:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 276
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Дружество от Лихтенщайн придобива над 67% от Общинска банка

 
Управителният съвет на БНБ взе решение за издаване на предварително одобрение за пряко придобиване от „Новито Опортюнитиис Фонд АГмвК“ (Novito Opportunities Fund AGmvK) на 3 880 388 броя безналични акции, представляващи 67.646407 % от вписания акционерен капитал, в размер на 57 362 810 лева на „Общинска банка“ АД, предаде БГНЕС.

Заявителят е дружество, учредено съгласно законодателството на Княжество Лихтенщайн и регистрирано в Търговския регистър на Лихтенщайн. Дружеството представлява алтернативен инвестиционен фонд съгласно законодателството на Княжество Лихтенщайн, лицензиран и надзираван от Financial Market Authority - Орган за надзор на финансовите пазари на Княжество Лихтенщайн.

Всички акции от капитала на заявителя са собственост на „КАИАК Фонд Мениджмънт АГ“ - дружество, учредено съгласно законодателството на Княжество Лихтенщайн, представляващо алтернативен инвестиционен фонд, лицензиран и надзираван от Органа за надзор на финансовите пазари на Княжество Лихтенщайн.

Предварителното одобрение е издадено след анализ за съответствието на заявеното намерение на критериите по чл.28а, ал. 3 от Закона за кредитните институции и на представени от заявителя документи и допълнително поискана информация, проведени консултации с Органа за надзор на финансовите пазари на Княжество Лихтенщайн, разполагаемата информация в публичните регистри, в регистрите, поддържани от БНБ, както и предоставената от Държавна агенция „Национална сигурност“ информация, съобщиха от БНБ.

Установено е, че емитираните от заявителя инвестиционни дялове без право на глас са придобити от дружеството „Инса Ойл“ ООД. Заявителят е уведомен, че конвертиране на инвестиционни дялове без право на глас, емитирани от заявителя, в акции с право на глас в „Новито Опортюнитиис Фонд АГмвК“, като лице, упражняващо контрол и влияние върху придобиваната банка, може да се извършва само след предварително одобрение от БНБ.

8
2183
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
8
 Видими 
12 Януари 2018 09:12
Жоро Инса - мултигрупският финансист, си има банка. Сега ще си финансира каквото иска, по стара традиция на банките с български собственици...
12 Януари 2018 09:26
Фирма от ЕС значи...
12 Януари 2018 09:31
Добре де, хубаво, стана ясно - "Жоро Инса" взел акциите без право на глас...това обаче не ни интересува...тогава, кой взе акциите с право на глас, а? А?
12 Януари 2018 10:05
Фирма от ЕС значи
12 Януари 2018 12:22
Едно време, когато се създаваше тази банка, Софиянски обясняваше как общините ще си имат банка и как няма да плащат на други банки такси и как ще богатеят от банката ......
12 Януари 2018 15:43
Я колко предприемчиви тея в Лихтенщайн бе!
Сигурно са спестявали от закуски!
Хаха!
12 Януари 2018 15:44

Трайче, кажи си, ще те разберем.
12 Януари 2018 16:43
Няма ли малко предистория?

"Столичната община няма нужда от банка. София не печели нищо от дела си в "Общинска банка", а от приватизация би спечелила стойността на дела си от 67% от акциите й."
"В момента пазарната ситуация е добра, банката се управлява добре, премина стрес тестовете, "Муудис" повиши кредитният й рейтинг."
"Ако искаме в този момент да получим нещо, вместо да рискуваме в бъдеще да се вкиснат нещата – сега е моментът за подновяване на процедурата по приватизация."
Това са основните аргументи, с които общинският съветник в София от десницата и част от "Нова република" Трайчо Трайков обясни пред бТВ предложението си Столичният общински съвет да стартира отново процедура за продажба на дела си в "Общинска банка". Докладът му бе гласуван с внушително мнозинство от местния парламент на сесията в четвъртък.

Това кандидат-президентът Трайчо Трайков ли е или някакъв случаен съименник - долен комуняга?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД