:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Стрната ни е е вече на 111 място и е задмината не само от страните от ЕС, но и от всички от Западните Балкани
Той ще позволи на властите да блокират уебсайтове
СТАТИСТИКИ
Общо 377,759,210
Активни 1,684
Страници 63,062
За един ден 1,302,066

Комисията по помилванията гази собствените си правила

СНИМКА: БГНЕС
Ива Пушкарова напусна през ноември с още една юристка и комисията вече няма кворум.
Комисията по помилванията към президентството заседава в нарушение на правилата си, утвърдени с указ от държавния глава. Това показва справка на сайта на президентството.

Според данните там комисията продължава да заседава, макар че от началото на ноември е без кворума от 4-ма души. В момента членовете на комисията обаче са само трима. Преди два месеца председателят на комисията Ива Пушкарова напусна. От комисията си тръгна и юристката Ралица Илкова. В момента според сайта има само трима членове - криминолога Юлия Бояджиева, лекаря Иван Букарев и педагога Валентина Караганова.

Комисията разглежда молбите за помилване и докладва преписките на вицепрезидента Илияна Йотова, която има последна дума по тях.

От 25 октомври до 21 декември комисията е заседавала 5 пъти, показват данните. Не е ясно колко от тези заседания са били след 1 ноември, т.е. без кворум. Вижда се, че има поне едно такова заседание - на 21 декември, когато комисията е предложила на Йотова да помилва осъден.

На 4 януари "Сега" изпрати въпроси до президентството дали вече има назначени нови членове, кои са те и кой е председател на комисията, както и колко пъти е заседавала в състав от трима души. От президентството не отговориха.

От 23 януари до 21 декември 2017 г. в комисията по помилването са постъпили 567 молби. Комисията е провела 31 заседания, на които е решила 503 молби на приблизително 417 осъдени лица, съобщава президентството. Направени са 7 предложения за помилване - 5 са уважени, по едно се чака произнасянето на Йотова.

Помилванията станаха донякъде публични по времето на Плевнелиев и вицето му Маргарита Попова. Тогава бяха огласени съставът на комисията и правилата за работата й. На сайта на президентството започнаха да се публикуват отчети за тази дейност. Продължават обаче да не се обнародват указите и да се пазят в тайна имената на помилваните, макар наказателният процес да е публичен.НА ТЪМНО

През двата мандата на Георги Първанов и Ангел Марин помилванията ставаха на тъмно. Едва накрая се разбра, че за 10 г. Марин е помилвал над 500 души, като в близо 50 от случаите го е направил въпреки отрицателното становище на комисията. Един от тези случаи е на Цветелин Кънчев.
1
782
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
08 Януари 2018 09:14
Тази Пушкарова е май щерка на един физик проф. Пушкаров Много опърничава и задръстена личност. От него бяха пропищяли и в Общото събрание на БАН и във Фонда за научниизследвания.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД