:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Варшава ще опитва да убеди Германия да се откаже от строителството на „Северен поток 2“
МОСВ съветва намерилите безпомощни птици да звънят на "Зеления телефон"
Докато евентуално това се случи, ще се работи с МиГ-ове, поддържани от Русия
„Ако ще давате парите, давайте ги, не се подигравайте с нас. Тази нация има достойнство и чест", оплаква се той
При такова лошо време и пломбите на хората щели да паднат
Автобусът им се преобърнал
Първи с честитките бяха Китай, Куба, Сърбия, Венецуела, Боливия и бивши съветски републики
Бившият германски канцлер работи за руския проект „Северен поток“
Той пренасял десетки оръжия в официална дипломатическа кола
СТАТИСТИКИ
Общо 372,996,519
Активни 776
Страници 2,820
За един ден 1,302,066
ОБРАТНИ РАЗПИСКИ

Знаци и послания

Бойко Ламбовски
Онзи ден се загледах в телевизора, привлечен от необичаен иначе за сутрините патос и приповдигнатост. Оказа се, че е по повод откриването на реновирания железен храм "Свети Стефан" край Златния рог в Истанбул, откъдето височайше турско и българско политическо присъствие изпращаше до цял свят "знаци и послания". Поне така писаха после наши и турски журналисти, мисля, че и репортажът имаше някакво съответно заглавие. А понеже знаците и посланията са ми нещо като хоби, дори професия, се загледах и замислих.

Основният знак, дори послание,очевидно беше за толерантностНашият премиер каза за православната църква, за католическата, за синагогата и джамията в София, пък Ердоган изброи доста подробно християнските черкви в Турция, преводачът преведе дори за черквата в Едирне, което, който не знае турски, да кажа - Одрин по нашему. Ала който не е запознат с чуждия език и някои дребни политически особености като мен, имаше доста основания да се зачуди на разни знаци. Аз с Едирне нямах проблем, но когато Борисов заговори за доброто сътрудничество с някой си Тайпи, се посмутих. Какво пък е туй - дали не е едноименният роман от прочутия автор на "Моби Дик"?* Не, едва ли. После се сетих, че първото име на Ердоган е Тайип, а после разбрах, че Тайпи било така - за особено близки хора. Примерно, от Александър на Сашко, да речем. Каква близка дружба, ашколсун, подивих се отново.

Че лошо ли е това? Не, разбира се. Кой не е за толерантност, за свободно изповядване на религиозния култ, за мир, дружба и прочее? Чух дори, че в Одрин и синагога възстановили, а пък там живеел само един (1) евреин! Също знаково, впрочем. И като заговорихме за знаци, нека кажа кое ме смути, когато преди няколко години посетих "Свети Стефан" в Цариград.

Ами смути ме, че бях сам. Единствен българин за двата часа, които прекарах около и в църквата. Иначе дойдоха два автобуса с турски ученици, които разгледаха храма като музей, на който водят в учебно време. Тоест цареше веселба и жизненост, едни се замеряха, други оживено се надвикваха - долових "Бешикташ", "Фенербахче" и прочее футболни радости. Мънкащия за храма даскал не го слушаше никой. Което си е съвсем нормално за такива ситуации. И не упреквам никого. Само мисля за това, че молитвеност и съзерцание около "Свети Стефан" някак няма. Но около него, а и около джамията в София е пълно с политика.

Само че ако векторът на преселението в етнически и религиозен план не е на православни към Истанбул, респективно на евреи към Одрин (Eдирне), а обратно - на мюсюлмани към София и Брюксел, то едва ли можем да говорим за равнопоставеност на храмовата обнова. И на толерантността, която Божем постигаме с това храмово строителство.

А "толерантността" на султаните в Отоманската империя, за която чухме в речта на Ердоган - как - като завладеели османлиите някой град, първата им работа била да не пипат храмовете, а да обезпечат спокойствие на вероизповеданието, ми дойде знаково в повече. Най-добре в такива инициативи да не се бара историята, тя е пълна с опасни знаци. Самата суетня при изказването на Ердоган бе стряскащ салтанат. Изведнъж всички скочиха като по команда, аз се уплаших - да няма атентат! Но височайшите участници замръзнаха в стойка "мирно"; оказа се, че ще се изказва турският президент. Не знам какво казва протоколът в такива случаи, ала очевидно и нашата делегация беше хваната някак неподготвена, защото първо всички наши си седяха, а после плахо също взеха да се надигат, докато камерата милостиво не се отмести от неловката им дружинка...

Както казах, не знам как е по международен протокол, но ми се видя този салтанат твърде султански. Представете си Румен Радев примерно, да се изказва на събрание в София, на което присъства премиерът на Франция или, добре, на Македония, и в момента, в който Радев тръгне към трибуната, да нарипа цялата зала, а чуждите премиери да застинат диван чапраз - ще говори Най-главният!

И като повдигнахме султанската тема, прочетох и чух толкоз хвалебствия за султан Абдул Хамид II, дал позволение да се строи "Св. Стефан", че аха да забравя, това е същият султан, изгубил войната с Русия и смазал с много кръв Илинденско-преображенското въстание. За което му викали Червения, тоест Кръвника. Същият, с когото Вазов се майтапи от Свищов:В палата си Абдул Хамид

на бяла книга пише

и често мръщи се сърдит

и писаното брише.Какво той пише тоя ден?

Преписува корана.

Това е, казват, дълг свещен

за всекиго султана.Най-после спря изнемощял

и каза: "Толкоз стига!

Защо пророкът е писал

такваз голяма книга?

....

Но изведнъж се стресна он,

вратата се отвори,

везирът прави му поклон

и плахо му говори:- Гази-Султан! Беда! Беда!

Аллахът ни остави

и царството ни завлада

неверникът лукави!Гази-Мухтар се победи,

смазаха го московци,

Османпашовите войски

ги карат като овци!- Що думаш, бре? - извика той

и бледен се изправи: -

От толкова беди безброй

веч кой ще ме избави?

....

Тоз свят е, вай, непостоян:

днес жив съм, утре се не чувам,

затуй, доде съм йощ султан,

бари да посветувам!И като фърли там сърдит

корана и калема,

Гази-Султан Абдул Хамид

отиде във харема!

("Гази-султан", Свищов, 18 януари 1877)

-----

*Тайпи - приключенски и пътеписен роман от Хърман Мелвил, издаден през 1846 г. Впрочем малко по-късно през 1859 г. Никола Богориди поставя основния камък на Желязната църква "Свети Стефан". Разбира се, строителството й започва едва 33 години по-късно.
15
3537
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
15
 Видими 
08 Януари 2018 20:06
Тайпи , Тайпан, Гайджин...ептен се объркАх, приятелю Струан !
08 Януари 2018 20:14
Самата суетня при изказването на Ердоган бе стряскащ салтанат. Изведнъж всички скочиха като по команда, аз се уплаших - да няма атентат! Но височайшите участници замръзнаха в стойка "мирно"; оказа се, че ще се изказва турският президент. Не знам какво казва протоколът в такива случаи

Ми салтанатите примерно при влизането на тов. Сталин у некоя зала са биле да му се ръкоплещи до припадък. Тоа дето пръви спре да ръкоплещи заминава директно у Колима. Те тва са знаците и посланията...
08 Януари 2018 20:25
Ламбовски
08 Януари 2018 20:51
Всичко хубаво, но някак си... Няма как през януари 1977 година Вазов да пише за разбитите войски на Осман паша. Освен, ако е пророк...
А стихотворението така е датирано /в "Словото"/, но...
08 Януари 2018 21:31
Че лошо ли е това? Не, разбира се. Кой не е за толерантност, за свободно изповядване на религиозния култ, за мир, дружба и прочее?


Амчи, ако господинът няма нищо против толерантността, защо чак токова се възмущава от:
1. Салтанатите спрямо турския султан Ердоган. Че нашият Генерален секретар само преди около 30-ина години не беше ли уважаван по този начин?
2. Българският премиер се бил държал с турския президент много ... другарски. Амчи обръщението „другарю“ не беше ли задължителен етикет (преди, па даже и сега) за известна категория Българи.
3. Нямало Българи на посещение в Българския храм, но затова пък имало автобуси с турски ученици. Не разбрах възмущението на другаря към кого всъщност е отправено – към липсващите Българи, или към присъстващите ученици.
4. „Векторът на равнопоставеността“ е очевиден източник на раздразнение и нетолерантност у другаря; голямото преселение на мюсюлмани (не непременно турци) може и да дразни доста Българи. Но не всички те претендират за ... толерантност.
09 Януари 2018 05:05
Как беше : " Не съдете , за да не бъдете съдени ." От Матея Свето Евангелие .
Има и още ама няма смисъл .
09 Януари 2018 05:08
"защото, с какъвто съд съдите, с такъв ще бъдете съдени; и с каквато мярка мерите, с такава ще ви се отмери.
А защо гледаш сламката в окото на брата си, пък гредата в своето око не усещаш?
Или, как ще кажеш брату си: чакай, да извадя сламката от окото ти; а пък на, в твоето око има греда!
Лицемерецо, извади първом гредата от окото си, и тогава ще видиш, как да извадиш сламката от окото на брата си.
Не давайте светинята на псетата, и не хвърляйте бисера си пред свините, за да го не стъпчат с краката си и, като се обърнат, да ви разкъсат.
Искайте, и ще ви се даде; търсете, и ще намерите; хлопайте, и ще ви се отвори;
защото всякой, който иска, получава, и който търси, намира, и на тогоз, който хлопа, ще се отвори."
09 Януари 2018 05:09
Или най-важното : " - Четете Библията ."
09 Януари 2018 09:18
Представете си Румен Радев примерно, да се изказва на събрание в София, на което присъства премиерът на Франция или, добре, на Македония


Ох, смях се много на това
09 Януари 2018 10:34
Ми салтанатите примерно при влизането на тов. Сталин у некоя зала са биле да му се ръкоплещи до припадък. Тоа дето пръви спре да ръкоплещи заминава директно у Колима. Те тва са знаците и посланията.
ма Щурчо, объркал си се малце с времето. Сталин е историческа личност. Ти не си бил планиран тогава, като чиляк. Това е друго време, в друг контекст. Ние говорим за 2017-2018г. Ти си като Мирча Кришан, каквои да го питат той само за краставицата отговаря.
09 Януари 2018 10:44

Да обобщим казаното от Ламбовски по друг начин:

Лесно е да си толерантен към храмове на вече поизчезнали малцинства.
Сградите са кротки и не създават кахъри.
09 Януари 2018 16:26
Големи глупости е написал Бойко Ламбовски, но сега е модерно да се обвинява и във всичко да се търси негативното.
Да, гн. Ламбовски, по време на Османската империя е имало толерантност към всички религии. Научи налко повече за историята на османците, тази история е част и от българската. Научи за милиет и за това как са били приети евреите в Османската империя, след като са били изгонени от Испания. Така може и да разбереш защо има синангога в Одрин.
А защо не си видял българи около черквата Свети Стефан в Истанбул, би трябвало и сам да си го обясниш. Защото НЕ БЕШЕ ДЕЙСТВАЩА и бе недостъпна поради ремонта.
И не смесвай Османска империя със съвременна Турция.
Преселение по посока България към Турция е в пъти повече, отколкото Турция към България. И не са само мюсулмани от България. Много християни, от мизерстващи български общини, се преселиха в Турция.
Що се отнася до толерантност, турците са по-толерантни от българите. Българин съм и ме е срам да го призная, но е истина.
09 Януари 2018 17:17
Forza NATO
09 Яну 2018 10:44

Обобщението е право в десетката.
09 Януари 2018 18:22
kiro or efiro 09 Януари 2018 17:17


https://www.dailysabah.com/minorities/2017/11/15/pope-francis-confirms-construction-of-syriac-church-in-istanbul

https://www.dnes.bg/sofia/2017/08/17/vmro-skochi-nova-djamiia-v-sofiia-niama-da-stane.350658
14 Януари 2018 17:12
Много християни, от мизерстващи български общини, се преселиха в Турция.

Линк нещо?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД