:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Основна причина е липсата на финансови възможности
Заплатите им не били променяни от 2004 г. насам
Запалянкото желае лично да се извини на полицаите, които рани с бомбичка, съобщи адвокатът му
Той ще подпише указ, съдържащ план за икономическото развитие на Русия за следващите 6 години за 10 трлн. рубли
СТАТИСТИКИ
Общо 377,627,606
Активни 2,006
Страници 81,764
За един ден 1,302,066

Законът за омбудсмана ще се променя заради противоречие с Конституцията

Несъответствие с Конституцията принуди правителството да внесе промени в Закона за омбудсмана. В него изрично ще се запише, че омбудсманът защитава правата и свободите на гражданите и от частноправни субекти. Според сега действащия текст хората могат да подават жалби само срещу държавни и общински органи и техните администрации, както и срещу доставчици на обществени услуги. Това обаче поставя закона в противоречие с Конституцията, която определя, че "Народното събрание избира омбудсман, който се застъпва за правата и свободите на гражданите", без да прави разлика дали са нарушени от държавата или от частния сектор.

В мотивите към законопроекта се посочва, че конституционната разпоредба е само частично развита в действащия закон, което оставя извън обхвата му нарушения на частни субекти. "Реално погледнато, нашият начин на работа няма да се промени, защото и сега защитаваме гражданите от частноправни субекти - частни съдебни изпълнители, банки", обясни зам.-омбудсманът Диана Ковачева пред в. "Сега". Но изтъкна, че е необходимо законът да се приведе в съответствие с конституцията. Иначе се оказва, че омбудсманът действа на ръба на закона.

Други изменения ще позволят на неправителствения сектор да издига кандидати за омбудсман. Досега единствено депутатите и парламентарните групи можеха да излъчват претенденти за важната позиция. От промяната обаче ще могат да се възползват само организации, които са регистрирани като юридически лица с нестопанска цел в обществена полза. "Неправителствените организации играят много важна роля в работата на омбудсмана. Могат да допринесат и за по-голямо разнообразие в предлаганите кандидатури", посочи Диана Ковачева. Бившият правосъден министър беше предложена за сегашния си пост от Асоциация "Прозрачност без граници" на публично изслушване, организирано от настоящия омбудсман Мая Манолова.

ПРОЗРАЧНОСТ Друга важна промяна е въвеждането на явно гласуване при избора на омбудсмана от парламента. Сега това става с таен вот с хартиени бюлетини. В закона ще се запише и изискване кандидатите да разполагат с "доказан опит в сферата на правата на човека".
595
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД