:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Стрната ни е е вече на 111 място и е задмината не само от страните от ЕС, но и от всички от Западните Балкани
Той ще позволи на властите да блокират уебсайтове
СТАТИСТИКИ
Общо 377,759,083
Активни 1,697
Страници 62,935
За един ден 1,302,066

Цацаров получи 300 лв. глоба за неподадена имотна декларация

Главният прокурор и други нарушители от съдебната система са наказани със скромни санкции
Сотир Цацаров
Главният прокурор Сотир Цацаров е глобен с 300 лв. заради неподадена в срок имотна декларация пред инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС). Това става ясно от отговорите на инспектората на въпроси на "Сега". Наложената санкция на Цацаров е възможно най-ниската. По закон магистратите, които не подадат в срок до 15 май декларациите си за предходната година, се наказват с глоба от 300 до 3000 лв. При повторно нарушение наказанието е до 6000 лв.

От справките на инспектората се вижда, че Цацаров е подал документа си само пред Сметната палата, където магистратите пращаха декларациите си до края на 2016-а. Още през август "Сега" изпрати въпроси на главния прокурор, свързани с декларацията, но отговори така и не дойдоха.

Цацаров не е обжалвал наказателното постановление и то е влязло в сила. От инспектората не уточняват какви са мотивите за налагането на минималната глоба. Магистрати обясниха пред "Сега", че се взимат предвид периодът на забавяне, имущественото състояние на нарушителя и постът му. Размерът в случая се определя от главния инспектор Теодора Точкова.

Проблеми с декларацията си миналата година имаше и председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов. Той подаде своята пред инспектората, но от Сметната палата го обявиха за нарушител, тъй като не е пратил документ и там, и дори го дадоха за проверка на ДАНС. Оказа се, че от Сметната палата тълкуват, че от Закона за съдебната власт и този за имуществото на публичните личности излиза, че шефовете на върховните съдилища и главният прокурор трябва да подават две идентични декларации - веднъж в Сметната палата и втори път в Инспектората към ВСС.

От ИВСС съставиха актове за нарушение на 26 магистрати, които не подадоха декларациите си в срок. На 19 от тях вече са издадени наказателни постановления, 9 от които са влезли в сила, а останалите 10 се обжалват. Четирима само са предупредени, тъй като нарушенията им са приети за маловажни.

В 17 от случаите е определена минималната глоба от 300 лв., обясняват още от инспектората. Само двама магистрати са санкционирани с 400 лв. заради "утежняващи отговорността обстоятелства". Какви са те обаче, не става ясно от отговорите на институцията. От регистрите й се вижда, че с по-висока глоба са Евгени Диков, който беше директор на националното следствие, а сега е член на Висшия съдебен съвет, както и районният прокурор на Момчилград Емил Александров.ОБЕМ

Инспекторатът още не е приключил с проверката на обвиненията на съдия Милен Василев от Софийския апелативен съд, че шефката му Даниела Дончева неправомерно му е иззела състава и делата и действията й имат "силен корупционен мирис". Василев разказа в писмо до всичките си колеги, закачено на таблото в съда, че Дончева го е преместила, а е сложила самата себе си на неговото място в съдебния състав. Той свързва действията й с дело от сагата "КТБ". Проверките бяха поискани от самата Дончева, която се и отведе от спорното дело. Срокът на проверката е удължен заради големия й обем, обясниха от инспектората. В средата на октомври м.г. прокуратурата също започна проверка, но отказва всякаква информация, свързана с нея.
653
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД