×

Здравейте, по повод новата страница на в. "СЕГА" ви молим да прегледате информацията, която сте въвели за вашия потребителски профил. При стартирането на новия сайт ще бъдат прехвърлени единствено потребителите, които са потвърдили имейл адреса си. Ще виждате това съобщение, докато не потвърдите вашата информация. Имейлът, който сте използвали за създаването на този потребителски профил е:

(Ако полето е празно, значи нямате въведен имейл адрес и при прехвърлянето на новата страница ще изгубите акаунта си.)


Потвърди по-късно Потвърди СЕГА
:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Фандъкова: Няма установени щети по общинска и транспортна инфраструктура
Според оперативни данни те се канели да започнат да секат и фалшиви 2 евро
Наводнение в подлеза на СУ Св."Климент Охридски"
СТАТИСТИКИ
Общо 385,296,653
Активни 395
Страници 10,072
За един ден 1,302,066

Германия се запъти към нова голяма коалиция

Консерваторите и социалдемократите се разбраха за бежанците, данъците и бъдещето на ЕС
------------------
След маратонски сондажи трите преговарящи партии за ново издание на "голямата коалиция" в Германия постигнаха съгласие за започване на преговори, предаде "Дойче веле". Лидерите на трите партии - Ангела Меркел (Християндемократичен съюз - ХДС), Хорст Зеехофер (Християнсоциален съюз - ХСС) и Мартин Шулц от Германската социалдемократическа партия (ГСДП) препоръчаха на партиите си да започнат официални коалиционни преговори.

В отделни заседания председателите на партиите и фракциите представиха на своите делегации вчера сутринта документа за постигнатото споразумение, който е от 28 страници. Това решение ще трябва да бъде одобрено на извънреден партиен конгрес на ГСДП, който ще се проведе през февруари - едно много сериозно изпитание с оглед на провала на партията на парламентарните избори миналата есен.

До последния момент участниците в преговорите спориха по въпросите на бъдещата финансова политика, здравеопазването и миграцията. Партиите се договориха притокът на бежанци да бъде ограничен до равнище не повече от 180 000 - 220 000 души годишно. Консерваторите и социалдемократите решиха също да отменят пълната забрана върху събирането на разделени семейства на вече пристигнали бежанци, но ограничиха този контингент до 1000 души на месец по "хуманитарни причини".

Няма да има увеличение на данъците, което се отнася и за най-високата данъчна ставка. Първоначално социалдемократите настояваха тя да бъде вдигната от 42 на 45%. По информация на ДПА лидерите на ХДС/ХСС и ГСДП са се договорили за връщането на равното финансиране в държавните здравноосигурителни каси. Съгласно договорката здравноосигурителните вноски ще се плащат поравно от работодателите и трудещите се. Понастоящем съществува твърда обща ставка от 14.6%, поделяна солидарно между работника и работодателя. Към нея се прибавя една допълнителна вноска, която обаче е за сметка само на здравноосигуреното лице. Спорове имаше и за пенсиите. Въпреки че новото правителство ще има на разположение 45 милиарда евро, разходите за отделните проекти могат да нараснат двойно. ХДС/ХСС пък настояваха за т.нар. черна нула - отказ от поемането на нови задължения в държавния бюджет.

Меркел изтъкна необходимостта от "ново пробуждане" в Европа и изрази увереност, че следващото правителство на Германия ще може да се договори с Франция за бъдещето на ЕС. Мартин Шулц каза, че постигнатото с консерваторите споразумение за основата за коалиционни преговори е "забележителен" резултат за политики, които ще помогнат на Германия. Според него споразумението ще помогне за инфраструктурата и ще подсили семействата, училищата, домовете за възрастни хора и други части на обществото. "Мисля, че постигнахме забележителни резултати", каза той.
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Лидерите на ГСДП Мартин Шулц, на ХДС Ангела Меркел и на ХСС Хорст Зеехофер (отдясно наляво) дадоха съвместна пресконференция в Берлин, на която обявиха, че са се договорили по спорните въпроси и започват преговори за формирането на нова коалиция.
728
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД