия завой. Ами сега? Въпросът бил бързо решен, като го отупали на бърза ръка от прахта и нахлузили на главата му лавровия венец.
PS Историята е близка до тая на Мао, който в напреднала възраст преплува навремето Жълтата река. Западните специалисти като взели предвид дистанцията и времето за което преплувал реката, го обявиха за световен шампион
30 Януари 2018 13:18
Кафа от тази тема!
30 Януари 2018 13:22
Памфуций

Никога не е късно човек да стане за резил.

30 Януари 2018 13:23
Значи...
В Гърция има три области които носят името Македония.
Източна Македония и Тракия
Централна Македония
Западна Македония
Като си помисля, че голяма част от бизнеса в БЮРМ се държи от гърци, дали пък гърците не се борят да лишат Северна Македония от автономията и???
30 Януари 2018 13:34
Случилото се в края на ноември 2017-та, категорично показа, че елинизма, светосавието и святая Русь, са отново заедно.
30 Януари 2018 14:20
Според маляките дали Пиринска Македония е гръцка? Нашите защо се спотайват?
По принцип всичко до Дунав.
30 Януари 2018 14:35
Факт е, че гърците преселват в гръцката част на Македония бежанците от Мала Азия по време и след войната с Турция. Така променят етническия състав на областта с цел пресичане на претенциите от съседни държави. Последва и усилена елинизация на негръцкото население там.
Спорът за името Македония в очите на външните наблюдатели е наистина смешен. Все едно Италия като наследник на Римската империя да предяви претенции към Испания за името?!
30 Януари 2018 17:01
Даа, преди години ходихме на една екскурзия до Корфу, та минахме през граничния пункт при Гоце Делчев, щото златоградският и Маказа още не бяха отворени. Та спряхме в първото село след границата, да се поразтъпчем. Бяхме с една колежка и тя рече - това е селото на баща ми. Къщата трябва да е някъде нагоре. Вървим ние по селските улички, тя пита някои местни баби, те се правят, че не разбират, най-накрая попаднахме на една, която проговори на български и показа къщата на бащата на колежката...Та тъй в гръцка Македония...
30 Януари 2018 17:06
Патагонец
30 Януари 2018 14:35
Факт е, че гърците преселват в гръцката част на Македония бежанците от Мала Азия по време и след войната с Турция. Така променят етническия състав на областта с цел пресичане на претенциите от съседни държави.

Не е факт! Дори в патагонските учебници.
Факт е че приемат почти милион бежанци! В т.ч. и от България.
Като цяло, те се заселват където намерят! И наистина променят етническия състав на някои от селските райони. Градските центрове и преди това са преобладаващо гръцки или турски и еврейския Солун. Дори в райони на днешна България е така.
Не случайно в тях, до него момент 4 от 5 от църквите са строени/наследство от гърци.
Па даже и генетичните им хахо-групи са гръцки.
Ма гените още не са придобили етническо съзнание и не щЪт.
30 Януари 2018 17:20
len
30 Януари 2018 17:01
Бяхме с една колежка и тя рече - това е селото на баща ми. Къщата трябва да е някъде нагоре.
... те се правят, че не разбират, най-накрая попаднахме на една, която проговори на български и показа къщата на бащата на колежката...Та тъй в гръцка Македония...

Тъй е! От частното към общото!
Един от начините на съждение в Логиката! Още тъй и викат гърците, а оня тъп македонец - Аристотел даже и посветил цяло съчинение!


Един от моите в това село доброжелатели, бащин ми приятел, покани ме, та ме нахрани и настави ме да ида в Арбанаси. Там, казваше той, може да се настаниш какъв-годе.
— Как — рекох аз, — в Арбанаси, на гръцко село да ща, че какво да правя? То в българските не боже помози, че в гръцките ли? Хем аз не знам гръцки ни кукуригу.
https://chitanka.info/text/4072-gajdunichka
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД