:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Всички са били изведени от шофьора, няма пострадали
Според зам.-шефа на ГЕРБ предложенията на държавния глава щели да доведат до излизане от ЕС и НАТО
На съхранение във Федералния резерв са се намирали 220 тона злато на Централната банка
Открити са димни гранати от Солзбъри, Великобритания
Темата е армията и рисковете пред България. На него са и Бойко Борисов, и Цветан Цветанов
СТАТИСТИКИ
Общо 377,018,679
Активни 940
Страници 2,121
За един ден 1,302,066

Да си припомним азбучните факти за концесиите

Проблемните ситуации се явяват, ако някоя от трите участващи страни - общество, администрация или оператор, не спазва правилата и законите
Любомир Аламанов
Използвам напрежението около Банско и припомням набързо някои основни принципи при концесионните процедури. Ей така, само за информация.Концесията е добър инструмент за партньорствона държавни и общински администрации с частни компании. Тя представлява предоставяне на държавен или общински ресурс или собственост на компания, наречена концесионер.

Концесионерът трябва да управлява добре предоставените му ресурси и плаща концесионна такса за това. Така властите се освобождават от несвойствени дейности, като управление на курорт или пазар на извлечени природни богатства, например. Има полза за държавния и общинските бюджети - влизат постъпления от дейността на концесионера. Иначе много често самите власти нищо не правят и дейността няма развитие.

Компаниите, които оперират концесията, имат интерес да работят добре, за да изкарат повече пари. Иначе напразно ще плащат концесионната такса. Таксата трябва едновременно да пази интереса на обществото и да не е прекалено висока, за да не откаже компаниите.

Добре е концесионна процедура да се прави след анализ на конкретната ситуация и нуждите от развитие. Например таксиметровите коли в Ню Йорк са общински. Това е стратегическо решение на тяхната община. Добре е изборът да се прави на конкурсно начало, само конкуренцията ще запази интересите на всички страни в процедурата.

Добре е да се избират опитни компании за оператори. Защото вече са го правили на други места, знаят как се прави, как може да се развие. И няма да се обучават на наш гръб. Добре е например компания, която има установени международни пазари и доказана технология, да добива ценен метал, за да го реализира бързо и на добри цени. И да си плаща концесионните такси, разбира се.

Добре е компаниите, които се избират, да имат визия за развитие. Едно е просто да се изпълняват условията по договор, друго е непрекъснато да се надгражда и да се развива не само конкретният проект, но и целият сектор.

Добре е компаниите, които се избират, да са Корпоративни Отговорни Граждани. Все пак са част от нашето общество. Една известна международна компания не само добива минерална вода близо до София, но инвестира изключително много в CSR-проекти, развитие на общините, работа с децата, екологични каузи и много други.

Добре е компаниите, които се избират, да са известни, големи и с международна репутация. Не само заради опита. А и заради отговорността, която ще носят.Офшорка на името на безработен чужденец няма как да бъде осъденав случай на нужда. Големите компании, особено листваните на борсите, носят огромна отговорност и оперират по силни вътрешни правила и етични норми.

Добре е компаниите, които се избират, да общуват непрекъснато с масовата аудитория.

Понякога концесионерите са в условие на "естествен монопол". Налага се от чисто природни закони. Например в един честотен спектър може да има само един телеком оператор. Или да излъчва само една телевизия. Иначе сигналите ще се объркват.

Понякога е обратното. Поради големина и сложност на концесията се допускат няколко оператора. Например София е разделена на няколко района и различни компании имат концесия за извозване на боклука. Или пък при линиите на градския транспорт.

И в двата горни случая администрацията е заложила повече законови рестрикции, за да се гарантира, че концесионерите няма да злоупотребяват. Като например, че са длъжни да обявяват обществени поръчки за всяка доставка, всеки подизпълнител и почти всеки разход.

Понякога един концесионер може да получи концесия за повече от един обект, ако има икономическа и обществена логика. И ако поеме твърди гаранции, че ще запази равнопоставеността на обектите и няма да развива единия за сметка на другия. Когато се обсъждаше концесията за летищата на Варна и Бургас, имаше известни притеснения дали бъдещият концесионер няма да развива само едното за сметка на другото. Запазването на равнопоставеността между двете залегна в условията за кандидатстване и всички международни оператори се съобразиха с това.Ролята на администрацията е да контролираизпълнението на концесионния договор. Администрацията трябва да прави истински проверки на място. А не само от кабинети по документи.

Ролята на обществото е да контролира администрацията дали не допуска увреждане на обществения интерес.

Концесионерите не могат и не трябва да работят без подкрепата на обществото. Особено ако са в сектора на комунално-битовите услуги. Ще се породи естествено съпротивление, от което никой няма нужда.

Големи компании, с репутация и чувство за отговорност, с визия и капацитет за развитие не само на бизнеса, но и на социалния живот на общността, в която оперират - това е идеалният вариант за оператор, който да отмени администрациите от несвойствените им функции, да реализира печалба и да спомага за цялостното развитие на обществото.

Концесионирането е много добър инструмент. Проблемните ситуации се явяват, ако някоя от трите участващи страни - общество, администрация или оператор, не иска да спазва правилата и законите. (Публикацията, с малки съкращения, е от фейсбук профила на автора.)
БГНЕС
Напрежението около Банско е добър повод да се припомнят някои основни принципи при концесионните процедури. Снимката е от 31 декември и показва прословутите опашки за лифта, които се струпват през празниците.
11
1501
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
11
 Видими 
08 Януари 2018 20:12

Ролята на обществото е да контролира администрацията дали не допуска увреждане на обществения интерес.


Може да ви се иска Алананов горното да е вярно, и да става на практика, ама не! Щото азбучна истина е, че администрацията я контролира този, който я назначава - викат в съответните закони и устройствени правилници ОРГАН ПО НАЗНАЧението (или по назначААВАНЕТО, все тая!) Важното е него, ОРГАНо дали некой го контролира! Ами и него не го контролиргат! Тия дето по Конституция требва да извършат тази интегрална на УПРАВЛЕНИЕТО (като теория и практика) функция, каквато е КОНТРОЛЪТ (в УНСС има катедра "Контролинг", т.нар. НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ, си питат оная работа (без значение от кой род им е въпросната работа - женски, мъжки, или N-тия!) А защо така правят ДУПЕТАТИТЕ - ми щото знаят, че след клетвата НЯМА кой да ги контролира, за каквато и да било, което по служба вършат! Контролира ги (евфемизъм "на къса каишка ги държи" само ЛИДЕРЪТ им по ПП, и то ако е И ПРЕМИЕРин едновременно!

Така че докато системата за комплектоване на 240 члена на НС не стане ИСТИНСКИ избирателна (=мажоритарна, в 2 тура, с абс. мнозинство, и в 240 ЕИРа) и задължително СЪЧЕТАНА с ОТЧИТАТЕЛНА система (на избраника пред избирателите му от ЕИРа, на всеки 2 месеца, за хода на изпълнение на ОБЕЩАНОТО пред тях ПРЕДИ изборите) и с ИЗРИТАТЕЛНА система (ПРЕДсрочно, доброволно или доброзорно, напускане на избраника след като избирателите му, след 3 последователни отчета, че той, тя, не става за ЧЕП ЗА ЗЕЛЕ в ПАРЛАМЕНТАРНАТА КАЦА!), дотогава КОНЦЕСИИТЕ и въобще свързано с ПУБЛИЧНИТЕ РЕСУРСИ/ФИНАНСИ ще е ОТКРОВЕНА КРАЖБЪ!!!!
08 Януари 2018 22:49
Никога концесия на суровини!!! Това е кражба в особено големи размери. Или държавна собственост, или оставяме за потомците.
09 Януари 2018 09:23
Добра статия, връща казуса в полето на формалната логика.
Което го няма от самото начало.
09 Януари 2018 10:23
Добра статия, връща казуса в полето на формалната логика.
Което го няма от самото начало.
Тоз пък за формалната логика. То златото уйде у Канада, пък ние че рупаме формална логика.
09 Януари 2018 10:34
Хубаво го е написал човекът, позитивно, ама дали все още има такова "животно" - компания с чувство за отгворност.
09 Януари 2018 10:57
Тая снимка кърти мивки, както и рева за "огромните" опашки.
По публикувани отчети за продадени карти (или билети) за лифта, бройката им в най-натоварения момент е най-много около 3000 на ден. Дори и два лифта да има с по 2000 души на час, пак ще има опашки, ако се струпат всички в тесен интервал от време. Най-много да намалее наполовина дължината им, което не е кой знае колко. Ама и това не е сигурно, защото като пуснат втория лифт, ще настроят още хотели и пак ще стане тая.
Та, да строят втори лифт, ако не противоречи на законите, ама да не го аргументират толкова баламски.
09 Януари 2018 11:03
„Концесията е добър инструмент за партньорство на държавни и общински администрации с частни компании.“
Моля, някой да ми даде добър пример за ПЧП, че нещо не се сещам.
09 Януари 2018 14:41
Като се сетя за златото, Софийска вода, лифтовете на Витоша и т.н. си мисля, че концесията е нещо, което трябва да се забрани по нашите ширини.
Норвегия и Ботсвана дават един доста по-добър вариант - предприятие със смесена собственост.
В Ботсвана диамантите се добиват от предприятие с 50 процента държавна собственост...
Другите 50 са на Де Бирс...
09 Януари 2018 17:45
Да попитам филофофина - как тъй у нас златната концесия е за 1.5%, а у влашко е за 36%? А бре умнико?
10 Януари 2018 10:15
у нас златната концесия е за 1.5%

даже и толкоз не се знае дали влиза в хазната, защото
не знаем колко е 100те %...
12 Януари 2018 14:45
Определено не влизат 1,5%. Има доста статии, които доказват сериозни нарушения и безхаберие от страна на държавата при определянето на количествата, които се изнасят и съдържанието на рудите....
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД