:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Атанас Василев шофирал с 1,49 промила алкохол в кръвта
Темата била основно противодействието на тероризма
Там ще се получават и обработват снимки и от държавни, и от частни спътници
Наложило се органите на реда да го събудят
Сирийската армия навлиза в района
Eлена Йончева ще съди Цветан Цветанов за клевета
Съдът допусна гражданските искове въпреки възраженията на адвокатите на Йоан Матев
СТАТИСТИКИ
Общо 369,374,572
Активни 1,150
Страници 26,448
За един ден 1,302,066

МОТ: 192 милиона души по света са безработни

 
Снимка БГНЕС
Световната безработица през 2017 г. се стабилизира след увеличение през 2016 г. и достигна 5,6%, сочат данните на Международната организация на труда /МОТ/, цитирана от БГНЕС.. Безработните в света през миналата година са наброявали 192,7 милиона души. Този показател с 2,6 милиона надхвърлят равнището от предходната година, показват данните от новия доклад на МОТ за тенденциите в областта на заетостта.

През 2018 за пръв път от три години средното световно равнище на безработица ще спре своя ръст и ще намалее, за момента незначително: от 5,6% през миналата година до 5,5%. Но отчитайки, че расте броят на младежите, излизащи на пазара на труда, тази година броят на безработните ще остане непроменен и ще бъде 192 милиона души, отбелязват експертите на МОТ. През 2018 г., по оценки на МОТ, нивото на световна безработица трябва да намалее до 5,5%. Очаква се, че през 2019 г. нивото на световната безработица ще остане непроменено.

Авторите на доклада също така отбелязват, че в страните с преходна икономика нивото на безработица в периода от 2014 до 2017 г. е нараснало значително. Причината за това е бил икономическият спад в Бразилия и Русия. Експертите подчертават, че дори тези, които работят, не са застраховани от бедността. През 2017 г. 300 милиона души, имащи работа, са живеели с по-малко от два долара на ден. В развиващите се страни и през тази година броят на работещите бедни достига 40% от всички трудещи се.

В държавите с преходна икономика тази тенденция бе спряна: там в бедност живеят 8% от работещите. И макар че техният брой и занапред ще намалява, и в тези, и в другите страни, както и преди е голям броят на хората, които са принудени да преживяват с 2-3 долара дневно. Дори и тези, които работят, не са застраховани от бедност. / БГНЕС Особено внимание авторите на доклада отделят на последиците от застаряването на населението и намаляването на раждаемостта в глобален мащаб. Увеличаването на армията от възрастни ще повлияе на функционирането на пенсионната система и на ситуацията с пазара на труда. В богатите страни, например, през 2030 г. на 10 работещи ще се падат по 5 пенсионери на възраст над 65 години.

През миналата година този показател бе 3,5%. Процесът на застаряване на населението ще доведе също така до увеличение на средната възраст на работещите, особено в Европа и Източна Азия, на първо място Китай. Това ще постави под съмнение способността на работещите да са в крак с развитието на технологиите и промените на пазара на труда. Експертите смятат за необходимо да се предостави на застаряващите служители възможността да получат нови навици и да се вземат мерки за ликвидация на неравенството на пазара на труда, което може да доведе до бедност сред голям брой пенсионери, не успели да съберат достатъчно пари за пенсиониране. Отчаянието е един от най-големите проблеми, с които се сблъскват обществата.

Още една тенденция, за която става дума в доклада, е промяната на структурата на пазара на труда. Според прогнозите на МОТ ще се увеличи броят на хората, работещи в сферата на обслужването и ще продължи бягството на работници, заети в земеделието. В страните с високи и средни доходи ще намалее броят на работещите в индустрията. В бедните страни техният дял дори и да расте, това ще бъде незначително, което, според мнението на авторите на доклада, свидетелства за тенденцията за „преждевременна деиндустриализация“. Т.е. в бедните страни броят на работещите в индустрията ще се съкращава на по-ранните статии на развитие, отколкото в богатите.
7
670
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
7
 Видими 
24 Януари 2018 09:18
Уж безработица, пък старците трбвало да работят, дорде пукнат на работното си място
24 Януари 2018 09:34
Ако се предположи, че ниво на безработица под 4% е ниско, даже нормално то 192 мил. безработни от 7,5 милиарда жители на Земята, то нивото е доста под 4% (2,56%). Следователно МОТ става излишен!
24 Януари 2018 09:41
В развиващите се страни и през тази година броят на работещите бедни достига 40% от всички трудещи се.


В тази група е и България.

24 Януари 2018 09:44
Можеше и да цитират поне кои са водещите страни по този показател и кои са последните.
24 Януари 2018 10:14
Колко овчици още за стрижене!
24 Януари 2018 10:53
По една мотика и на нивата!
24 Януари 2018 11:09
и на нивата!


На чия нива?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД