×

Здравейте, по повод новата страница на в. "СЕГА" ви молим да прегледате информацията, която сте въвели за вашия потребителски профил. При стартирането на новия сайт ще бъдат прехвърлени единствено потребителите, които са потвърдили имейл адреса си. Ще виждате това съобщение, докато не потвърдите вашата информация. Имейлът, който сте използвали за създаването на този потребителски профил е:

(Ако полето е празно, значи нямате въведен имейл адрес и при прехвърлянето на новата страница ще изгубите акаунта си.)


Потвърди по-късно Потвърди СЕГА
:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Група закачулени и въоръжени с тояги и ножове лица са атакували в предградие на Лвов
Бунтовници заявиха, че САЩ са им отказали да се месят в Южна Сирия
Наводнение в подлеза на СУ Св."Климент Охридски"
СТАТИСТИКИ
Общо 386,025,942
Активни 1,588
Страници 77,983
За един ден 1,302,066
Нерви и утехи

Шипове и мехлеми. Банален случай от народното здраве

Калин Донков
Докато се взирахме в екраните и във вестникарските страници, за да вникнем и веднъж завинаги да запаметим защо в страната няма и помен от корупция, в една столична болница се разигра христоматиен епизод от българското здравеопазване.

Известният на източните квартали неуморен бонвиван и донжуан Кръстан П. получил странно замайване при ставане от масата със сутрешното кафе. Нозете му омекнали, ръката му изтръпнала. Повърнал, с извинение. Снаха му и внучката панически го метнали на джипа и го откарали при семейния лекар. Човекът се отнесъл отговорно и сам го завел при нужната специалистка в съседната болница, за да стане всичко незабавно: на око нещата клонели към инсулт. Неврологичният преглед обаче подсказвал и други вероятности. Лекарката се спряла на нещо съвсем по-скромно: шип върху шиен прешлен притискал нерви и кръвоносни съдове. Пратила го на скенера и така след малко Кръстан си отдъхнал - бил малкият дявол. (Банален случай, обобщила докторката.) Прибрал се вкъщи и още на другия ден почерпи.

Но само в литературата на социалистическия реализъм нещата се развиват стройно, обяснимо и честно. Животът своите страници съчинява своенравно и ги пълни с изненади. След два-три дена семейният лекар позвънил у тях и с неудобство и отвращение съобщил, че болницата наш Кръстан го е водила няколко дена на стационарно лечение, издала му е дори епикриза и сега го търси да плати някакви пари за храната и нощувките. Оказва се, че невроложката му издала направление за болничен престой и така той тръгнал по пътеката на здравната каса, както индиански воин тръгва по пътеката на войната. Общото тук е, че и двамата не знаят докъде ще стигнат.Нищо такова, разбира се, не се е случило,Кръстан болницата им отвътре не е видял въобще, вместо това седеше в кафенето, алармата на телефона му се обаждаше от време на време и той си гълташе таблетките в наредения час. Като всеки човек, не боледувал почти от нищо досега, беше завладян от преживяното страдание, объркан и недоверчив към бъдещето, но това ви го разказвам повече за да ви убедя, че той наистина бе там, с нас, а не в онази болница, където се твърдеше, закачен на системи и зареждан със скъпи илачи. По силата на някаква клинична пътека личността и съзнанието му бяха разделени на две и той, без да знае, бе съществувал в различни, направо несъвместими в наши дни измерения: това на познатия, втръснал и рискован български делник и другото - на непознаваемото, неконтролирано и крадливо българско здравеопазване.

Самият Кръстан нито е толкова доверчив, нито е толкова лесен за манипулиране гражданин. Бил е нависоко в една популярна, управлявала партия, въртял е дейност по кадрите, по изборните машинации и приватизацията, ред политически интриги, сговаряния и раздори познава отвътре и коментира с такива подробности, че ум да ти зайде. Но ето, хванали са го уплашен, разколебан, замаян и - не работят ни житейски, ни партиен опит, ни рефлекси и мнителност, придобити във властта. Не казвам дори, че са го метнали, защото просто нищо не са му казали. И ако не бяха тръгнали да го търсят да си плати "пансиона", никога нямаше да разбере. Както няма да разбере и здравната каса, когато й предявят тази клинична пътека - да я плати.Не става ясно това корупция ли е, или е само престъпление.В класическото определение за корупция сякаш не се побира. Но българската корупция е отвсякъде едно разширено и преработено издание на класиката. От друга страна пък - щом е престъпление, значи няма да е корупция. Защото според последните изригвания на местните юридически гейзери корупцията не е престъпление, а явление. (Уж отрицателно, но и не съвсем.) И тогава тази история в една реномирана частна болница ще се окаже изобщо неактуална по темата.

Тогава кога ще се качи в дневния ред? Когато и въпросът за здравеопазването се появи там? Този въпрос е по-дълго и енергично отбутван към дъното на общественото внимание дори от корупцията. Странното е, че случаят с наш Кръстан изобщо не учудва. Банален случай, казва му всеки и той остава дори някак разочарован. Докато излага патилата си, масата услужливо му предлага обяснения - защо болницата постъпва така, защо иначе. Мненията нерядко се и различават, но спор не се поражда - нали така или иначе все става дума за пари. Няма и възмущения, шипът на врата му боде единствено него. В по-разширен смисъл тези шипове в народното здраве отдавна са анестезирани от благите мехлеми, които оратори в бели престилки и угрижените им съучастници от политиката полагат върху многострадалното българско тяло. Това, че парите в касата ги няма, само показва, че и тези мехлеми също не са безплатни. И може би най-скъпо излизат.

Добрата новина е, че на Кръстан световъртежът му мина. И само затова не съобщавам името на болницата - току-виж, получила се реклама. Но веднага ще го научите, ако му пратят съдия-изпълнител да си търсят парите. Още в първия петък ще ви го кажа...
7
4727
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
7
 Видими 
25 Януари 2018 20:34
Трябва да успокоя Калин Донков, че този "номер" не са го измислили в България.
Тука, в Америка, доста често се шуми по такива поводи.
Имаше невероятни случаи.
Някаква компания, която се занимава с протези беше искала пари от "здравна каса" да плати за някакъв бездомник (дето си е здрав и прав, никакви протези не му трябват) таман 3 пъти за протези на крака и ръце.
Отвреме-навреме пращат по електронната поща напомняния да си проверяваме партидите в здравната каса. И‌ ако забележим нещо необичайно (като например трансплантации на бъбреци да речем - за 200-300 бона), да се обадим незабавно.
Тепърва има да се нагледате в България на мушенгии.
Само да кажа - това, дето го даваха навремето в "Спешно Отделение" с Джордж Клуни и Джулиана Маргуляс не е вярно!
Казано е - ПАРИЦАТА Е ЦАРИЦА.
25 Януари 2018 22:14
За нас, пушачите, това е единствения начин да бъдем лекувани, тъй като пушенето в болничните заведения е забранено повсеместно.
На прибежки. Докато можем да се движим.

За мен медицината, освен наука, е и изкуство.
За наиката може да питаш, но на изкуството можеш само да му се отдадеш.

Та така. Да сме живи и здрави, както казват математиците.
26 Януари 2018 13:42
Да сме живи и здрави, както казват математиците.


Марго, математикът не е толкова ларж. Той се ограничава само до здравето!
26 Януари 2018 16:02
Калине, ,
Мила родна картинка.
И не само в БГ.

27 Януари 2018 00:26
Не знам какво казва математикът, но да сме живи, че колко здрави ги няма.
28 Януари 2018 09:47
Шипове и мехлеми. Банален случай от народното здраве
---
"...Добрата новина е, че на Кръстан световъртежът му мина. И само затова не съобщавам името на болницата - току-виж, получила се реклама. Но веднага ще го научите, ако му пратят съдия-изпълнител да си търсят парите. Още в първия петък ще ви го кажа..."
Калин Донков
28 Януари 2018 11:33

...невроложката му издала направление за болничен престой и така той тръгнал по пътеката на здравната каса, както индиански воин тръгва по пътеката на войната. Общото тук е, че и двамата не знаят докъде ще стигнат.
...българската корупция е отвсякъде едно разширено и преработено издание на класиката. ...според последните изригвания на местните юридически гейзери корупцията не е престъпление, а явление. (Уж отрицателно, но и не съвсем.)
В по-разширен смисъл тези шипове в народното здраве отдавна са анестезирани от благите мехлеми, които оратори в бели престилки и угрижените им съучастници от политиката полагат върху многострадалното българско тяло. Това, че парите в касата ги няма, само показва, че и тези мехлеми също не са безплатни. И може би най-скъпо излизат.


Чест и почитания, г-н Донков! Освен всичко друго, Вашите статии ме подсещат и за една мисъл на Дени Дидро: "Повече са логически разсъждаващите хора, отколкото красноречивите. Красноречието е изкуство, украсяващо логиката."
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД