:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Той молил да се върне в Русия, Кремъл отрича
Оцелели след стрелбата във Флорида се появиха на корицата на "Тайм"
Борисов иска най-тежки наказания за полицаите, пуснали без проверка самолета от Франция
Всяка победа е ценна за мен в този момент, сподели тенисистът
СТАТИСТИКИ
Общо 373,573,174
Активни 1,020
Страници 92,188
За един ден 1,302,066

Марио Хосен свири в памет на Марин Големинов

Концертът за цигулка на именития композитор не е изпълняван от 40 години у нас
Марио Хосен - цигулар
18 януари,

зала "България"Концерт-почит към големия български композитор Марин Големинов и по повод 110 години от неговото рождение ще събере на сцената на зала "България" българския Паганини Марио Хосен, Софийската филхармония и диригента Мартин Георгиев. На 18 януари те ще представят Концерт за цигулка на Марин Големинов.

Написан в края на 60-те, за първи път концертът прозвучава на 1 април 1969 г. на фестивала "Мартенски музикални дни" в Русе, в изпълнение на цигуларя Боян Лечев (баща на Иван Лечев от ФСБ) и с Пловдивския симфоничен оркестър под палката на Добрин Петков. Премиерата в София е две години по-късно в изпълнение на Софийската филхармония с диригент Константин Илиев, отново с Боян Лечев. Запазени са записи от изпълнения с Дейви Ерлих и оркестъра на Романска Швейцария под диригентството на Камен Големинов, Георги Тилев с Русенската филхармония и диригент Румен Байрактаров, а на 24 ноември 2012 г. в лондонската църква St Michaels and All Angels концертът прозвучава за първи път и на британска територия. В България концертът не е свирен в последните 40 г.

Преди изпълнението на Концерта за цигулка публиката в зала "България" ще се наслади на "Чиракът-магьосник" от Пол Дюка - един от учителите на Големинов в Eсole Normale de musique в Париж, а вечерта ще завърши със Симфония №3 на Брамс.

Марин Големинов е роден в Кюстендил в семейството на адвокат. Завършва консерваторията като цигулар при Тодор Торчанов. Тогава у нас няма клас по композиция и Големинов заминава да учи в чужбина. След завръщането си става учител в Първа мъжка гимназия (преподавал е музика на Стефан Савов и Анжел Вагенщайн). През 1942 г. е премиерата на танцовата драма "Нестинарка" и буквално за една нощ Големинов става прочут. Той е лауреат на престижната премия "Готфрид фон Хердер", кавалер на Френския орден за изкуство и култура, един от първите музиканти, удостоени с титлата академик от БАН. Дългогодишен професор в Музикалната академия - негови ученици са Пламен Джуров, Емил Табаков, Георги Минчев, Димитър Христов, Стефан Драгостинов. Бил е за кратко диригент на "Софийски солисти", дирижирал е всички големи оркестри у нас.

Марио Хосен дебютира като солист на оркестър на 8-годишна възраст. Виртуозът е роден в Пловдив, живее във Виена, концертира по света и преподава у нас и в чужбина. Свири на цигулка "Гуаданини" от 1749 г., предоставена му от Австрийската национална банка.
440
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД