:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Снаряд е ударил спортен клуб в квартал, където се намира и руското посолство
Той молил да се върне в Русия, Кремъл отрича
Оцелели след стрелбата във Флорида се появиха на корицата на "Тайм"
Борисов иска най-тежки наказания за полицаите, пуснали без проверка самолета от Франция
СТАТИСТИКИ
Общо 373,590,979
Активни 519
Страници 5,461
За един ден 1,302,066

До 13 май работим само за държавата, после за себе си

През последните години данъчно-осигурителното бреме расте
***
През тази година ще ни трябват 133 дни, за да осигурим планираните данъци в бюджета, изчисли Институтът за пазарна икономика. Така Денят на данъчната свобода, в който гражданите ще спрат да пълнят хазната и започват да работят за себе си, в България ще настъпи на 13 май. Датата е символична и показва кога планът за приходите на държавата ще бъде изпълнен, ако всичко изработено бъде незабавно изземано.

Общо тази година заложените приходи в бюджета са за 38.2 млрд. лв. Най-много дни ще отделим, за да изработим постъпленията от ДДС - 34 дни. За приходите от акциз ще са ни нужни близо 18 дни, за социално осигуряване - 23 дни, а за здравно - 9 дни. Приходите от подоходни данъци ще попълним за близо 12 дни, а тези от корпоративни данъци - за малко над 8 дни. Други 8 дни ще работим само за да платим държавните и общинските такси.

През 2018 г. Денят на данъчната свобода идва по-късно - миналата година бе отбелязан на 8 май. Това се дължи на натежаването на данъчно-осигурителното бреме. От 1 януари вноската за пенсия и цигарените акцизи са по-високи, което увеличава задълженията на данъкоплатците към хазната с около 450 млн. лв.

Ако се реализират заложените в бюджета близо 2.4 млрд. лв. постъпления от ЕС по линия на еврофондовете, българите ще получат подкрепа от европейските данъкоплатци, които ще ги отменят с 8 дни работа към държавата, са сметнали още ИПИ. Отработването на заложения дефицит от 1.1 млрд. лв. пък ще ни "струва" 4 дни допълнително. През последните две години обаче този дефицит не се реализира и бюджетите излизат на излишък. През 2018 г., ако този сценарий се повтори, може и да няма дни за отработване.

Оказва се, че сериозното разминаване в планирането и изпълнението на бюджетите през последните две години обърква сметките на ИПИ. Така например по-високият ръст на БВП и много по-ниското усвояване на европейските средства, както и приключването на бюджета с излишък вместо планиран дефицит са изместили Деня на данъчната свобода за 2017 г. от 16 на 8 май.

4
954
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
03 Януари 2018 22:55
До 13 май работим само за държавата, после за себе си

И кои "сме" това "ние" ? Тези дето вземаме над или под осигурителния минимум ? Щото фактическият данък е регресивен. Тези, които прекарваме личното си потребление, като покупки и разходи на фирмата си и не плащаме ДДС, или тези на които винаги ни го начисляват, дори и да не го внасят ? Трезвениците или пушачите, които не плащат или плащат един от най-големите акцизи ? Тези дето си прекарваме парите през офшорки или тези, дето нямаме толкова пари и затова чинно си плащаме много повече от тези с многото пари ? И още много такива риторични въпроси. Тръмп видно не е спрял американското държавно финансиране на НПО-тата, които ни заливат с глупости за да имитират дейност, докато се борят с държавата (другите държави) за интересите на транснационалните компании базирани в САЩ.
03 Януари 2018 23:11
Учените са установили също така, че понеже мозъкът консумира 20% от енергията, то органите в човешкото тяло работят за мозъка до 15 март, а после работят за себе си.

Логичният извод на подобни "учени" е, че ако се премахне излишния мозък, благосъстоянието на органите ще нарастне рязко.

Уви, не само че не нараства, а рязко се влошава.

За вечни времена.

04 Януари 2018 08:15
Така ще е, с конституция, писана от ЦК на БКП.
04 Януари 2018 14:55
Денят на данъчната свобода


След "Глобалното затопляне" това е най-великата простотия на НПОшките!

Приходите от подоходни данъци ще попълним за близо 12 дни, а тези от корпоративни данъци - за малко над 8 дни.


Няма ли КОЙ да светне момето в тая фондация "ИПИ", че тия данъци се плащат от различни правни субекти!? Сиреч по либертаските й сметки, двата данъка се "изработват" за по-малко от 12 дни.
Ако беше учила малко счетоводство, щеше да редуцира "дните за изработка" с раздадените субсидии и грантове (сиреч не са 38,2 млрд. лв. дето са "изработени" от консултации, клюки, фризиране, въглеродни квоти и друг въздух под налягане като в тая дописка).

И да не пропусна, че за едни интеграли, опс интергирирани към атланските ценности мургава етническа група, данъчната свобода започва от Васильов ден (тогава изтрезняват за първи път през годината) и никога не свършва.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД