:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Варшава ще опитва да убеди Германия да се откаже от строителството на „Северен поток 2“
МОСВ съветва намерилите безпомощни птици да звънят на "Зеления телефон"
Докато евентуално това се случи, ще се работи с МиГ-ове, поддържани от Русия
„Ако ще давате парите, давайте ги, не се подигравайте с нас. Тази нация има достойнство и чест", оплаква се той
При такова лошо време и пломбите на хората щели да паднат
Автобусът им се преобърнал
Първи с честитките бяха Китай, Куба, Сърбия, Венецуела, Боливия и бивши съветски републики
Бившият германски канцлер работи за руския проект „Северен поток“
Той пренасял десетки оръжия в официална дипломатическа кола
СТАТИСТИКИ
Общо 372,996,526
Активни 773
Страници 2,827
За един ден 1,302,066

Големият Гявол ни дърпа в катрана

Българите пречат на България да си покаже красотата пред Европа
Светослав Терзиев
Европредседателството ни отвори очите кой крие истината за България. Не са чужденците, които ни заливат с критични оценки, а са българите. Без тях България е много красива. Не го казва някой душманин, а най-загриженият в момента за образа на държавата пред Европа - министърът на председателството на Съвета на ЕС Лиляна Павлова.

Вдъхновена от двата рекламни клипа за председателството (202 000 лева плюс 1 млн. лв. за излъчване), тя заяви в края на миналата седмица пред журналисти, че представят България като "скрито бижу". Запитана от в. "Сега" коя е причината такова бижу да бъде крито 11 години, откакто членуваме в ЕС, тя отговори: "Само българите сме причината". Клиповете показват природни красоти и историческо наследство от тракийско, римско и прабългарско време. Днешните хора и техните грижи са на втори, фолклорен, план, ако не се броят двамата главни герои, влюбили се един в друг от пръв поглед в омърлян с графити вагон на БДЖ.Murky Bulgaria (Мрачна България),писа същия ден анализаторът на базираното в Брюксел американско електронно издание "Политико" Раян Хийт, без да е гледал клиповете на Лиляна Павлова. В рубриката "Конфиденциално" той сякаш си бе поставил за цел да оспори тезата на министърката, като обясни защо България все повече се изпразва от българи, но не става по-хубава. Авторът цитира наблюдения на своя колега Кристиан Оливър: "Българите се сблъскват с противоречиви чувства по време на председателството. Има широко обществено усещане в България, че, разбира се, никой не желае неговата страна да изглежда зле, но в същото време хората смятат своята политическа класа за толкова лоша, че трябва да бъде наказана и да й се потърси сметка."

Следователно понятието "българи" може да се разглежда в две противоположни категории -политическа класа и всички останалиВ качеството си на министър Лиляна Павлова едва ли би хвърлила вина върху себе си и върху политическата класа, към която принадлежи. Несъмнено упрекът й е отправен към останалите българи. В това няма нищо изненадващо, защото само повтаря отдавна развиваната теза от министър-председателя Бойко Борисов за "казана в ада". Той я употреби и във връзка с европредседателството през ноември, когато подготовката навлизаше в заключителен етап. "В България имаме хубава поговорка - че в ада на българския казан не е нужно да се слагат пазачи - ние можем спокойно да се дърпаме сами надолу в катрана 6 месеца, докато сме във фокуса на Европа, и да се изговорят всички глупости, които на някого му дойдат на акъла."

Борисов се е изказвал и друг път за българите като "прости" и "лош материал". Но го е правил по-скоро от примирение, съзнавайки, че такива са му се паднали да управлява. Сега обаче разбираме, че го дразнят, защото му пречат да покаже на чужденците колко хубава е България благодарение на него. Забелязвате ли как напоследък се обезбългари районът около НДК? - придоби севернокорейска подредена празнота, където не може всеки да се мотае, както му хрумне. На чужденците ще бъдат представяни само проверени и одобрени от властта българи, а останалите ще избикалят отдалеч центъра на българското европредседателство. В него, както разбрахме, ще има близо 300 "събития". Само за сравнение си струва да се отбележи, че във връзка със същото европредседателство в Брюксел ще има 1500 събития и никой не помисля да разчисти от белгийци и други което и да е официално пространство в града.

Откровенията на Борисов и Павлова повдигатлогичен въпрос:Ако са виновни "българите" за лошия образ на държавата си в Европа, кой ги е управлявал, откакто са в ЕС? За 11 години Борисов е навъртял почти 8 години през три недовършени мандата начело на държавата. Никой не може да му съперничи по политическа отговорност. Следователно Големият Гявол (Г.Г.), който дърпа българите в катрана, е именно той. Онези, които искат да се спасят от съдбата си, се изнасят в чужбина. За жалост точно Г.Г. и послушните му гяволета остават, ако ще и последният редови българин да прескочи ръба на казана и да се измъкне. Затова вътре обстановката си е все така противна, колкото и да се обезлюдява.

Една от първите големи прояви на председателството е гостуване на чуждестранни журналисти, поканени от 10 до 14 януари. Лиляна Павлова го нарече патетично "Посещение на международната журналистическа общност в България". Несъмненотя ще извади "скритото бижу" всички да му се възхитятНо както видяхме, авторитетните медии в чужбина са трудно податливи на държавна пропаганда. "Монд", "Гардиън", "Лез Еко", АФП, "Л'Еко", "Ди цайт", "Дер щандард", "Дойче веле", Би Би Си, "Вашингтон пост", Ройтерс, "Евронюз" и множество сайтове завъртяха прожекторите си към България, за да осветят що за държава застава за първи път начело на ЕС. Сигурно бижуто е било добре увито в опаковката си, определена в публикациите като "корупция", защото само тя се показа пред света. Някои проправителствени издания побързаха да открият вина в българи, които подвели чуждите журналисти, но едва ли има толкова влиятелни нашенци, които да дирижират световен медиен оркестър. Съвпадението на чуждите мнения се дължи само на едно - на информацията, която изтича от един и същ източник, т.е. от управляващите среди в България.

Защо се вглеждат в корупцията, а не в природните и историческите красоти на страната? Много просто - защото европредседателството не е туристическа борса, както му се иска на правителството на Борисов, а е координация на действия в рамките на общоприети принципи. Първият от тях, който фигурира в предприсъединителните Копенхагенски критерии и който България забрави още в първия ден след влизането си в ЕС, е върховенството на закона. У нас все още се разсъждавадали законите трябва да важат за всички, или само за простолюдиетоЗатова, когато става дума за корупция на високо равнище, законите се преправят постоянно, създават се и се закриват разни структури и никога не се засяга управляващата върхушка. Съдът е ефективен само по отношение на неорганизираните престъпници, а организираната престъпност, която по думите на един бивш американски посланик е "твърде организирана", остава недосегаема. Последният доклад на ЕК за България прибързано и неразумно я омаловажи, смятайки, че се е поевропейчила от само себе си. Поръчковото убийство на бизнесмен край булеварда на властта ("България") дни преди заседанието в София на цялата Европейска комисия начело с председателя й Жан-Клод Юнкер би трябвало да отрезви Брюксел.

Впрочем противопоставянето ЕС-България е неправилно, защото и Брюксел не направи за 11 години нищо по-решително от любезни забележки. Със своите доклади той потвърди няколко български пословици от сорта "Дума дупка не прави", "Кучетата си лаят - керванът си върви", "Като ми пееш, Пенке ле, кой ли те слуша" и пр. Еврокомисията и Жан-Клод Юнкер, чиито горещи целувки топлят сърцето на премиера Борисов, знаят много добре, че малки и неопитни държави като България няма как да ръководят дневния ред на ЕС, който преминава от едно ротационно председателство в друго. В такива случаи действителният председател е ЕК, а ротационният е протоколен фигурант. Това не бива да ни обижда, защото и с други държави се е случвало, като от тях се е очаквало по-скоро да не пречат, отколкото да дават тон на другите.

Изнасянето на преден план на туристическия образ на България е най-доброто, което управляващите могат да предложат на Европа. Ако замажат някак надигналите се екопротести, могат да очакват, че природата ще свърши повече работа, отколкото да имитират, че се съобразяват с базови европейски принципи като върховенството на закона, свободата на словото и пр. Точно преди коледните празници приеха дефектен закон срещу корупцията, който след настъпването на Нова година бе порязан с вето от президента Румен Радев. Така сами забодоха темата "корупция" в очите на чуждите медии тъкмо в началото на европредседателството.

Затова, драги гости, отсега нататък гледайте планините, морето, курортите, музеите и не питайте за българите. Те са лошата част, с която управляващите ще се разправят след председателството.Снимка: Светослав Терзиев
Гледайте красотите на България вместо корупцията, настоява министърът на европредседателството Лиляна Павлова.

<Неозаглавен>

 <Неозаглавен>


23
6934
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
23
 Видими 
09 Януари 2018 20:25
Скритото бижу май си е съвсем явно мильо) (Пак френска дума, каквато е бижу-то! Американците май моб му викат на мильото!)
09 Януари 2018 20:26
.....защо България все повече се изпразва от българи, .....
.
Светлю както винаги вятър го вее на еротичен кон...
09 Януари 2018 20:47
Г-н Терзиев,

Един от много малкото журналисти, които имат представа какво е тва ЕС - за разлика от куп конюнктурни платени слагачи и елементарни пропагандатори. Не е лесно да изплаваш от лепкавия шербет
09 Януари 2018 21:17

Маестро, брилянтен анализ!
Защо се вглеждат в корупцията, а не в природните и историческите красоти на страната? Много просто - защото европредседателството не е туристическа борса, както му се иска на правителството на Борисов, а е координация на действия в рамките на общоприети принципи. Първият от тях, който фигурира в предприсъединителните Копенхагенски критерии и който България забрави още в първия ден след влизането си в ЕС, е върховенството на закона. У нас все още се разсъждава дали законите трябва да важат за всички, или само за простолюдието
/code]
09 Януари 2018 21:24
Терзиев
Все пак се надявам Той да не те чете !
п.п. Ричка, это вы сегодня очень очень очень, сексуально озабочен !
10 Януари 2018 00:08
Г-н Терзиев, браво пак! Едно нещо само ме тормози и то няма общо с Вашето брилятно писане - то е: за кого се пише/казва всичко това? Управляващите знаят, те са извършителите, Европата знае, тя, блудницата, е съучастничката. Българите знаят, те са, завалиите, потърпевшите. Е, и? Всички са наясно ,но нищо не може да се промени.
10 Януари 2018 04:46
От както дойде Борисов и България не само бе обхваната от корупция, но от най-голямата корупция във Вселената. Преди това корупция нямаше, също както и никога не е имало другаде из ЕС и особено в Брюксел. Нямаше господин 10%, за когото злите езици твърдяха, че така го наричат единствено за благозвучие, щото ставало въпрос за 30%, нямаше "Химко", "Балкан", "Кремиковци", нямаше САПАРД, батко и братко, Топлофикация, заменки на гори, Нинова, БТК, Булгартабак и "Фронтиер". Нямаше и улични стрелби и никой не бе убиван. Въобще се живееше в рая, където няма ни дяволи и гяволи, а единствено честни бели ангели. И сега, ако се махне Големият гявол, еееех какъв живот ще настане. Мигом ще изчезне корупцията, от страната, хляба ще върви в компрект с хайвер, пенсионерите ще станат млади и даже ще им става. Дано, дано, дано, дано да свалим Тирана, за да настъпи всеобщото щастие.
10 Януари 2018 05:01
А сега сериозно. Първо, авторът, като опитен журналист, няма как да не знае кога, как и защо се появяват поредица статии с определено съдържание в чуждия печат. И не е просто когато някой чуждестранен пиар вземе едни пари, а после върне част от тях на Моника. Може и това, но си има и други канали - във всеки случай не става спонтано и защото несвързани по между си журналисти изведнъж са получили вдъхновение в банята.

Той, като познавач на брюкселските реалности, а и не само на тях, няма начин да не знае какво е нивото на корупция там и може ли България въобще да се нареди на друго място в ЕС, освен на последните, включително и по корупция.

Защо това е дъвката от Брюксел тогава ? Много просто - защото са политкоректни, лицемерни и не могат в прав текст да кажат - мразим българите, защото не ги познаваме, защото не са протестанти и дори не са католици, а някакви там православни, защото са някакви там за нас тъмни балкански субекти, дето дори не понасят гей парадите. И за това ще дъвчим дъвката за "най-корумпираната страна в ЕС".
10 Януари 2018 05:04
Журналистическо разследване за корупцията в Брюксел :
https://youtu.be/Umuu2sUg7po
10 Януари 2018 08:23
приятел румънец ми каза едно време, че румъния е прекрасна страна, но за съжаление е населена. същото важи и на юг от дунав. малко нихилистично, но...
10 Януари 2018 08:31
Neopol

Много точно казано!
10 Януари 2018 09:02
Neopol

Корупцията преди ГЕРБ не легитимира сегашната. Въобще, доводът "ама вижте предишните какви бяха!" е доста елементарен.
10 Януари 2018 09:05
Всички знаят кой е ГОЛЕМИЯ ШАЙТАН....
10 Януари 2018 10:36
От понеделник насам - откакто Кошлучето зае поста си на програмен директо - БНТ1 извади вестник СЕГА от прегледа на печата сутрин. Сега "преглеждат" Труд, 24Часа, Монитор и ... Стандарт
10 Януари 2018 10:56
Добре е да припомним мъдрата притча за "българския казан" за който е забравил или не знае:

В Ада всяко царство си имало казан за грешници и до всеки един от казаните стоял дявол, въоръжен с тризъбец, за да набутва обратно в казана грешниците.
Умрял един грешен българин и дяволите го взели в ада. Наказанието на грешниците било да се мъчат в огромни казани с врящ катран. Около всички казани стоели дяволи с железни копия, с които промушвали и събаряли обратно грешниците, които се опитвали да избягат от казана. И само около един казан нямало дяволи с копия.
- Защо никой не пази тук? - попитал грешникът.
- Защото това е българският казан. Ако някой тръгне да се катери нагоре да избяга, другите сами го дърпат обратно надолу и НЯМА НУЖДА ОТ ДЯВОЛ.
10 Януари 2018 12:24

Begemot
10 Яну 2018 00:08
но нищо не може да се промени.


Може, може, Бегемот! Най-простичкият начин е да ПОДМЕНИМ сегашните 240 в НС на следващите избори! Предсрочни, ама не по-рано от септември, щото нито ми се студува и марширува по улици и мегдани сега, нито пък лятото си ще прахосвам! Затуй, прагматично, да се договорим за есента да са предсрочните! Да подменим с НАШИ ХОРА, ако не всичките сегашни 240 в НС-то, то барем 160 да са НАШИ...

Под НАШИ разбирам кандидати, който ще да ги издига и регистрира, които ПИСМЕНО и ПРЕД НОТАРИУС обещаят че щом влязат в НС и се закълнат НЯМА друго да правят (ни МС ще избират, ни Бюджет ще приемат!) докато не прокарат ЗИД-ове, които не само гарантират 100 % изпълнение на трите ДА на трите въпроса, поставени на референдума от 6.11.2016-та, но и СЪЩЕСТВЕНО усъвършенствуват:

а/ т.нар. Изборен кодекс - така че той стане КОДЕКС НА ВЗАИМООТНОШЕНИЕТО ИЗБРАНИК - ИЗБИРАТЕЛИ ОТ РАЙОНА МУ, Й, КАКТО НА ПРЕД-ИЗБОРНИЯ ЕТАП, ТАКА И СЛЕД ПОЛАГАНЕТО НА КЛЕТВА, ЗА ЦЕЛИЯ ПЕРИОД ДОКАТО Е ИЗБРАНИК

б/ т.нар. Закон за референдумите - така че той да стане КОДЕКС НА ВЗАИМООТНОШЕНИЕТО МЕЖДУ УЧАСТНИЦИТЕ В РЕФЕРЕНДУМИТЕ (НАЦИОНАЛНИ И МЕСТНИ) И ТРИТЕ ВЛАСТИ (ЗАКОНОДАТЕЛНА, ИЗПЪЛНИТЕЛНА И СЪДЕБНА) ПО ИЗПЪЛНЕНИЕ НА РЕШЕНИЕТО НА РЕФЕРЕНДУМНИЯ, ТЕ ВЪПРОС,И

в/ т.нар. Закон за политическите партии - така че ПП да са станат ВЕЧЕ ИСТИНСКИ ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ, за да прекратим най-после сегашната гавра с понятието политическа партия, довела до това, че от 300 регистрирани в Съда партии, няма НИ ЕДНА, която да е ГОТОВА и най-вече ДЛЪЖНА, да се вслушва в СУВЕРЕНА, когато той, чрез инструментите на ПРЯКАТА демокрация нанася корекции на ПРЕДСТАВИТЕЛНАТА демокрация!
10 Януари 2018 13:07
Светослав Терзиев

За разреждане на трафика - да се изпратят съответните софиянци по родните им места! Не става - така ще останем без управляващи!
10 Януари 2018 13:18
Може, може, Бегемот!


Може, може, Бегемот, как да не може. Причината е, че ”нашите” избраници в НС и партиите вършат престъпна търговска дейност със служебното си положение и не носят никаква отговорност. Това се нарича ”пил – не платил” или ”безплатен обяд”
Ето един крайно ефикасен начин за събуждане на прасетата от кочината и за създаване на полезни за обществото навици у тях:
- Чл.789/ В Изборният кодекс, че записва, че ”Всеки избран депутат първо изкарва 4 г,(1 мандат) в затвора) и след 4 години си заема мястото в парламента, но вече Е СТАНАЛ ЧОВЕК”
Чл.789 ал.а/ Ако по време на мандата извърши престъпление същият се отстранява от НС, отнемат му се всички пари и имоти и се връща в затвора, като му се приспадат излежаните вече 4 г.

10 Януари 2018 14:12
Корупцията преди ГЕРБ не легитимира сегашната

Абв това така, ама тая "преди" е мащабна и ПРО фесионална, а "сегашната" е аматьорска. Срамота - искаме си "достойната" корупция
10 Януари 2018 15:12
Няма такова нещо с което България да е по-лоша от Западните държави.
Нас ни скроиха по Техен, Западен, образ и Подобие -- според техните си ценности, закони, политики ...
Може да се каже че ние все повече не сме това, което сме, а неусетно ни превърнаха и се самопревръщаме в европейци, западноевропейци с всичките им "ценности"

Единственото хубаво останало в нас е малкото останало ни като Българи.

10 Януари 2018 15:36
За голямо и трагично съжаление е така, Гладиатор..
Но не е съвсем "Нас ни скроиха по Техен, Западен, образ и Подобие ", а точното е "Нашите кауни и карпузи ни рендосаха по Техен, Западен, образ и Подобие" за да се изпъчат като по-верни от роби и извлекат джакпот за себе си от себеподобните си българи. Нашите маймуняци прогониха и прогонват българите като от чума. Крак повелче безподобния льольо Зельо Зелев който "борейки се срещу зависимостта от СССР" се лепна като въшка за хамериканското амбасадорство и ката ден се мъкнеше там за инструктаж и си побърка господарите, непознаващи и в Гватемала такъв верноподанически парцал, В същото време и тогава много силните Германия и Франция, по емоционални исторически причини, се натискаха да ни помагат в демокрация, приватизация и индустриализация и ако бяха допуснати разликата със сегашното щеше да БАЛКАН разлика, но кланът Луканов имаше други сметки, а не доброто на България. Така се стигна до сегашното нещо средно между Гватемала и Сицилия.
10 Януари 2018 18:26
>>><<<
Така се стигна до сегашното нещо средно между Гватемала и Сицилия.


Между Гватемала и Сицилия са Херкусесовите стълпове. а нейде срещу тях потъналата Атлантида...те тъй, те!!!
10 Януари 2018 18:48
Забелязвате ли как напоследък се обезбългари районът около НДК? - придоби севернокорейска подредена празнота, където не може всеки да се мотае, както му хрумне. На чужденците ще бъдат представяни само проверени и одобрени от властта българи, а останалите ще избикалят отдалеч центъра на българското европредседателство. В него, както разбрахме, ще има близо 300 "събития". Само за сравнение си струва да се отбележи, че във връзка със същото европредседателство в Брюксел ще има 1500 събития и никой не помисля да разчисти от белгийци и други което и да е официално пространство в града.

таз сутрин точно това мислех
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД